5 מסעדות איטלקיות מצטיינות | תל אביב

12.11.2017
פסטה בייצור ביתי וברוטב קטיפתי, פיצות מהסרטים ואיך אפשר בלי טירימסו, פנה קוטה וקפה כמו שצריך. חיליק גורפינקל מכתיר: 5 המסעדות האיטלקיות הטובות בתל אביב. וכמה שזה טעים

טיפוסים אובססיביים, כמוני למשל, אוהבים מאד לשחק ברשימות. לספור. כמה מדרגות יש לך לעלות עד הבית? כמה מדרגות הספקת לעבור לפני שדלת הכניסה הראשית (זו של האינטרקום) נסגרה מאחוריך בקול טריקה רמה?

עוד חיליק גורפינקל ב-Rex:

חובבי אוכל יכולים לשחק ברשימות של מסעדות. כמה מסעדות טובות הם מכירים באמת? כמה מהן הן אסיאתיות? צרפתיות? איטלקיות?

נדמה לי שאיש לא היה מעלה בדעתו שדווקא איטליה הפכה למדינה כמעט נידחת במפת האוכל התל אביבית, לפחות זו של השנים האחרונות. מילא צרפת, הם הרי אנטישמים ומה שעינב אזגורי עושה בבר היין החדש שלו בקצה הדרומי של שדרות רוטשילד, יספק מן הסתם כל פרנקופיל, מקצוען ונודניק ככל שיהיה (אותי בכל אופן זה קנה). אבל איטליה? איך זה קרה?

אבל כן, ארץ המגף, מדינת האוכל האהובה בעולם, מיוצגת כמובן בישראל ובתל אביב, ובלא מעט מסעדות, אבל איכשהו, שיטפון האוכל ה"ים תיכוני" (אלוהים יודע מה זה) סחף גם אותה ורוב האיטלקיות של ימינו הן, איך לומר, קצת משעממות. ובכל זאת, יש עוד כמה ששומרות על הגחלת. הנה כמה מהן לפניכם.

מסעדת איל פסטיו (צילום: רועי ירושלמי)
התחיל לשבת עם הלקוחות. משה אשכנזי, הבעלים של איל פסטיו וחבר (צילום: רועי ירושלמי)

1. פרונטו

כן, אני יודע. פרונטו היא כבר מזמן לא מסעדה איטלקית 'אמיתית' אלא מסעדת שף יוקרתית ויקרה להחריד. המהפכה של השף דייויד פרנקל אולי השאירה אותה בחיים, ובדרך גם הפכה אותה למסעדה שהיא כנראה הטובה בארץ, אבל הדרך, סחפה איתה את רוב המנות האיטלקיות הקלאסיות והציבה במקומן שלל מנות טעימות להפליא אבל לא ממש איטלקיות, בטח שלא במובן המקובל של המילה.

ובכל זאת, בשעות הצהריים, בארוחה העסקית, מככבות כאן עדיין כמה וכמה מנות שלמרות שגם הן זוכות לפרשנות מסוימת של פרנקל הצעיר והמוכשר, הן עדיין לא רק איטלקיות בנשמתן, אלא גם טעימות לאללה.

אם לא למעלה מזה. קחו למשל את כדורי הארנצ'יני, הלא הוא הריזוטו המטוגן הממולאים, או את הראגו טלה, מנות כמעט נצחיות כאן. ויש גם סקלופיני מילנזה, ודג 'אקווה פאצה' – מוסר ביין לבן וצלפים. בקיצור, איטליה עדיין כאן, לפחות בצהריים.

פרונטו. הרצל 4, 03-5660915. ארוחות איטלקיות 'קלאסיות' בצהרי ימי חול

pronto-tel-aviv-fish-photo-tamuz-rachman-8231
אקווה פאצה – מוסר ביין לבן וצלפים של פרונטו (צילום: תמוז רחמן)

 

2. איל פסטיו

כן, גם איל פסטיו היא לא מה שהייתה. אחרי עשרות שנים נסגרה לפני קצת יותר משנה המסעדה הצמודה למעדנייה ובני הזוג אשכנזי, מוותיקי המסעדנים האיטלקיים בעיר ולבטח המסורתיים והקפדנים שבהם, נשארו שוב עם החנות לממכר פסטה טרייה ואביזרים נלווים (פרמזן, רטבים וכיו"ב).

אבל הלקוחות הקבועים לא ויתרו ובני הזוג חמוצי הסבר, לפחות למראה, התרצו והכניסו לחנות שלושה שולחנות קטנים מסביבם אפשר להסב בצהריים ולטעום ריזוטו מילנזה טוב, ניוקי, פרחי קישואים ממולאים ועוד לא מעט מנות שלא רק שומרות על האש שלא תכבה אלא הופכות את איל פסטיו לאופציה עוד יותר מדליקה, אם יורשה לי, ממה שהיתה המסעדה המכופתרת משהו בזמנו.

עוד במומלצים: ספגטי אליו א אוליו (ויש גם מתכון!)

איל פסטיו. אבן גבירול 15. 03-5251166. איטלקיות קלאסיות בצהרי היום

ספגטי במסעדת איל פסטיו (צילום: רועי ירושלמי)
האליו אל אוליו הטוב בעיר. איל פסטיו (צילום: רועי ירושלמי)

3. ארנסטו

עסקית ב-39 שקלים, צועק כבר שנים השלט מעל תמונתו של אלברטו סורדי, הקומיקאי האיטלקי הקלאסי, זולל צלחת ספגטי. כן, גם ארנסטו, כמו קודמותיה ברשימה, היא לא ממש מסעדה חדשה. מה לעשות. אבל בינינו, מי בכלל רוצה לאכול במסעדה איטלקית חדשה. מסעדה איטלקית צריכה להיות ישנה וגם קצת מיושנת. וזה בדיוק מה שארנסטו עושה כבר עשרות שנים: מגישה אוכל איטלקי מיושן. תודה לאל.

קחו למשל את הספגטי 'קצ'ו אי פפה' גבינה ופלפל שחור. כמה פשוט ככה מסובך – הקושי בהכנת המנה הכאילו פשוטה הזו הוא עצום. וכאן עומדים בו בכבוד.

כמו גם בהתקנת מנות קלאסיות נוספות כדוגמת קרצ'ופי א-לה ג'ודאה – ארטישוק מטוגן בנוסח היהודי (ובעברית כתוב כאן אללה ג'ודאה וזה נורא מצחיק ונחמד) או טורטליני אין ברודו, מרק צח עם טורטליני וכמובן פסטות וקינוחים, בשר, דגים, פירות ים ומה לא. הכל מאד מסורתי, כלומר מיושן, ומוגש בתפאורה ואווירה שהם הכל חוץ מתל אביביים או עדכניים ואופנתיים. מה שהופך ארוחה בארנסטו לאחד הכיפים הכי גדולים שאני מכיר.

ארנסטו. בן יהודה 90, 03-5273395. א'-ש' 23:00-12:00

4. לה רפובליקה די רונימוטי

גם רונימוטי אינה מסעדה חדשה וגם היא, כמו איל פסטיו, החלה את דרכה כמעדנייה הכוללת גם מסעדה. ברבות השנים עברה רונימוטי דירה, מרמת החייל למרכז תל אביב וכיום היא שוכנת לצד בנייני התאומים המשופצים והמקסימים ברחוב מזא"ה.

בדרך ויתרה המסעדה, לדאבון הלב, על המעדנייה המצויינת, וגם הפכה, לפחות למראית עין, למכובדת משהו. אבל לשמחתנו הרבה זוהי רק מראית עין. בעלי הבית הנחמדים מצליחים לשמור על הרוח החופשית והמשוחררת של המקום גם כאן ומגישים אוכל שהוא אמנם מעודכן בקצוות, אבל רק בקצוות.

הם מתגאים בגינה אורגנית משל עצמם ומכינים יופי של פיצות ופסטות כמובן, אבל גם מנות כמו קערת מולים, פרושטו עם מלון, ריזוטו ועוד. רונימוטי היא מסעדה יפה מאד והיא אחלה מקום לאירועים משפחתיים.

רונימוטי, מזא"ה 3, 03-6470347. א'-ש' 23:30-12:00. בשישי ובשבת יש גם ארוחות בוקר

5. לוקה ולינו

גם המצטרפת החדשה היחידה לרשימה המכובדת הזו היא לא באמת חדשה. בני הזוג יונה ששון ומוריס גיני עקרו לחלל הענק יפהפה הזה בקצהו הדרומי של רחוב לילנבלום התל אביבי, אחרי יותר מעשור בו ניהלו את אחת המסעדות הטובות ביותר בירושלים, מסעדת טופולינו ששכנה ממש בכניסה לשוק מחנה יהודה.

טופולינו היתה לא רק אי של שפיות קולינרית בבירה המתחרדת, אלא גם אחת האיטלקיות הטובות בארץ. אבל מה שלא עשתה ההתחרדות, עשו כמובן, איך לא, אירועי אינתיפאדת היחידים, או איך שלא קוראים לדבר הנורא הזה. וכך מצאו את עצמם בני הזוג שכבר אינם ילדים, סוגרים את הדלת ולכולנו נדמה היה שהקיץ הקץ על המקום המקסים הזה.

והנה, נפלאות הן דרכי הגורל, צצו להם השניים במקום החדש והיפה הזה, והם מגישים בו אוכל שמתכתב לא רק עם דרום איטליה אלא גם דרומה משם, עם תוניס. וכך אפשר למצוא כאן לצד מנות כמו רביולי ארטישוק וריקוטה, גם את ה'רביולי' של התוניסאים הלא הוא ה'בריק' – עלה הבצק הדקיק הממולא בביצה רכה שכאן נוספים אליה, בכל זאת איטליה, גם גבינת ריקוטה ותרד. ולצד הספגטי עם הסרדינים הכבושים עם הצימוקים, הצנוברים ועשבי התיבול, הכי דרומי שיש, גם סרדינים מחותנים – הלא היא מנת הסרדינים הממולאים הצפון אפריקנית הקלאסית.

לוקה ולינו היא לא רק המצטרפת החדשה (ישנה…) לרשימה המכובדת הזו, אלא גם המפתיעה והמסקרנת שבה.

לוקה ולינו. לילנבלום 20, 03-9027377. ב'-ש' 12:00-16:00, 18:30- 23:00

2 תגובות

"הגבינה היא כמובן, פרמזן"
קצ'ו אה פפה מכינים עם פקורינו (יש שמוסיפים פרמזן) רק אומר.

הגב

יש לציין שמוטי מרוני מוטי התמחה באיטליה ולמסעדה תואר "מסעדה איטלקית מקורית" ממשרד התרבות האטלקי

הגב

תגובות לפוסט