המילה האחרונה: מתכון להכנת קוקטייל לאסט וורד של אימפריאל בר

14.12.2017
הוא נולד בברים סודיים בתקופת היובש האמריקאית, נשכח - והפך 50 שנה מאוחר יותר לקלאסיקה מודרנית בזכות פשטות הכנה כובשת. גיא גרלניק, מנהל בר האימפריאל מגיש: סיפורו של קוקטייל לסט וורד - וגם מתכון מנצח שקל להכין בבית ומ-4 מרכיבים בלבד

עוד לפני שתיסע בתל אביב הרכבת הקלה, יציינו בארצות הברית מאה שנים לתקופת היובש. קשה לדמיין, אבל ב-1920 הביא התיקון ה-18 לחוקת ארצות הברית לאיסור על ייצור, ייבוא ומכירה של אלכוהול ל-13 שנים, עד לביטול התיקון ב-1933.

תקופת היובש השפיעה מהותית על תרבות השתייה העולמית: משקאות חדשים נולדו לאור המצב החדש וגם אופי הברים השתנה לבלי היכר. אלו שהיו קיימים עד אז נאלצו לסגור דלתות ובמקומם נפתחו על ידי ארגוני המאפיה תחליפים מחתרתיים וסודיים: ספיק איזי ((Speak Easy, חללים בלי שלט ושם, עם כניסה שלרוב ממוקמת ברחוב חשוך, מאחורי דלת שנראית בדיוק כמו זו שלידה.

עוד קוקטיילים ואלכוהול ב-Rex:

לא היה מספיק לדעת על איזו דלת לדפוק כדי להיכנס אל ספיק איזי. ברובם צריך היה גם לדעת את סיסמת הכניסה למקום ולומר אותה לשומר שעמד מצדה השני של הדלת. ברי המזל שזכו לדעת אותה גילו מאחורי הדלת עולם ומלואו, חלל מלא חיים ואלכוהול.

שייקר להכנת קוקטיילים (צילום: אמיר מנחם)
משקשק לסט וורד. גיא גרלניק (צילום: אמיר מנחם, רקס תעשיות)

העיקרון החשוב ביותר של אותם המקומות, ומשם גם נבע שמם, היה לדבר חלש: לשמור על סודיות, לא לדבר עליהם ולא להרעיש ביציאה ובכניסה מהם, מה שהיה עלול להביא לחשיפתם וסגירתם.

בתקופת היובש נהגו לערוך חיפוש גופני על גברים כדי למצוא אלכוהול. על נשים לא חלו חיפושים ורבות מהן היו מבריחות מתחת לחצאיות שלהן שתייה. כך עשו את דרכן לראשונה אל ברים, שהיו עד לאותה תקופה מועדוני גברים ומחוץ לתחום עבורן.

מלבד הנוכחות הנשית, אחת ההשפעות החשובות ביותר של תקופת היובש הייתה העליה הגדולה בשימוש במשקאות לא מיושנים בבר: להשיג וויסקי או ברנדי היה קשה ויקר ואת מקומם החליף הג'ין השקוף והלא מיושן, שהפך למשקה הפופולרי ביותר באותה התקופה. לכן רבים מהקוקטיילים המפורסמים של התקופה מבוססים על ג'ין. אחד המפורסמים הוא לסט וורד – "המילה האחרונה" (Last Word) בעברית – ונולד באותן שנים בעיר דטרויט.

קוקטייל לאסט וורד בבר האימפריאל (צילום: אמיר מנחם, רקס תעשיות)
קוקטייל לאסט וורד בבר האימפריאל (צילום: אמיר מנחם, רקס תעשיות)

אז מי אתה לסט וורד?

קוקטייל הלסט וורד מורכב מכמויות שוות של ג'ין, מיץ ליים, ליקר מרסקנו שקוף המבוסס על דובדבני מרסקה מאיטליה וכן ליקר שרטרז ירוק שמכינים עד היום נזירים צרפתיים ומבוסס על עשבים.

לאחר תקופת הזהב שלו בשנות היובש כוכבו דעך בהדרגה. עד שנות החמישים נשכח ונעלם מברי הקוקטיילים למשך תקופה של כ-50 שנה. לתודעה ולפופולריות מחודשת זכה ב-2004, לאחר שהמתכון שלו נתגלה במקרה על ידי מוריי סטיבנסון בספר מתכוני קוקטיילים משנת 1952.

הקוקטייל הוכנס באותה שנה לתפריט הבר שלו, "זיג זג" שבסיאטל – וזכה להצלחה מיידית. בהמשך החלו להגיש אותו בברים נוספים אחרים בעיר ובפורטלנד הסמוכה ובמהרה זכה למעמד קאלט מקומי בצפון החוף המערבי, משם יצא שמעו לשאר העולם.

כיום נחשב הלסט וורד לאחד המשקאות הפופולריים בברי קוקטיילים ברחבי העולם. כשהוא עשוי כהלכה, מדובר בקוקטייל קשוח, אלכוהולי ויבש – וכנראה שגם לכן נקרא כך, בזכות העובדה שהוא חד וחלק כמו מילת הפאנץ' שחותמת ויכוח.

בשונה ממיץ לימון, החמיצות שמעניק הליים נוכחת בחלל הפה ולא נעלמת. גם טעמם של שני הליקרים מורגש היטב ומעניק לו רבדים מרירים ועשבוניים. בקיצור – לא קוקטייל למתחילים אבל בוודאי כזה שרבים יוכלו ליהנות ממנו.

כמו בהרבה קלאסיקות, הלסט וורד היווה השראה ליצירת קוקטיילים רבים ואחרים, בין השאר בשמירה על איזון של רבעים בין מרכיב אלכוהולי, מיץ הדרים וצמד מעצבי טעם (כאמור – שרטרז ומרסקינו במקרה של מיודענו); הפייפר פליין (Paper Plane, מטוס נייר) של סאם רום (פניצילין, זוכרים?) עושה שימוש בוויסקי, ליקר אמרו איטלקי, אפרול ומיץ ליים בכמויות שוות; נייקד & פיימוס (Naked & Famous) עושה שימוש במזקל, אפרול, שרטרז צהוב וליים באותו אופן – וכך הלאה.

תרבות הספיק איזי מלווה אותנו עד היום בסצנת הקוקטיילים, ומספקת השראה רבה לברמנים. ברחבי העולם (אפילו בתל אביב, אם תחפשו היטב) ניתן למצוא מקומות שזונחים את הקידום הממומן בפייסבוק כדי לספק חוויה אינטימית לחלוטין עבור האורחים שלהם.

אמנם לפעמים החיפוש אחר אותם המקומות שווה יותר מהחוויה עצמה – אבל למי לא חסרה קצת רומנטיקה בחיים?

גיא גרלניק (צילום: אמיר מנחם, רקס תעשיות)
גיא גרלניק (צילום: אמיר מנחם, רקס תעשיות)

לסט וורד – Last Word

בלי לסטות ימינה ושמאלה – המתכון שלפיו אנחנו מכינים את הקוקטייל הקלאסי הזה בבר ה"אימפריאל".

המרכיבים לקוקטייל אחד:

22.5 מ"ל ג'ין – רצוי בומביי ספיר

22.5 מ"ל לוקסארדו מרסקינו

22.5 מ"ל שרטרז ירוק

22.5 מ"ל מיץ ליים טרי

הכנה: משקשקים את המרכיבים למשך 10 שניות. מסננים אל כוס קופ מקוררת (אפשר ורצוי לצנן מראש במקפיא) בלי קרח ובלי לקשט.

גיא גרלניק הוא מנהל האימפריאל – הקוקטייל בר הטוב במרחב שבין בנגקוק לאתונה ומדורג קבוע ברשימת "The World's 50 Best Bars" (הירקון 66, תל אביב)

תגובות לפוסט