פסטה ברוטב שמן זית ושום | אליו א אוליו – מתכון מנצח

04.10.2016
פסטה ברוטב שום ושמן זית מצריכה רק 3 מרכיבים אבל בתמורה דורשת מכם הרבה תשומת לב, זהירות ואהבה. רועי ירושלמי מסביר, צעד אחר צעד: כך מכינים בבית אליו א אוליו מושלם

פסטה ברוטב שמן זית | אַליוֹ אֵ אוֹליוֹ

אליו א אוליו (Aglio e Olio) – שמן זית, שום וצ'ילי – הוא רוטב הפסטה האהוב עלי ואני מכין אותו לעיתים קרובות בביתי. מקור המתכון בדרום עתיר שמן הזית של ארץ המגף וכמו רוב מכריע של המנות משם ובאיטליה בכלל, ניתן בו הרבה כבוד לחומרי הגלם (וגם לכם כדאי לעשות כן – ראו פירוט בהמשך).

עוד אוכל איטלקי ב-Rex:

על אף פשטותו, אליו א אוליו הוא רוטב לא-פשוט להכנה, שמצריך מיומנות ותשומת לב; יש להקנות לרוטב את המקסימום שבמינימום: הכי הרבה זמן בישול לשום על מנת שיתרכך כמה שיותר (רצוי עד למרקם של קונפי) וכל זאת מבלי שהשום אפילו מתחיל להחליף את צבעו הבהיר ומזהיב, או אז טעמו הופך למר.

לכן מומלץ לבשל את הרוטב על אש מינימלית ולא למוש ממנו עד שיורד מהאש. אל תגידו שלא אמרנו.

על חומרי הגלם: אני מכין אליו א אוליו מפסטה סטנדרטית – ספגטיני של אחת היצרניות האיטלקיות (ברילה, דה צ'קו, דלוורדה, לה מוליזאנה) –  או ספגטי טרי של "איל פסטיו" (אבן גבירול 27, תל אביב. ניתן לקנות כמות מראש ולשמור במקפיא בלי חשש).

שימו לב: לצורך הכנת אליו א אוליו, חשוב להשתמש בשיני שום ישראלי טרי שניחן בקליפה בעלת גוון סגלגל וכמו כן – בשמן זית עדין שמקורו בזיתים שאינם מזן סורי או ברנע הדומיננטיים.

ועוד משהו לגבי החריפות: אני אוהב הרבה צ'ילי בפסטה שלי ומשלב בין שני סוגי פלפלים – טרי (ירוק) ושאטה יבשה. מי שאוהב חריף פחות, יכול גם להסתפק בקורט צ'ילי. הכל בסדר.

ספגטי אליו א אוליו
אפשר לעטר בעגבניה. אליו א אוליו (צילום: רועי ירושלמי)

 

המרכיבים ל-2 מנות:
250 גרם פסטה ארוכה, מבושלת לפי הוראות היצרן (1/2 חבילה)
5-6 שיני שום, קצוצות דק או לחצאי פרוסות דקיקות
1/3 כוס שמן זית בעל מרירות נמוכה (רצוי לצ'ינו או פישולין)
1/2-1 כפית פתיתי צ'ילי
1/4 פלפל ירוק חריף, קצוץ דק וללא הזרעים – לא חובה
2 כפות פטרוזיליה קצוצה להגשה – לא חובה
מלח ופלפל שחור, גרוס גס – לפי הטעם

הכנה:
יוצקים שמן זית לפינג'אן קפה או קלחת קטנה. מוסיפים שום קצוץ ומחממים על אש בינונית ורק עד לסף רתיחה. מנמיכים את האש למינימום ומוסיפים פלפל ירוק (במידה ומשתמשים בו). מבשלים 3 דקות לכל היותר ומורידים מהאש לפני שפרוסות השום אפילו מתחילות לשנות את צבען.

הגשה: מעבירים לסיר או מחבת שיוכל להכיל גם את הפסטה. מוסיפים צ'ילי, מערבבים ומוסיפים את הפסטה המבושלת ובמידת הרצון – 2 כפות ממי הבישול (אני לא עושה כן. גם אתם לא חייבים). מכבים את האש. ממליחים, מפלפלים ומערבבים היטב עוד כחצי דקה. מעבירים לקערת הגשה עמוקה ומפזרים פטרוזיליה מעל. מגישים מייד.

תגובות לפוסט