5 מוסדות אוכל האהובים על אסף גרניט | ירושלים

09.10.2018
אסף גרניט, ירושלמי מבטן ומלידה, בוחר את 5 המסעדות האהובות עליו בירושלים - מחומוסיית-על ועד לקובה כורדי . ויש גם מתכון של מעורב ירושלמי

בשנים האחרונות אני מוצא את עצמי יותר ויותר על הדרך: טס לתת משמרות סרוויס בפלומאר ובברברי, המסעדות החדשות של קבוצת מחניודה בלונדון; נוסע בתקופות הצילומים חזור והלוך לאולפני הטלוויזיה ובין לבין גם מצלם ברחבי הארץ את התכנית שלי, "מהפכה במטבח". ועדיין, בסופו של יום, אני תמיד חוזר הביתה לירושלים, לבן שלי ולמשפחה.

עוד מקומי ב-rex:

בימים החופשיים שלי בעיר, אני אוהב לאכול בחוץ ולשוב למקומות שבהם מוגש אותו האוכל שאני אוכל מאז ילדותי. בהשראת לא מעט מהמאכלים שמוגשים במסעדות והדוכנים האלו יצרנו במרוצת השנים רבות מהמנות בתפריטי המסעדות שלנו.

azura-jerusalem-sofrito-830
סופריטו ירושלמי של עזורה (צילום: רועי ירושלמי)

הם החוט שמחבר בין כולן – בין אם בסוהו של לונדון, בתלפיות או בטלביה – אוכל ירושלמי, בין אם מדוכני הרחוב בעיר העתיקה או אצל האמהות שלנו, משולחן ארוחת השבת.

5 מסעדות שאהובות עלי במיוחד בירושלים ומגישות את האוכל שאני הכי נהנה לחזור אליו (ויש גם מתכון של מעורב ירושלמי).

1. בארוד

מעל ל-20 שנה שדניאלה לרר מגישה בחצר פיינגולד שברחוב יפו אוכל ירושלמי-ספרדי בהשראת המטבח שהביאו עמם יהודי הס"ט שעלו לעיר במאה ה-19 מבולגריה, יוון וטורקיה. לצד תבשילים מסורתיים, מוגשים כאן בחורף גם מרקים וכן מבחר בשרים בגריל.

בימי שישי, כאשר מחניודה סגורה, אני מגיע לכאן לעיתים קרובות עם בני ומשפחתי לארוחת שבת של פסטילקוס ממולאים בשר וצנוברים וקדירות בשר בבישול ארוך. מומלץ בחום ולא רק בחורף.

עוד במומלצים: מבחר המזטים – מדגים כבושים ועד ביצי חמינדוס ובויוס שמכינים לפני מתכונים משפחתיים של לרר. להזמין על הבר לצד עראק או יין וליהנות ממוזיקת הג'אז שאוהבים לנגן כאן.

בארוד. יפו 31 (חצר פיינגולד), ירושלים. 02-6259081. לא כשר

azura-jerusalem-lung-stew
גרניט לא מוותר עליו אף פעם כשמגיע. ריאות ברוטב עגבניות ופלפל במסעדה עזורה (צילום: רועי ירושלמי)

2. עזורה

לא סתם קראנו למסעדה הראשונה שלנו על השוק העירוני של ירושלים – המאפיות, הקצבים והירקנים של מחנה יהודה מספקים לנו רבים מחומרי הגלם למנות שאנחנו מגישים במחניודה, שמצדה ממוקמת ממש בצמיד

מסעדות רבות בסביבת השוק מתגאות בוותק של עשרות שנים, ובצדק, ותמיד כיף לי לבקר בהן – בפרט לארוחת צהריים חורפית. מבין מסעדות שוק מחנה יהודה, עזורה היא האהובה עלי.

האוכל כאן מתבסס על מתכונים מהמטבח הכורדי והאורפלי והמנות מתבשלות לאט-לאט על סירי אלומיניום שנחים על פתיליות המדיפות את ריחן הנעים בחלל הקטן אליו עברו לפני מספר שנים (ושבהשוואה לכוך הזערורי ששכן בין דוכני הירקות של השוק העיראקי אפשר לומר שהוא עצום).

המנה הקבועה שאני מזמין בעזורה היא תבשיל ריאות הבקר שמתבשל במשך שעות. טובים לא פחות הם מרקי הקובה (למתכון של מרק קובה חמו של עזורה) וסופריטו הבקר. את כל אלו ניתן למצוא עכשיו גם בתל אביב, שם – בין רוטשילד לגן החשמל – נפתח לפני כשנה סניף נוסף עזורה.

עוד במומלצים: ראשונות שהן ארוחה בפני עצמה – חומוס מעולה וסלט חצילים.

עזורה. האשכול 4, ירושלים. 02-6235204. מקווה ישראל 2, תל אביב. 03-5015050. כשר

למתכון המקורי של מרק קובה חמו של עזורה

jerusalem-kubbe-823-1
שוחה בו כמו אלופה. קובה במרק קובה חמו מתוק-פיקנטי של עזורה (צילום: רועי ירושלמי)

3. פינתי

החומוסייה הוותיקה הזו נמצאת במרכז העיר, באותה הפינה של רחובות קינג ג'ורג' וההסתדרות שהעניקה למקום את שמו מעל ל-40 שנה. בשנים האחרונות נפתחו עשרות סניפים ברחבי הארץ של פינתי, אבל אני שומר נאמנות לסניף המקורי ואוכל רק בו, ובקביעות, את מנת החומוס עם הפול המצוינת.

עוד במומלצים: קציצות בקר מאורכות שמתבשלות ברוטב העגבניות שקרוי כאן מיץ.

פינתי. המלך ג'ורג' 13 ירושלים. 02-6254540. כשר

4. חומוס לינא

גם היום, בעידן הווייז והמפות בסלולרי, קל ללכת לאיבוד כשמחפשים את חומוס לינא. המפורסמת שבחומוסיות העיר העתיקה הייתה במשך שנים מקום עלייה לרגל של מבקרים שהגיעו לאיזור וכוללת שתי קומות קטנות ומשפחה אחת שבניה מגישים כבר קרוב ל-70 שנה חומוס ומסבחה עדינים ורכים.

ישראלים רואים כאן קצת פחות בשנה האחרונה ועדיין – החומוס אותו חומוס ולא מבייש את המוניטין שצבר.

עוד במומלצים: כנאפה מהדוכן הצמוד של ג'עפר

חומוס לינא. אל חנאקה 42, ירושלים. 02-6277230

5. סטייקיית חצות

מעורב ירושלמי – חלקי פנים של עוף, צלויים על משטח לוהט עם הרבה כורכום, בהרט ובצל מטוגן – הוא אחת ההמצאות הגאוניות שיצאו מירושלים. הוא נולד, כמו הרבה מאכלים, ברגע של תושייה ואלתור, כשהגיע לשפודייה ברחוב אגריפס לקוח אחרי שכובו פחמי המנגל וביקש לאכול.

השיפודייה שבה הומצא המעורב בסוף שנות השישים כבר נסגרה מזמן ואת האמת שאין לי מושג איך היה המעורב שלהם. מה שאני כן יודע הוא שסטייקיית חצות הוותיקה, גם היא באגריפס (וגם היא טוענת לכתר ממציאת המעורב), מגישה בעיני את המעורב המושלם בפיתה. חזה הודו, לבבות עוף וטחול עם בצל ובתיבול סודי, שהבעלים מסרב לחלוק (ובצדק). זהו – בלי חומוס, ירקות או צ'יפס, לא עלינו.

הפיתות נדיבות בגודלן ובמילוי – כשהמחיר בהתאם וכבר נושק ל-50 שקלים. ועדיין – שווה וטעים אש.

סטייקיית חצות. אגריפס 123, ירושלים

מתכון: מעורב ירושלמי

המתכון המלא להכנת מעורב ירושלמי כמו במסעדת מחניודה | אסף גרניט

תגובות לפוסט