יאסו, אתונה! 4 בתי אוכל ויין מצטיינים בבירת יוון

04.10.2018
אתונה הפכה בשנים האחרונות לאבן שואבת לכל מי שאוהב את החיים הטובים - מהופעות חיות ונהדרות, עבור בטברנות ועד לאוכל המצוין והמזטים. צביקי עשת מכתיר: 4 מקומות שחובה לבקר בהם בבירת יוון

סיפור האהבה שלי עם יוון החל לפני 25 שנה. מאז ועד היום חרשתי את יוון לכל אורכה ורחבה; ביקרתי בעשרות איים והכרתי מאות יוונים. הם הפכו למשפחה ויוון נעשתה לביתי השני.

עוד אוכל יווני ב-Rex:

במשך כל השנים ולאורך כל ביקוריי ביוון מעולם לא עצרתי באתונה. היא נתפסה בעיני, כמו בעיני הרבה אנשים אחרים, כעיר שאסור לבזבז עליה את הזמן. כל זה השתנה כשהחלטתי לפתוח את "גרקו".

במשך שנים חלמתי לפתוח מסעדה יוונית אותנטית בישראל ולבסוף, לפני כ-4 שנים החלטנו לפתוח את אחת כשזו בצפון תל אביב. החזון מאחוריה היה להביא את החוויה היוונית במלואה ובמהלך העבודה על התפריט עבדתי עם תחקירן יווני וביקרתי בבירת יוון.

הוא היה זה שגילה לי את אתונה הקסומה והמיוחדת – ומאז אני לא מפספס אף הזדמנות לבלות כאן. באביב, היופי של אתונה מתעצם ומתחדד – שילוב של אוכל ביתי שאין שני לו, מגוון קולינרי אינסופי והופעות נפלאות, חלקן מתקיימות כאן רק בעונה זו של השנה.

ממולא תרד וגבינה. מאפה ספאנאקופיטה (צילום: דן פרץ)
ממולא תרד וגבינה. מאפה ספאנאקופיטה (צילום: דן פרץ)

1. דיפּוֹרטוֹ

במערה הקטנה הזו שבלב אתונה הזמן עמד מלכת. דיפורטו היא המסעדה האהובה עליי באתונה, שבעיני שווה נסיעה במיוחד מהארץ ולו רק בשביל חצי יום בילוי כאן; האנשים, הדינמיקה, היופי המיוחד, הרטצינה (היין השרף הלבן היווני והנהדר) והאוכל – אוי האוכל.

אני לא אופתע אם האוכל כאן לא השתנה במאום מהיום שהמקום נפתח לפני מעל ל-140 שנה, ב-1875. שמה מִתרגם בעברית ל-"שתי דלתות" והיא קרויה על שם שתי הדלתות המובילות למרתף בה היא ממוקמת – קומה אחת מתחת לפני הרחוב, בבניין ישן מאחורי השוק המרכזי של אתונה.

אין שלט בכניסה, אין גם תפריט וקירמיצ'ו, הבעלים זעוף הפנים שתמיד כעוס, לא מדבר מילה באנגלית – את האהבה והמגע המיוחד שיש לו הוא משקיע באוכל, שמתבשל בסירים חבוטים. שמו המלא הוא דימיטרי והוא הגיע למטבח כאן ב-1950, כשהיה בן 14. כשהבעלים מת ב-1957 – תפס את מקומו.

מזט פאבה במסעדת גרקו (צילום: דן פרץ)|
בהשראת דיפורטו. מזט פאבה במסעדת גרקו (צילום: דן פרץ)

קהל הלקוחות של דיפורטו קבוע ומגיע לכאן עשרות שנים. עוד לפני שמתיישבים אנאסטאסיס, השוליה של קירימיצ'ו, מניח על השולחן קופסת מי קרח קטנה ששקוע בתוכה כד אלומיניום עם רטצינה קרה שמכינים במקום ומאוחסן בחביות העץ הענקיות שממלאות את המקום.

מדי יום מעמיד קירימיצ'ו סירים ובהם מבחר משתנה של תבשילים מהרפרטואר הקבוע: מרק גרגרי חומוס (revithia), סלט יווני מושלם, סרדינים מטוגנים וקדרות בשר.

עוד במומלצים: כאן מכינים בעיני את קרם הפאבה הטוב ביותר ביוון, שמגישים כשעליו פרוסות חתוכות גס של בצל סגול ופלפל ירוק חריף, זיתים שחורים, שמן זית וגם פרוסת לימון. ברגע של חולשה הוא הסכים לתת לי את הסוד של המנה – ומאז היא מוגשת בגרקו מדי יום.

שימו לב: המקום נסגר מדי ערב בשעה 7.

Diporto Sokratous 9 & corner of Theatrou street Athens 12:00-19:00 סגור בראשון

אדם לוגם על רקע חביות ענקיות. דיפורטו, אתונהאוכלים מסביב לחביות. דיפורטו (צילום: צביקי עשת)

2. קוסטאס

שיפודי הסופלאקי הטובים והאותנטיים באתונה. קוסטאס (Kostas) הוא דלפק קטן וצנוע ללא מקומות ישיבה. את המקום אי אפשר לפספס: תור האנשים המשתרך ונשפך לכיכר באופן קבוע בכל שעות היום.

קוסטאס בכבודו ובעצמו צולה את נתחי הבשר על פלנצ'ה לוהטת (לא על גריל פחמים) והופך את השיפודים הלוהטים בידיים חשופות. הוא מאיץ בקוביות הבשר להיצלות בעזרת משקולת ברזל ובינתיים מניח על הגריל פיתות ספוגות בשמן זית. את קוביות הבשר הוא מחלץ מהשיפוד במיומנות, על כל אלו מוסיף מעל רוטב אדום סודי, מתוק-חריף , פרוסות בצל, עגבנייה וצ'יפס.

Kostas souvlaki Pl. Agias Irinis 2 Monastiraki, Athens

3. סטאני

המקום הטוב בעיר למתוקים ומאפי בוקר. סטאני הוא מילק-בר מסורתי ועסק משפחתי שעובד ברציפות מאז שנת 1931. מבין 1600 "ברי החלב" שהיו מפוזרים ברחבי העיר ושבעבר מכרו יוגורט ושאר מוצרי חלב, כיום סטאני עומד לבדו.

מעבר ליוגורט הנפלא מחלב כבשים המגיע מדי בוקר מחווה קטנה לא רחוק מאתונה, מציעים בסטאני מייצרים שלל מעדנים, עוגות וקינוחים על טהרת היוגורט והחלב, כולם בעבודת יד.

בהיצע ניתן למצוא מוסטאלבריה (moustalevria), מעדן עשוי מיץ ענבים סמיך שלא עבר סינון או התססה; גאלאקטובוּרֵקו (galaktoboureko) – מאפה פילו פריך במילוי פודינג וניל וסולת; פודינג אורז קר ועליו שורות של אבקת קינמון; טירופיטה, מאפה גבינה וספנקופיטה במילוי תרד וגבינה.
מאפה טירופיטה ממולא גבינה (צילום: דן פרץ)
חגיגי. מאפה טירופיטה ממולא גבינה (צילום: דן פרץ)

 

הלקוחות הקבועים באים בשביל לוקומדס – סופגניות קטנות ונפלאות שמטגנים במקום אחרי שמזמינים – ת'נאסי צובט חופן מהבלילה בתנועת יד אחת חלקה ומשחרר אותה בעדינות לתוך השמן המבעבע תוך שהוא מנקב חור במרכז, ברגע המדויק בו הבלילה נושקת לשמן.

בעזרת מקל עץ הוא מרווח בין הלוקומדס, הופך ומטגן אותם שבוהקים וזהובים מכל הצדדים. את הלוקומדס הוא מגיש כשהם מתבוססים בדבש טהור המגיע הישר מלַקוֹניָה ומפדר אותם באבקת קינמון. כשזה חם וטרי זה ללא ספק אחד הדברים הכי טעימים בעולם.

Stani 10 M.Kotopouli street Omonoia, Athensstani1931.gr. שני-שבת 06:15-23:00 ראשון 07:30-23:00

לוקומדס (צילום: דן פרץ)
מטוגנות ורוחצות בדבש. לוקומדס (צילום: דן פרץ)

4. הופעות ומוזיקה חיה – פוֹס, ווקס ופאליה מרקיזה

מעבר לשלל הקולינרי הנמצא באתונה, יש כאן גם חיי לילה סוערים, בעיקר בחודשי החורף והאביב. שמה של המוזיקה היוונית יצא למרחקים, אבל אין שום דבר שמשתווה בשום דרך וצורה לראות הופעה חיה במועדון גדול או לחילופין בטברנה אינטימית.

כל זמרי יוון מופיעים כאן בחודשים אלו – מהמפורסמים ביותר ועד להרכבים מוזיקליים אינטימיים ואותנטיים. מגליקריה, מנוליס ליקיס ומנוליס קורודוס שמופיעים במועדון פוס (Fos) היוקרתי, עבור בהופעות במועדון ווקס (vox) עם שתי הדיוות נטשה ת'אודורידו וסטלה קאלי ועד להופעות הקטנות בטברנות, למשל בפאליה מרקיזה המקסימים (בכל שישי וראשון).

Fos. Voutadon 6, Athens
Vox.  Iera Odos 16, Athens

Falia Markiza

2 תגובות

אכן מידע מעולה שעושה את החוויה באתונה קלה , נעימה וכמובן טעימה יותר ,תודה רבה ״יאסו אתונה״

הגב

תגובות לפוסט