ירוק: 5 מנות מצטיינות של ירקות | תל אביב

16.06.2018
האביב מביא איתו חשק מוגבר לכרסום ירקות בכל מצב צבירה אפשרי. אורי שביט מגישה: 5 מנות תל אביביות מצטיינות שמספקות את התאווה לחומרי הגלם המושלמים שנתן לנו הטבע

תמיד התרגשתי לפגוש מנות שיודעות להשתמש ברכיבים הפשוטים ביותר אך גם המגוונים והטריים ביותר – ולהפוך אותם למעדן יצירתי ומענג.

עוד טבעוני ב-Rex:

עוד בימים בהם "מיס קפלן" היתה דמות מיתולוגית מהטלוויזיה החינוכית ועוד לפני שזנחתי לנצח מאכלים שכוללים רכיבים מן החי, אהבתי מאד מנות מעניינות שנשענות על ירקות טעימים (מישהו זוכר את מנת הגזר המתוחכמת של מסעדת "שקוף" פורצת הדרך ז"ל?). מאז חלפו שנים ומושגים כמו "טרי ועונתי", "מהשדה לצלחת" הוטמעו בתפריטי המסעדות ולא רק מי שמגדירה את עצמה כמסעדת שוק או מסעדה אורגנית, מתהדרת בקטגוריה של ירקות בתפריט ועושה להם הרבה כבוד.

כשזה מגיע לשפים ולמסעדות טבעוניות זה כבר מתבקש ממש וזו הזדמנות נהדרת למי שאינם טבעונים, לפגוש את הירקות המוכרים והאהובים – בשינוי אדרת.

קריספי כרובית. פרנץ' 57 (צילום: אביגיל קרויטר)
קריספי כרובית. פרנץ' 57 (צילום: אביגיל קרויטר)

1. "שיראלבורגר" – קריספי כרובית | פרנץ' 57

מאז שחלקנו תפריט וחזון במסעדת "מיס קפלן" עליה השלום, את האוכל היצירתי והמוקפד של השפית הצעירה שיראל ברגר אפשר לפגוש (לעת עתה) רק באירועים פרטיים או על הבר של "פרנץ' 57" בכל יום ראשון.

ברגר מגישה מספר מנות מתחלף ומצומצם בהן היא מלהטטת בירקות (ופירות) במגוון אופני הכנה, כאשר גולת הכותרת הוא "שיראלבורגר" – כריך של כרובית קריספית: בין שני חצאי לחמניה רכה מונח נתח של כרובית פריכה עם מיונז מפשתן, רוטב ברביקיו ביתי, סלט קולסלאו של גזר, כרוב וקימל, מלפפון מוחמץ ובצל.

כשנחה עליה הרוח, יצוץ שם גם קייל ואפילו פרוסה מפתה של אבוקדו בשל, שהופכים כל נגיסה לחגיגה של מרקמים וטעמים. אני באופן אישי העדפתי להיעזר בסכין שמגיע לצד מגדל האושר הזה, ולבלוע אותו במנות קטנות. כשכל זה מגיע לצד קוקטיילים מהמשובחים בישראל, שירות מופתי ואווירה כיפית, מדובר בבילוי יום ראשון המושלם בעיר.

פרנץ' 57. ברנר 2 תל אביב, כל יום א' החל מהשעה 18:00. מומלץ להזמין מקום בטל. 050-7347452

2. קולרבי אפוי | מושקא

מי שלא טעם טעמו של קולרבי אפוי מימיו שיעשה לעצמו טובה ויכניס מיד אחד כזה לתנור. זה ללא ספק אחד הירקות שעוברים מטמורפוזה מרשימה ביותר בעקבות מפגש עם חום צליה גבוה: מי שאני מכנה "התפוח של הירקות" הופך מירק חמצמץ ופריך במיוחד, לגוש של נימוחות מתקתקה שקשה לעמוד בפניה.

במסגרת כניסתו להיכל התהילה של חומרי הגלם הטרנדיים של העונה, פגשנו את הגרסה האפויה שלו בתפריט ההרצה של "מושקא", בית אוכל טבעוני חדש, שכמעט כולו שיר הלל למנות פשוטות (וזולות!) מירקות טריים ורעננים.

את הקולרבי הגדול והקלוף אופים כאן עד לכדי השחמה עמוקה, מניחים על שלולית טחינה איכותית ומקשטים בצ'ימיצ'ורי של הבית. יותר מזה אנחנו לא צריכים.

ויש גם בונוס: בשעות הערב המקום מתפקד על תקן בר עם מחירי אלכוהול רצפתיים ובירה צוננת מהחבית.

מושקא. אילת 4 יפו, טל. 03-7324244. א-ה 12:00-23:00 שישי ושבת סגור. המקום כשר.

פאלאק טבעוני (צילום: Shutterstock)
פאלאק טבעוני (צילום: Shutterstock)

3. פַּאלַאק תרד | קטניה

עוד מוסד טבעוני שפתח את שעריו ממש לאחרונה הוא "קטניה", ששמה על ראש שמחתה מגוון קטניות שלא נתקלים בהן בכל חומוסיה (כמו שעועית, אפונה ועדשים) ומגישה אותן בשילוב מוצלח במיוחד של קרמים אווריריים ותבשילים, שניכר שהוכנו ביד מנוסה ואוהבת.

אמנם אלה מנות הדגל, אבל אסור לפספס גם את הפאלאק ההודי העדין והטעים במיוחד שמכינים כאן כמובן בגרסה ללא גבינה. התלולית הירקרקה והקלילה מעטרת גבעה רכה של אורז לבן או מלא ומשמשת בת לוויה מצוינת למנות הקטניות. אולי תקראו לי קטנונית, אבל אני חייבת בהזדמנות זו לציין שבעברית תקנית יש לומר – קטנית.

קטניה. דיזנגוף 70 תל אביב, טל. 9093340־03. א-ה 10:00־22:00 שישי 10:00-16:00 שבת סגור. המקום כשר.

אצבעות עונג. ננוצ'קה (צילום: דדי ליפשיץ)
אצבעות עונג. ננוצ'קה (צילום: דדי ליפשיץ)

4. אצבעות עונג | ננוצ'קה

המנה הזו נקראת על שם הטבח שהמציא אותה (כן, עונג) במטבח של "ננוצ'קה", אבל השם מתאים לה לגמרי גם מבחינת התענוג. מדובר בגלילות של רצועות קישואים אפויות, שממלאים כאן בקרם קשיו עדין ומניחים על רוטב עגבניות סמיך וטעים.

מדובר במנה קטנה יחסית שעדיין לא מופיעה בתפריט, אך ההצלחה המסחררת הביאה לנוכחות קבועה שלה ברשימת המנות המיוחדות של המקום, עד גמר המלאי.

עוד במומלצים: מגוון מאפים וכיסונים גרוזיניים לצד אלכוהול לסוגיו, שהיה מנת חובה לנכנסים בשערי המקום הרבה לפני המהפך הטבעוני.

ננוצ'קה. לילינבלום 30, תל אביב. טל. 03-5162254. כל השבוע מ 12:00 ועד אחרון הלקוחות.

פטריות צלויות ופירה אפונה צהובה. אנסטסיה (צילום: רועי חסן)
פטריות צלויות ופירה אפונה צהובה. אנסטסיה (צילום: רועי חסן)

5. פטריות צלויות | אנסטסיה

בשלוש שנות פעילותו, עשה בית הקפה הפינתי הפופולארי דרך קולינארית מרשימה, ומציע מנות שכמה מהן יכולות להתחרות באלה שמציעות מסעדות איכותיות בעיר – כנראה ההוכחה המוצלחת ביותר לכך שהאפיל הבריאותי של המקום לא חייב להאפיל על הטעם.

מנת הפטריות החדשה יחסית כבשה את ליבי מהרגע הראשון, בשל השילוב המוצלח של פטריות בשרניות (שיטאקי, ירדן, פורטובלו ושמפיניון) בטעמי צריבה עמוקים ופירה אפונה צהובה וחלב שקדים קטיפתי לצד צ'אטני כוסברה – קשה להיכשל עם שלוש אהובות שמוגשות בצלחת אחת. זאת יכולה להיות לגמרי ארוחה בפני עצמה.

עוד במומלצים: סלט פריך ומרענן, ללגום אחד מהשייקים המושקעים שיגרמו לכם להרגיש בריאים כבר מהרגע שתזמינו אותם, וכמובן לקנח ב"טירמיסו" – קינוח שכבות קרם וקפה שתתקשו להאמין שהוא גם נא (Raw) וגם ללא גלוטן.

אנסטסיה. פרישמן 54, תל אביב. 03-5290095. א-ה 08:00-23:30, שישי 08:00-17:00, שבת 09:00-23:30.

תגובות לפוסט