ישמח לבב אנוש: 6 ברי יין מסורתיים ומצטיינים | פריז

03.11.2018
בר יין פריזאי - על השולחנות שהם חביות, פלטות הגבינות והנקניקים שפורסים בפנים זעופות וכמובן היין הזול והנהדר - הוא מוסד צרפתי שחייבים לבקר בו כשנמצאים בעיר האורות. יפה עירון מכתירה: 6 ברי היין הטובים בפריז

בר יין (Bar à vin), בר אַ-וַאן בצרפתית, הוא הגרסה הצרפתית לטאפאס-בר, מקום לא מתיימר שלצד לגימת יין, מציע מנות אוכל קטנות – בעיקר מגשי גבינות או נקניקים מקומיים, באופן מסורתי.

עוד פריז ב-Rex:

המושג בר א-ואן חדש יחסית בלקסיקון מוסדות האוכל הצרפתיים. בדומה לביסטרו, מדובר בגלגול של מוסד עתיק: מרתף יין ההיסטורי (Cave). בחלל המצונן והתת קרקעי אוכסן יין, שבדרך כלל לא היה ניתן לרכוש בכוס אלא רק לטעום לפני הקנייה.

אחרי שבעלי מרתפי היין ערכו מדי פעם טעימות כדי להכיר לקונים יינות חדשים, לעתים בליווי אוכל, הפך המנהג לקבוע והמקומות הפכו לברי יין.

מדפי יין, חבית ובר - לה בַּרון רוז' (צילום: יפה עירון-קוץ)
לה בַּרון רוז' (צילום: יפה עירון-קוץ)

בעוד שבמסעדות הביסטרו, הגלגול המיושב יותר של מרתפי היין, מגישים אוכל מבושל בנוסף לפלטות הנקניקים והגבינות הקרות והרחיבו את שעות הפעילות לצהריים והפכו למעין מסעדות עממיות – בר היין שמר על התפריט ההדוק ושעות הפתיחה הליליות.

מה שמייחד את הבר היין הוא הגמישות היחסית בו הוא פועל בכל הקשור לשעות הפתיחה. במילים אחרות: בבר יין מגישים אוכל בשעות שאחרי שמסעדות העיר סוגרות את מטבחן.

בנוסף, בשונה ממסעדות, בבר היין, היין הוא המרכיב החשוב ביותר בתפריט – לא האוכל. בחלק מהמקומות יש דגש גם עליו ובאחרים מסתפקים בהגשת גבינות ונקניקים. החלל עצמו קטן יחסית על פי רוב ויש בו מעט שולחנות ולפעמים גם רק בר ארוך שלאורכו אוכלים בעמידה, עם מטבח פתוח וזערורי.

בשנים האחרונות, גם מוסד היין עובר שינויים; לאחרונה נפתחו בפריז ברי-יין גסטרונומיים חדשים בהם מוצעות מנות קטנות אותן מכין השף במקום. בר היין של פרנצ'י או ברי היין של השף והבעלים של המסעדה קומטואר דה ל'אודיאון שבאזור כיכר האודאון (Comptoir de l'Odéon) הם שניים מהם. מקומות אחרים הפכו לקומפלקס שכולל חנות יין ומעדניה קטנה.

סועדים בתוך הבר. לה באראב (צילום: יפה עירון-קוץ)
לה באראב (צילום: יפה עירון-קוץ)

1. לה באראב – Le Barav

בר יין הממוקם ברחוב צדדי, לא רחוק מכיכר רפובליק שבחלק הצפוני של רובע המארה. החלל מעוצב בפשטות והאווירה – בהתאם.

במקום בר קטן וקומץ שולחנות עץ פשוטים (בימי הקיץ ניתן לשבת גם בחוץ). בבר עצמו מציעים מדי חודש ממבחר יינות הבית בבקבוק או בכוס במחיר המתחיל ב-5 אירו. מי שמעוניין ביין אחר יכול לרכוש אותו במרתף היין הצמוד השייך לבר ולשלם דמי חליצה.

פלטת נקניקים וגבינות וכוס יין. לה בארב (צילום: יפה עירון-קוץ)
כל מה שצריך ליד היין. לה באראב (צילום: יפה עירון-קוץ)

האוכל כאן בסיסי: פלטות גבינות ונקניקים שולטות בתפריט ולצדן מוגשים גם סלטים ומנות אוכל קטנות שמכינים במקום כמו פרמנטייה של אווז או של דג, סטייק טרטר ומבחר קטן של מנות אחרונות.

Le Barav. 6 Rue Charles François Dupuis

2. פרדי'ז – Freddy’s

בלב הרובע הלטיני בסמוך לבולבאר סן ז'רמן, לצד גלריות לאמנות ומסעדות טרנדיות, ממוקם בר היין המיניאטורי והכמעט סודי פרדי'ז (Freddy's).

במקום מעט מקומות ישיבה, רובם לצד דלפקי עץ הממוקמים לאורכו של חלל הבר. היות והמקום קטן ולא ניתן להזמין מקום מראש מומלץ להגיע לכאן לפני השעה 18:00. בעלי המקום מחזיקים גם במסעדה הצמודה לבר, סמיאה (Semilla) המוערכת, ושף המסעדה, אריק טרושו, אחראי גם על המנות הקטנות והמעולות המוגשות בו.

גרילמן צולה שיפודים. פרדי'ז (צילום: יפה עירון-קוץ)
השף של פרדי'ז בפעולה (צילום: יפה עירון-קוץ)

לב המקום הוא המטבח הקטן והעצמאי של הבר, עליו אחראי בפועל שף יפני צעיר. מקומות הישיבה הכי טובים כאן ,אם תצליחו לתפוס אותם כמובן, הם על הדלפקים הצופים על המטבח המיניאטורי ועל הגריל היפני הצר, עליו הוא צולה מיני מנות בשר וירקות, עם דגש על חלקי פנים, בקר ועוף. סגנון האוכל אקלקטי והמבחר גדול. המחירים מתחילים ב-6 אירו למנה.

מלבד מנות הגריל, ישנו תפריט יומי משתנה בהשראה ספרדית-צפון אפריקאית שכולל מנות כמו סלט קוסקוס, דלעת מבושלת בקרם חומוס, דגים משומרים תוצרת הבית שמוגשים לצד לחם שאופים במקום, צדפות וסלטים עם צדפות, שיפודי כבש או עוף עם מגוון רטבים, וגם מבחר קטן ומעולה של מנות אחרונות.

והיין? בפרדי'ז מגישים מבחר יינות מצומצם ואיכותי מיקבים קטנים, רבים מהם ביו-דינמיים. אפשר להיעזר במלצרים שישמחו לספק הסברים מפורטים על מבחר היינות או פשוט לסמוך על יין היום שבחרו בעלי המקום.

Freddy's. 54, rue de Seine

הבר והמטבח של פרדי'ז (צילום: יפה עירון-קוץ)
הכי שווה לשבת על הדלפק שצמוד למטבח. פרדי'ז (צילום: יפה עירון-קוץ)
קומטואר דה ל'אודאון (צילום: יפה עירון-וץ)
קומטואר דה ל'אודאון (צילום: יפה עירון-וץ)

3. קומטואר דה ל'אודאון – Comptoir de l'Odéon

בר יין בו מגישים גם מנות אוכל קטנות בסגנון טאפאס הצמוד למסעדת האם ל'אוואן קומטואר (L'Avant Comptoir) שבכיכר האודאון, בסמוך לבולבר סן ז'רמן שבגדה השמאלית.

דלת הכניסה היא וילון פלסטיק עבה וכשמסיטים אותו ונכנסים למקום מגלים בר ארוך מאוד ללא כסאות. כאן שותים ואוכלים בעמידה בצהריים ובערב.

קומטואר דה ל'אודאון (צילום: יפה עירון-וץ)
התפריט תלוי מהתקרה. קומטואר דה ל'אודאון (צילום: יפה עירון-וץ)

המקום הומה ועמוס לאורך כל שעות הפתיחה. מי שעובדה זו לא מפריעים לו, יזכה בטעימות של יין נהדר ומנות טאפאס מעולות כמו ביצה עם פטריות, קרוקטים של גבינה, מטעמי גבינות נקניקים וגם אוזני חזיר. התפריט משתנה ויומי ותלוי על לוח קטן שמחובר בעזרת קרסים מהתקרה, עם תמונה, שם ומחיר.

עוד במומלצים: בר יין הצמוד, גם הוא בבעלות הקומטואר דה ל'אודאון, המוקדש למאכלי ים יין.

Comptoir de l'Odéon. 3 carrefour de l'Odéon

בקבוקי יין בחלון של לה סיפלר דה באלון (צילום: יפה עירון-קוץ)
לה סיפלר דה באלון (צילום: יפה עירון-קוץ)

4. לֵה סיפלֵר דה באלון – Le Siffleur de Ballons

בר יין זה, שהוא גם חנות מכולת עם מוצרים נבחרים, נמצא ברחוב קטן, לא רחוק מכיכר הבסטיליה, המרוצף באבנים אפורות שעציצים גדולים מסודרים על מדרכותיו. הרחוב המטופח הפך בשנים האחרונות למיני-מתחם של מסעדות ובתי קפה ובר היין הזה, לה סיפלר דה בטלון – שייך לביסטרו המצליח לֵבּוֹשואַר (L’Ebauchoir) הנמצא מולו.

חלל הבר קטן וממוקמים בו מספר שולחנות גבוהים שכסאותיהם נתפסים במהירות, בפרט בשעות הערב (וגם בצהריים). בבר מבחר יינות בוטיק שמייצרים מגדלים קטנים, חלקם ביו-דינמיים (אורגנים).

תפריט האוכל הקטן שמוגש בערב ובצהריים כולל סלטים, מרקים או פלטות גבינות ונקניקים מהמוצרים שנמכרים במקום. האווירה לא מחייבת והמחירים שפויים: כוס יין תעלה החל מ-6 אירו ופלטת גבינות ונקניקים – החל מ-14 אירו.

Le Siffleur de Ballons. 34 Rue de Cîteaux

שלט הכניסה ללה בַּרון רוז' (צילום: יפה עירון-קוץ)
הפך לעצירת חובה בביקור בפריז. לה בַּרון רוז' (צילום: יפה עירון-קוץ)

5. לה בַּרון רוז' – Le Baron Rouge

בר היין הוותיק, הברון רוז', הברון האדום, הפך כבר למוסד שחייבים לבקר בו לפחות פעם אחת אם אתם בפריז בעיקר אם אתם מבקרים בשוק של כיכר אליגרה.

חלל המקום קטן ביותר. הקירות מכוסים בבקבוקי יין וחביות יין והאורחים שותים כאן בעמידה סביב בר ישן בצבע אדום או סביב חביות יין. אם יתמזל מזלכם – תוכלו גם לתפוס את אחד משלושת השולחנות במקום.

בעלי המקום, משרכשו את הבר מהברון ז'וז'ו שפתח אותו לפני 30 שנה, מאפשרים לצאת עם כוסות היין למדרכה בחזית הבר. הקהל ברובו עממי, מבאי השוק הקבועים, אך גם אורחים מרובעי העיר האחרים, כמו גם סטודנטים ותיירים שהגיעו לשוק מגיעים אליו.

מבט מהרחוב - לה בַּרון רוז' (צילום: יפה עירון-קוץ)
עומדים עם הכוסות על המדרכה. לה בַּרון רוז' (צילום: יפה עירון-קוץ)

באשר ליין, כאן לא תמצאו את היינות היוקרתיים של צרפת; תשכחו מבורדו סנט אמיליון ואחיו – כאן מוגשים יינות מאזורים שונים של צרפת, פשוטים אך מעולים כמו בוז'ולה וילאז' או קאהור ובעיקר במחירים שהם יותר מסבירים, שלא לומר מפתים – החל מ-1.50 אירו לכוס של מרלו מאזור ארדאש.

את היין אפשר לשתות לצד צלחת גבינות נקניקים, חמאה ולחם כפרי ובסופי השבוע – עם אויסטרים טריים מהשוק. הקונים הקבועים לא חוזרים הביתה לפני שהם ממלאים כאן בקבוקים או קנקני פלסטיק ביין מחביות עץ שבמקום. ממש כמו פעם.

ועוד משהו: שעות הפתיחה מוגבלות – מ-10 עד 14:00 בצהריים ומ-17:00 עד 22:00 בערב.

Le Baron Rouge. 1 Rue Théophile Roussel

מבט מהרחוב - לה קאב דה פראג (צילום: יפה עירון-קוץ)
הויטרינה לא משהו, העיצוב בפנים דווקא אחלה. לה קאב דה פראג (צילום: יפה עירון-קוץ)

6. לה קאב דה פראג – Les Caves de Prague

באחד הרחובות הסמוכים לברון רוז', נמצא קאב דה פראג שקרוי על שם הרחוב בו ממוקם. אל תתנו לוויטרינה הכעורה שבחזית לבלבל אתכם – בפנים העיצוב נעים ועכשווי.

הלקוחות ישובים לשולחנות עץ גסים, סביבם מדפי יין עמוסים. תפריט 600 סוגי יין וכהילים שונים, רובם מיקבים קטנים מאזורים שונים בצרפת. חלק מהיינות הם יינות אורגניים או טבעיים, כלומר כאלה שיש בהם כמות מינימלית של חומרים כימיים כמו הסולפיט או שאין בהם בכלל.

מדפי יין ואנשים יושבים ליד שולחן. לה קאב דה פראג (צילום: יפה עירון-קוץ)
600 סוגי יין. לה קאב דה פראג (צילום: יפה עירון-קוץ)

המקום מתפקד בצורה שונה ביום ובלילה; בצהריים זוהי מסעדת שף עם מנות אוכל המשתנות בהתאם להיצע בשוק ובמחירים אטרקטיביים במחיר שמתחיל ב-15 אירו לשתי מנות.

החל מהשעה ארבע אחר הצהריים המקום מתפקד כבר יין. אפשר לקבל לצד היין רק פלטות גבינות או נקניקים וכמובן הסברים על היין.

Les Caves de Prague. 8 Rue de Prague

מדפים עם בקבוקי יין ושולחן בתוך החנות. אגרולוז'י (צילום: יפה עירון-קוץ)
אגרולוז'י (צילום: יפה עירון-קוץ)

ועוד המלצה לסיכום: אגרולוז'י – Agrology

חנות יין ואוכל קטנה ממול לקאב דה פראג המתמחה במוצרם אורגניים ים תיכוניים ומציעה מבחר קטן אך מובחר של יינות מגדלים קטנים מצרפת ומדרום אירופה. אפשר לטעום במקום או לרכוש לבית.

Agrology. 15 Rue de Prague

תגובות לפוסט