מתכון להכנת לטקעס – לביבות תפוחי אדמה קלאסית כמו במסעדת סנדר

22.12.2019
מתכון מנצח לחנוכה: זמי שרייבר ממסעדת סנדר המיתולוגית מלמד - כך מכינים לביבות לטקע קלאסיות בזריזות ובקלי קלות

לביבות היו במשך שנים המאכל בה' הידיעה שאוכלים בחנוכה בבית. בעשורים האחרונים הועם זוהרו ומעמדו בהשוואה לסופגניות. למה? תשובה ברורה ומוחלטת אין; אולי זה המראה שפחות ידידותי לאינסטגרם בהשוואה לסופגניות. אולי הטעם העדין והמרקם השמנוני שיצאו מהאופנה לטובת מאכלים יותר קראנצ'יים ועזי טעם.

עוד מתכונים באתר Rex:

מסעדת סנדר התל אביבית שפתוחה כבר 70 שנה בפאתי שוק לוינסקי היא המקומות היחידים שעדיין מגישים לביבות. בתפריט הן קרויות לטקעס, כמתבקש ממסעדת אוכלי יהודי ומזרח אירופאי.

"כשגדלתי, היו לנו בחג 2 גרסאות – אחת של אמא שלי, שהיינו אוכלים בבית והשנייה של השף והשותף של אבא, סנדר (אלכסנדר כציקוביץ') – שעל שמו קרויה המסעדה", אומר זמי שרייבר הבעלים.

"גם זה היה חלק מהוויכוחים האינסופיים של אבא עם סנדר – שתמיד היו רבים כאן, לקולות המתגרים של הסועדים שנהנו מהשואו שלהם, שהיו באים במיוחד, כמו שמגיעים עד היום לשמוע את הקללות של 'מתי המקלל'. סנדר היה שמאלני קיצוני, אבא היה ימני – וכמו שהם רבו על פוליטיקה, הם גם רבו על הלביבות", הוא אומר וצוחק.

במקרה של הלביבות, ניצח כציקוביץ' (ששמו מתנוסס על המסעדה גם לאחר שיצא לגמלאות ומכר את חלקו לאביו של שרייבר): במסעדה מוגשת הגרסה שלו.

בחנוכה מתקיים כאן פסטילטקע שבמסגרתו מוגשות לביבות לטקע הקלאסיות של כציקוביץ מתפוחי אדמה לצד לביבות עדכניות יותר – הכל יחסי כמובן: בטטה רטרואיות מהניינטיז, לביבות קישואים ותערובות של כל שלושת הירקות יחד. המחיר: 20 שקלים לשלישיית לביבות.

בשאר ימות השנה, מגישים את הלביבות בפיתה, עם חומוס (!), סלטים – מטחינה ועד חצילים במיונז ואפילו מטבל חריף – בדוכן האוכל היהודי של סנדר, שנפתח בצמוד למסעדה. המחיר – 18 שקלים לפיתה עם 2 לטקעס.

לרגל חנוכה, נידב שרייבר את המתכון המיתולוגי של לביבות הלטקע של כציקוביץ', שכאמור מוגש כאן ברציפות מאז 1948.

זוהרות באור יקרות ושמן. לביבות הלטקעס של מסעדת האוכל היהודי-מזרח אירופאי "סנדר" בתל אביב (צילום: רועי ירושלמי)

לעטקס – לביבות תפוחי אדמה ובצל

מתכון של זמי שרייבר ממסעדת סנדר (לוינסקי 54, תל אביב).

להכנת לביבות בטטה כתומות:  אפשר להחליף 2 מתפוחי האדמה בבטטה קטנה וקלופה

המרכיבים:
4 תפוחי אדמה בינוניים
2 בצלים קטנים
1 ביצה
1 כף קמח
מלח ופלפל – לפי טעם
שמן לטיגון

אופן הכנה:
קולפים ושוטפים את הירקות. מגרדים בפומפייה את תפוחי האדמה והבצלים. סוחטים היטב את הגרידות מנוזלים. מוסיפים ביצה, קמח, מלח ופלפל ומערבבים עד לקבלת תערובת אחידה.

מחממים בסיר שמן לטיגון עמוק, בגובה של 6-7 ס"מ לפחות ובטמפרטורה של כ-200 מעלות.

יוצרים מהתערובת עיגולים שטוחים בעובי 2-3 ס"מ ומעבירים לשמן החם. מטגנים עד להזהבה משני הצדדים. חוזרים על הפעולה עם שאר תערובת תפוחי האדמה.

מגישים כך או לצד שמנת מתוקה, יוגורט ואפשר גם לפזר מעל סוכר.

2 תגובות

את הלטקס של אני מכינה הכי פשוט שיש המתכון שלך כאן דומה לגירסה הגרמנית ללטקס וחסר בו גם פטרוזיליה קצוצה אבל את המתכון שלי ירשתי מאמא שלי כי היא לימדה אותי לאכול אותו עם סוכר למעלה ומחמותי ז"ל שהייתה יקית למדתי לאכול אותו עם רסק תפוחי עץ מבושל. ואת הלטקס שלי מכינים ככה: תפוחי אדמה – כמה שרוצים. מקולפים ומרוסקים בפומפיה הכי דקה שיש לכם, זו ששורטת ויוצא ממנה רסק מיצי. לקילו תפוחי אדמה מוסיפים כ3 כפות קמח לבן גדושות ו3 ביצים ומערבבים היטב בלי מלח! מחממים היטב שמן במחבת בערך 1 ס"מ עומק ושמים בעזרת כף מחומר הלביבות ומשטחים ומטגנים לצבע חום זהוב משני הצדדים. עם הרבה סבלנות. מגישים עם רסק תפוחי עץ וסוכר טעים מאוד.

הגב

את הבצל לגרד דק. תוספת של שמרים תגרום ללקטע לתפוח מעט. תיבול עם אגוז מוסקט ופטרוזיליה ישדרג את הלעטקעס כמה רמות למעלה.

הגב

תגובות לפוסט