חגיגת תרד וגבינות: מתכון להכנת סַפָּנַקוֹפיתה, מאפה בצק פילו יווני

23.08.2018
כולן יפות, כולן מרשימות - אבל מכל המאפים של יוון, ספנקופיתה ממולאת תרד וגבינות מקומיות היא האהובה ביותר. מתכון מנצח להכנת פאי השכבות הקלאסי שכולו עתיר בדברים טובים

משמעות המילה פיתה ביוונית היא מאפה או פאי. אוכל נחמה שמחמם את הנשמה, בין שהוא מוגש חם או קר, כמנת מזה או מנה עיקרית.

עוד יוון ב-Rex:

הפיתה האהובה ביותר עלי היא מבין המבחר ביוון היא הספנקופיתה – מאפה שכבות מלוח עשוי עלי בצק פילו משוחים בשמן זית שביניהם מילוי תרד וגבינות. באזורים הכפריים מכינים את המילוי מעשבי בר כמו מליסה, עלי שומר ושמיר, עלי חרדל, שן הארי וחומעה. חלקם ארומטיים ואחרים נותני טעם  (ובמקרה השני נקרא המאפה שמתקבל הוֹרטוֹפיתה).

סַפָּנַקוֹפיתה – מאפה בצק פילו יווני במילוי תרד וגבינות

מרכיבים להכנת מאפה בתבנית מתכת עגולה בקוטר כ-30 ס"מ:

1 כוס רוטב בשמל פטה (ראו מתכון בהמשך)
1 ק"ג עלי תרד טורקי טריים קצוצים
200 גרם גבינת פטה מגוררת
100 גרם גבינת קפלוטירי (או קשקבל) מגוררת
2 ביצים
מלח ופלפל שחור
10 עלי בצק פילו טריים או קפואים ומופשרים
100 גרם חמאה מומסת

לרוטב בשמל פטה (כ-3 כוסות):
100 גרם חמאה
1/2 כוס קמח
2 כוסות שמנת מתוקה
2 כוסות חלב
3 ביצים
1.5 כפות מלח
1/2 כף פלפל שחור
מעט אגוז מוסקט מגורר

הכנה:

לרוטב הבשמל-פטה: ממיסים את החמאה בסיר. מוסיפים את הקמח ומבשלים על להבה נמוכה תוך בחישה 4-3 דקות, עד שמתקבל מרקם של משחה. מוסיפים את השמנת והחלב בהדרגה תוך טריפה במטרפת יד, עד שמתקבל רוטב אחיד במרקמו ונטול גושים.

ממשיכים לבשל תוך כדי ערבוב עד שהרוטב מסמיך ומבעבע ומגיע למרקם של קרם אחיד. מסירים מהאש, מוסיפים את הביצים זו אחר זו, וטורפים היטב עד שכל ביצה נבלעת ברוטב לגמרי לפני שמוסיפים את הביצה הבאה. מתבלים במלח, פלפל ואגוז מוסקט. מעבירים את הרוטב לכלי, מכסים בניילון נצמד ושומרים בצד.

מערבבים יחד את רוטב הבשמל, התרד, הגבינות והביצים ומתבלים במלח ופלפל (בזהירות, קחו בחשבון את המליחות של הגבינות).

משמנים את התבנית במעט מהחמאה המומסת ומניחים בה עלה פילו, כך ששוליו גולשים מעבר לדופנות התבנית. מברישים אותו בחמאה מומסת ומניחים דף נוסף. מברישים בחמאה ומניחים כך 3 עלים נוספים (ו-5 בסך הכל).

מניחים את המילוי מעל עלי הבצק ומניחים מעליהם 5 עלי פילו נוספים מוברשים בחמאה מומסת, כמו בשלב הקודם.
מגלגלים את שולי העלים יחד ותוחבים אותם פנימה לתוך התבנית. משמנים את השוליים בשארית החמאה ומכניסים לתנור שחומם מראש לחום של 170 מעלות. אופים 30-25 דקות, עד שהבצק מזהיב יפה. מומלץ לתת למאפה לנוח כחצי שעה לפני ההגשה. פורסים למשולשים ומגישים.

תגובות לפוסט