המתכון הקל בעולם: עוף מז"פ צלוי במלח גס

15.04.2017
בלי הכנה מקדימה, בלי משרים ובלי מרינדות: רועי ירושלמי מגיש - המתכון המנצח לעוף צלוי במלח גס, כמו במסעדות רוטיסרי - עסיסי מבפנים וזהוב ופריך מבחוץ

עוף מז"פ הוא בעיני, ובלי כל שמץ של ספק, מתכון העוף הצלוי המספק ביותר בעולם. הוא כולל, כפי שמייד תיווכחו, אפס הכנה מוקדמת ומכיל שני מרכיבים בלבד – עוף שלם ומלח שנאפים יחד בתנור במשך כשעה.

והתוצאה? קסם שלא מבייש אף דוכן גריל מתמחה. עסיסי מבפנים ועם מעטה עור פריך וזהוב מבחוץ. בלי טיפה של שמן. בלי תבלינים. בלי כל מיני מרינדות ומשרים. כלום. כמה פשוט – ככה טעים ומהיר להכנה. בי נשבעתי.

עוד מתכוני עוף ב-Rex:

כדי לחבב את עוף המז"פ צריך להימנות על חובבי הז'אנר המושבעים של הבשר המכונף. מי שמחשיב את עצמו לכזה, או לפחות לא מתנגד באדיקות לשניצלים עבים, חזות בגריל ובאופן כללי למאכלים בהם הנסיונות להסתיר את העוף מינימליים – ירווה ממנו נחת. ומי שלא – אולי עדיף שינסה את מתכון העוף הזה של רפי אהרונוביץ', למשל. בכל מקרה, עלי זהו אחד ממתכוני העוף האהובים ביותר.

עוף מז"פ (צילום: אמיר מנחם)
עוף מז"פ (צילום: אמיר מנחם)

מדוע קרוי כך העוף המסכן? מז"פ הוא קיצור ל-"מחלקת זיהוי פלילי" כשאת שמו של המתכון הענקתי לו לפני כמה שנים, אחרי שראיתי את הגרסה המחודשת לסרט (האלמותי!) "מי הפלילי את רוג'ר ראביט" ובהשראת סימון הגיר שהקיף את אינספור היצורים השונים והמשונים שמצאו את סופם במהלך הסרט.

זירות הפשע המסומנות שם הזכירו לי את פס המלח שְפֹּה, מסביב לעוף בתבנית.

"הרבה מלח. האם העוף עצמו יוצא מאד מלוח..?", נשאלתי בחשש בזמן שהכנתי את המנה לצילומים שלפניכם, עליהם אמון הצלם אמיר מנחם (המוכשר והסבלני).

התשובה היא לא. אפילו לא קצת. המלח מגביר את החום בתבנית כך שהעור הופך לפריך מאד ואוצר את העסיסיות של הבשר. הוא גם סופח את הנוזלים הניגרים מהעוף, מתגבש עמם ובתום האפייה נותר על התבנית – כל זאת מבלי שימליח את העוף.

הוא לא אמור לגעת בו ישירות, אבל אם בכל זאת דבקו בעוף גבישים במהלך הצלייה, ניתן להסיר אותם בקלות בתום הצלייה בעזרת כף מעץ ולפני שמעבירים אותם לצלחת ההגשה. קל.

 

עוף מז"פ – עוף צלוי ומוקף בפס מלח גס

שימו לב: לצורך ההכנה רצוי להצטייד בעוף קטן, רצוי מקצב (אני את זה שהכנתי כאן קניתי באטליז "ידע הבשרים" שברמת אביב). הם הרבה יותר טעימים מהעופות הגדולים והמפוטמים שמוצאים בסופרים.

המרכיבים:
1 עוף שלם, רצוי קטן
500 גרם מלח גס לבישול

הכנה:
מסדרים את העוף במרכז תבנית לתנור, מחופה בנייר אפייה. מפזרים סביבו שכבה נדיבה של מלח גס בעובי 2 ס"מ, תוך שמשתדלים שכמה שפחות מלח ייגע בעוף עצמו (אני שומר על פער של כחצי ס"מ בין המלח לעוף).

מעבירים לתנור שחומם מראש לחום של 200 מעלות (רצוי על תכנית טורבו) במשך 50 דקות או עד שהעוף זהוב מאד, כשעורו פריך וחלקו הפנימי שינה את צבעו ללבן. מגישים מייד.

עוף מז"פ (צילום: אמיר מנחם)

צילומים: אמיר מנחם

תגובות לפוסט