5 מסעדות טריפוליטאיות שמגישות מפרום מצטיין | מקומי

17.05.2017
מפרום שהתבשל במשך שעות על פלטה או פתילייה ומוגש מהביל, לצד קוסקוס חולי ונימוח הוא עונג צרוף. רועי ירושלמי מכתיר את 5 המסעדות הטריפוליטאיות המגישות את המפרום הטוב בישראל. ויש גם מתכון

מפרום הוא כיס ירק מטוגן בבלילה, ממולא בקציצת בשר מתובלת בבהרט וקינמון. מיניותו אניגמטית: חלק מדברים עליו בלשון זכר ואחרים – לרוב בני העדה הטריפוליטאית, מתרפקים על מפרומות עסיסיות. מוזר ומעניין. כך או כך, הכיסונים התפוחים לא לבד ומפרום כמעט תמיד מגיע בזוג מזוגג, על מצע קוסקוס נימוח וזהוב.

עוד אוכל מקומי ב-Rex:

בשונה מהחריימה שנהנה מפופולריות גם במסעדות שף, את המפרום אפשר למצוא על פי רוב במסעדות ביתיות שמתמחות במטבח טריפוליטאי. חמישה מקומות שמגישים את המפרומים הטובים בישראל:

מפרום חצילים במסעדת דיה
מפרום חצילים במסעדת "דיה" (צילום: רועי ירושלמי)

1. דיה | רמת השרון

עם או בלי קשר לאוכל טריפוליטאי, חיים זוארץ ואמו דיה מתפעלים את אחת ממסעדות הפועלים הטובות בישראל. מחמוצי המסייר והצ'רשי  – סלט  דלעת ופלפלצ'ומה – עבור בתבשיל הבשר והמנגולד (טבחה בלסלק), חריימה דג ים לוהט מחריפות ועד עוגת הסולת והתה שמגישים כאן בקינוח, האוכל, ללא יוצא מהכלל מושלם. נקודה.

את כיסוני המפרום מכינים כאן מתפוחי אדמה ומחצילים. הקציצה שמתסתתרת בפנים אוורירית להפליא (זוארץ טוחנת לצורך הכנתה שקדי בקר ומתבלת בבהרט טרי שקונה מדי שבוע בשוק פרדס כץ) והצבע והטעם העמוק של המפרומים מלמד על זמן הבישול הארוך והאיטי של הסירים על הפלטה החמה, שמביא לספיגה מרשימה של טעמים. תפוחי האדמה מתפוצצים מרוב טעם והקוסקוס, חולי ונימוח, סופג את טעמי הרוטב המצומצם והעדין. שלמות בצלחת.

עוד במומלצים: מרק גונדי פרסי שלמדה להכין דיה מכלתה ומוגש בימי שלישי חורפיים וכן תבשיל הריסה – עוף עם חיטה – שמכינים כאן בסופי שבוע, החל מדצמבר ועד פסח.

דיה. אוסישקין 63 רמת השרון, 050-7373109. את האוכל רצוי להזמין מראש ובבוקר בשל הכמות המצומצמת שמכינה דיה מדי יום. כשר

mafrum_roy_yerushalmi3_565
מפרום תפו"א במסעדת "דיה". צילום: רועי ירושלמי

2. צ'צ'ו | נתניה

באופן מסורתי, שוק נתניה היה אחד ממעוזי האוכל המזוהים ביותר עם העדה הטריפוליטאית. עד לפני 15 שנה, היה ניתן למצוא כאן קצבים, מאפיות, חנויות תבלינים, מסעדות וסתם מנגליסטים שהיו מוכרים פרוסות צלויות על גחלים של לב עגל וספאק – נתח קצבים – בעיבורי שדרת השוק המרכזית. מכל אלו נותרו כיום רק 2 בתי אוכל – מעדני כרמל וצ'צ'ו – ובית הקפה והקונדיטוריה ונציה.

בעוד שבמעדני כרמל מצטיינים בחריימה – אבל זה כבר סיפור אחר – בסניף המקורי של צ'צ'ו (הבנים של השותפים כאן פתחו לפני כעשור סניף נוסף באיזור התעשייה של פולג) מתעלים בגזרת הגריל – לטעמי, זוהי אחת ממסעדת הבשר הטובות והעקביות בישראל – וכמובן במפרום. בדומה לטבחות הסלק והכמון, גם כיסוני תפוחי האדמה הממולאים מתבשלים במשך שעות על פתיליות ומוגשים לצד קוסקוס שמיימי. שווה נסיעה מיוחדת.

עוד במומלצים: מיקס בשרים – לב עגל, נתח קצבים ופרגית.

צצ'ו. שהם 10 (שוק נתניה), נתניה. 09-861-4511. כשר

3. בכור את שושי | פתח תקווה

את החום האנושי שמרעיפה שושי כבר עשרות שנים על הלקוחות – חלקם אוכלים במסעדותיה כבר מעל ל-4 עשורים – ניתן לדעתי לחוש גם במגע האוהב שהיא מעניקה לתבשילים, אותם מבשלת יחד עם ביתהּ במקום החדש שפתחה עם משפחתה, אחרי שנים שבישלה במסעדת הרשת בפרדס כץ. המסעדה החדשה, שהיא כעת רק שלה, ממוקמת בתחנת דלק בפתח תקווה המעטירה, סמוך לאיזור התעשייה החדש.

מבין התבשילים הטריפוליטאים של שושי, המפרום הוא המצטיין. כל ביס חושף מפרום מתובל ועשוי היטב, ששוחה ברוטב סמיך ומפנק. גודלה הנדיב של המנה מאפשר לשני אנשים להתרפק על המפרומים בנחת, בתוספת קוסקוס דק  שסופח היטב את הרוטב המנות הענקיות הן צ'ופר לכשעצמו

עוד במומלצים: עוגיות עבמבר עם בוטנים שמכינים במקום.

בכור את שושי. ז'בוטינסקי 63 (בתחנת הדלק), פתח תקווה. 03-5073344. כשר

abambar-photo-roy-yerushalmi
מכינים פה גם אותן. עוגיות עבמבר במסעדת "בכור את שושי" פתח תקווה (צילום: רועי ירושלמי)

 

4. פרג'י | יפו

ברחוב צידי בשוק היווני המתפתח, בצמוד לתחנת המשטרה ההיסטורית של יפו והשוטר אזולאי – שבקרוב תהיה מלון בוטיק מפונפן – ממוקמת פרג'י. המפרום שמכין דודו פרג'י חף ממניירות: קלאסי, גס ומענג שמורכב משכבות דקות של תפוחי אדמה, קציצת בשר עמוסת עשבי תיבול ורוטב סמיך.

פרג'י. פנחס בן יאיר 8, יפו. 03-5188052. כשר

5. דוקטור שקשוקה | יפו

בינו גבסו – "דוקטור לשקשוקה, פרופסור לשווארמה ומומחה עולמי לאוכל טריפוליטאי" כמו שהיה כתוב בשלט מאיר העיניים שהיה תלוי במשך שנים בסמוך למסעדה, הוא השף המוכר והאהוב ביותר מבין הבשלנים הטריפוליטאים של יפו – ובצדק. ארוחת הבוקר שמגיש כאן נהדרת והשקשוקה שמכין כבר 25 שנה הפכה ממאכל ביתי ונחבא אל הכלים לאחת ממנות הדגל של המטבח הישראלי וכוכבה רק הולך ודורך בבתי קפה ומסעדות ברחבי העולם, מסידני, עבור בפריז ולונדון ועד סן פרנסיסקו.

המפרום של גבסו, גם הוא מגיע בבוקר אם מבקשים יפה, לא מבייש את הפירמה. דחוס ומתובל היטב בקינמון ובהרט – הבישול הארוך של גיסתו של בינו, שרה, ניכר עליו בהחלט. כיף.

עוד במומלצים: טעימת שווארמה מהדוכן של גבסו הצמוד למסעדה

דוקטור שקשוקה. בית אשל 3, יפו. 03-6822842. כשר.

תגובות לפוסט