טבעוני של שבועות: מתכון להכנת עלי גפן במילוי חיטת פריקי וצימוקים

06.06.2019
חוגגים את תנובת האדמה ותבואתה: אורי שביט מגישה - מתכון להכנת עלי גפן ממולאים בהשראה גלילית, עם פריקה, ענבים ירוקים ועגבניות קיץ

שבועות הוא חג חקלאי, חג הביכורים והקציר. המתכון הזה חוגג את שניהם יחד, עם ביכורי גפן וחיטה ירוקה, שזה עתה נקצרה ונקלתה.

עוד מתכוני אוכל טבעוני ב-Rex:

וככה זה נראה מלמעלה. עלי גפן ממולאים בחיטת פריקי (צילום: אורי שביט, "טבעוניות נהנות יותר")
עלי גפן ממולאים בחיטת פריקי (צילום: אורי שביט, "טבעוניות נהנות יותר")

עלי גפן במילוי פריקי וצימוקים

המרכיבים לסיר (כ-30 יחידות):
30 עלי גפן טריים (אפשר משומרים, רק צריך לשטוף היטב)
למילוי:
200 גרם חיטה ירוקה
1 בצל סגול, קצוץ דק
1 פלפל צ'ילי, קצוץ דק
5-6 עלי מרווה טריים, קצוצים דק
1/3 כוס צימוקים שחורים וקטנים
1/3 כוס שקדים קצוצים – לא חובה
1 כוס פטרוזיליה קצוצה דק
קליפה מגורדת מ-1 לימון
שמן זית, מלח ים

לתבשיל והרוטב:
2-3 לימונים, פרוסים דק
3-4 עגבניות בשלות, פרוסות דק
2-3 אשכולות ענבים ירוקים
מלח ים

עלי גפן ממולאים בחיטת פריקי (צילום: אורי שביט, "טבעוניות נהנות יותר")
עלי גפן ממולאים בחיטת פריקי (צילום: אורי שביט, "טבעוניות נהנות יותר")

הכנה:

מעבירים את החיטה לקערה עמוקה ויוצקים מים. שוטפים מספר פעמים ומסננים, עד שהמים הופכים צלולים. משרים למשך שעה ומסננים.

מביאים לרתיחה מים בסיר גדול וחולטים את עלי הגפן הטריים במשך כדקה, על מנת שיתרככו מעט (אם משתמשים בעלים משומרים ושטופים אפשר לדלג על השלב הזה). מסננים, קוטמים גבעולים ארוכים אם יש ומניחים להתייבש על מגבת נקייה.

יוצקים שמן זית למחבת רחבה ומאדים בצל, צ'ילי ומרווה קצוצה במשך כ-5 דקות או עד לריכוך. מוסיפים חיטה וצימוקים מערבבים ומבשלים כ-5 דקות נוספות. מוסיפים שקדים, פטרוזיליה וקליפת לימון, ממליחים, מערבבים ומסירים מהאש.
גוזרים שני עיגולים של נייר אפייה בקוטר של סיר רחב וכבד שישמש לבישול עלי הגפן. מרפדים את תחתית הסיר בפרוסות לימון ומניחים עליהן עיגול נייר.

ממלאים ומגלגלים: מסדרים עלה על משטח עבודה, כשהצד עם ה"ורידים" הבולטים כלפי מעלה וצד הגבעול קרוב אליכם. מניחים בבסיס העלה כף מהמילוי ומגלגלים מעט. מקפלים את השוליים פנימה וממשיכים לגלגל עד לקבלת גליל שלם (אם יש קרעים אפשר להשתמש בעלה נוסף). ממשיכים כך עם יתר העלים.
מסדרים בצפיפות את העלים המגולגלים על נייר האפייה שבסיר, בשכבה אחת.

מסדרים על עלי הגפן פרוסות עגבניות וסוחטים מעליהן בידיים את אשכולות הענבים (אפשר להוסיף גם את הענבים עצמם, ללא הגבעולים). ממליחים ומכסים במים עד גובה העגבניות. מניחים על העגבניות את עיגול הנייר השני, מכסים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה למינימום ומבשלים כשעה, עד שהמילוי מוכן. מגישים קר או חם.

אורי שביט היא עיתונאית טבעונית ובעלת הבלוג טבעוניות נהנות יותר

עלי גפן ממולאים בחיטת פריקי (צילום: אורי שביט, "טבעוניות נהנות יותר")
עלי גפן ממולאים בחיטת פריקי (צילום: אורי שביט, "טבעוניות נהנות יותר")

תגובות לפוסט