רק היום: 9 עצירות חובה בשוק לוינסקי | תל אביב

15.10.2019
שוק לוינסקי הוא חלום רטוב לכל מי שאוכל - בין אם זה תבלינים, בורקס או חלות ממולאות בבשר מבושל - יקר לליבו. נעמי אבליוביץ' יצאה למסע בין הדוכנים והמסעדות של הרחוב והכתירה את 9 המקומות המצטיינים והאהובים עליה

יש אינספור שווקים ומעדניות שפזורים ברחבי תל אביב ונמצאים על מסלול חיי היומיומי ואף על פי כן, מפעם לפעם אני אוהבת לשים פעמיי דרומה לרחוב לוינסקי ולהצטייד בכל הטוב שיש לשוק הזה להציע.

עוד תל אביב ב-Rex:

לעתים כדי לקנות תבלינים אקזוטיים שקשה להשיג במקומות אחרים או תערובת קפה קלוי שנטחן במקום – ולעתים כדי להרוות את צמאוני למרק גונדי בסלימי. ויש גם גיחות שהסיבה היחידה להן היא שיטוט אקראי בחיפוש אחרי תגליות ומציאות – אם אפשר אכילוֹת.

באופן עקבי, מקבץ הרחובות שבתחום רחוב העלייה ודרך יפו לא מאכזב. מדי ביקור מתגלה עוד אוצר בלום, חנויות קטנות שקפאו בזמן, חורים בקיר שמתמחים בטעמים חדשים, מסעדות טובות, קינוחים משמחים – תמיד יש משהו.

אם גם אתם מצאתם עצמכם במתחם, כמה עצירות שכדאי ומומלץ לעשות באזור, אתם תודו לעצמכם אחר כך.

מרק גונדי (צילום: רועי ירושלמי)
מרק גונדי (צילום: רועי ירושלמי)

 סלימי

מסעדת אוכל ביתי פרסי שנושקת לשוק לוינסקי ופתוחה רק בשעות הצהריים. אל סלימי מומלץ להגיע לפני או אחרי שעת השיא כדי לתפוס מקום ולזכות ליהנות מהגונדי. מלך המטבח הפרסי הוא בעיני מרק גונדי – כופתאת עוף וקמח חומוס שמוגשת בתוך ציר מרק עוף וגרגרי חומוס.

בסלימי מכדררים את הגונדי לגודל מרשים של כדור טניס, מה שהופך אותה לארוחה משביעה ומספקת בפני עצמה. יחד עם זאת, אין דרך לשבת כאן בלי להזמין גם כמה שיפודים וגם חורשט סבזי – תבשיל שעועית אדומה וירוקים שמגיע עם אורז, צלחת סבזי (עשבים ירוקים) וחמוצים. וכך, לפני ששמתם לב, ארוחה קלה של כופתאות הפכה למשתה פרסי שמחייב בתומו שנ"צ. אם טרם גיליתם את נפלאות המטבח הפרסי למה אתם מחכים ואם לא הייתם בסלימי רוצו.

סלימי. נחלת בנימין 80. כשר

מעדניית יום טוב (צילום: איתן לוי)

מעדניית יום טוב (צילום: איתן לוי)

 מעדניית יום טוב

מבחוץ נדמה שמעדניית 'יום טוב' היא לא יותר מכוך קטן עם זיתים בכל הגוונים, הגדלים והזנים שזורחים בכניסה ומאירים את הדרך פנימה. בעומק מאורת הארנב מתחבאת ארץ של פלאות וכל טוב לבלקן להציע: גבינות ונקניקים, סלטים ומעדנים, חמוצים, ממולאים, איקרה, בוטרגה, דגים כבושים ומעושנים, תזקיקי אניס, שמנים וחומצים, ממרחים וריבות, חלק מתוצרת בית וחלק מיוון, טורקיה ובולגריה.

זה המקום להצטייד בו במעדנים ייחודיים למקום – פרחי ההיביסקוס מיובשים למשל, שממלאים כאן בגבינת עזים ומושרים ביין לבן. לאחרונה נפתחה לא רחוק מכאן, בלוינסקי 30, סנדביצ'יית יום טוב שמציעה את הכריכים המשובחים שמכינים כאן כבר שנים ומורכבים מכל היצע הדברים הטובים שנמכרים במעדנייה.

מעדניית יום טוב. לוינסקי 43

יום טוב (סנדוויצ'ים). לוינסקי 3

סנדוויצ'ים של יום טוב (צילום: איתן לוי)
סנדוויצ'ים של יום טוב (צילום: איתן לוי)

 חיים רפאל

עשרות שנים שיום טוב וחיים רפאל מביטות זו בזו, כשרק הכביש הצר מפריד ביניהן. המגוון דומה ושונה וניתן למצוא במקום הוותיק מבחר מוצרים, רבים מהם מתוצרת שונה ובתיבול אחר מזה של יום טוב (המחירים אגב, כמעט וזהים). לאן הולכים קודם? עצה שלי – הולכים למעדנייה עם התור הקצר היותר.

חיים רפאל. לוינסקי 36

קפה לוינסקי 41, מבט מהרחוב (צילום: Markus Bertschi)
ספק סוסיתא, ספק משתלה לעשבי תבלין. קפה לוינסקי 41 (צילום: Markus Bertschi)

 גזוז קפה לוינסקי 41/ הגזוז של בני

גזוז בר יחיד ומיוחד, חור בקיר שבחזיתו חונה מכונית ישנה, ספק סוסיתא, ספק משתלה ארעית לעשבי תבלין ארומטיים. הקפה פה אכן מצוין אבל הסיבה למסיבה היא שמחת החיים שמוגשת כאן בכוס גזוז.

מעבר לדלפק בוהקים מתוך בקבוקים וצנצנות זכוכית התרכיזים והסירופים השונים שמכינים במקום מתמציות פירות, עשבים, קליפות ותבלינים, דבשים ופירות כבושים ומסוכרים.

גזוז של קפה לוינסקי 41 (צילום: יעל צחור)
גזוז של קפה לוינסקי 41 (צילום: יעל צחור)

 

כל גזוז מכינים כאן בריכוז ודיוק. זה מתחיל בזר של עשבים ופרחים – נניח גבעולי הדס, נענע, שומר וגרניום לימוני, או אולי למונגראס, רוזמרין, עלי דפנה ומרווה מהמשתלה שבסוסיתא המדוברת.

בשלב הבא מגיעה תוספת של סירופ, תמציות, מרקחות ופירות טריים. בסוף בסוף, את כל הטוב הזה מציפים בגזוז.

כל תערובת גזוז שונה מקודמתה ובשונה מהגזוז של תל אביב מפעם, הגזוז הזה נמצא על הגבול הדק שבין היפסטריות במיטבה לזר פרחים. וזה נהדר ומרענן ומשמח כמו שזה נשמע.

הגזוז של בני. לוינסקי 41

 קפה אטלס

קפה אטלס היא חנות קטנה ומטריפה ברצף הצפוף של חנויות התבלינים ושקי הקטניות והגרעינים שלאורך השוק. עולה ממנה ריח ממכר של פולי קפה שכרגע נקלו או נטחנו במקום. השלטים הקטנים שתקועים בחליטות התה ותערובות התבלינים מבטיחות מזור לכל מכאוב, תרופה לכל מחוש ופתרון לכל עין הרע.

15 תערובות קפה קולים וטוחנים כאן (ההעדפה האישית שהייתה אהובה על גולדה מאיר היא אחת הפופולריות שבהן) וגם תערובות תבלינים מסתוריות מכל העדות שטוחנים במקום. אם התמזל המזל, במעמקי החנות ניתן למצוא גם שרשראות צ'ורצ'חלה גאורגיות (אגוזי מלך מושחלים על חוט וטבולים ברפרפת ענבים), לחות ובוהקת מטריות תלויות לייבוש על חבל דק.

קפה אטלס. לוינסקי 49

בורקס (צילום: מיכל רביבו)
(צילום: מיכל רביבו)

 בורקס פוּני

כאן, ברחוב מטלון על פינת העלייה, נמצאים הבורקסים הכי טובים בעיר. בשונה מהבורקס הטורקי של פנסו (לוינסקי 43) שהוא נפלא בפני עצמו כארוחת בוקר, המאפיה של משפחת פוני הגיעה לשכונה מפולין, דרך יפו, ועשתה את מה שצריך לעשות כדי למשוך את לקוחות השכונה בה מרבית התושבים היו יוצאי הבלקן.

בפוני מתמחים בבורקסים קטנים, כאלה שקונים במשקל ולוקחים הביתה או לכל מקום בו הם יתקבלו בברכה. הבורקסונים מגיע במילוי תרד, חצילים, תפוחי אדמה, קשקבל ועוד ואפשר גם לקנות כאן בורקסים מוכנים קפואים לאפיה בבית.

עוד במומלצים: מרציפן שמכינים במקום וגם ג'חנון קפוא על בסיס חמאה (!!!) שאפשר ומומלץ להוסיף לסיר הצ'ולנט של שבת בצהריים. אה, ויש גם סניפים חדשים יותר בשוק צפון ובשרונה מרקט. אבל אם כבר אתם בסביבה – זה המקום.

בורקס פוני. העלייה 24

 סוויט בוקס – מאפיה אמריקאית

תוספת חדשה יחסית לשלל המטעמים שיש לשכונה להציע. לצד כמה מבתי העסק הותיקים בעיר, שכבר עשרות שנים מציעים מדי יום את אותה מרכולת לפי המסורת וללא שינוי, כאן אפשר להצטייד במאפים הכי אופנתיים בעיר, על פי מיטב מסורת האפיה המוגזמת שעשתה את כל הדרך מאמריקה לדרום העיר.

המאפים כאן הם יפים ונכונים וזה אומר שהם מושחתים במידה, משמחים את החך והנפש וזה לא מזיק שהם פוטוגנים ומצטלמים נהדר לאינסטגרם.

זו מאפייה עובדת ואת כל המאפים כאן מוכרים לקחת (אפילו יש חלון טייק אווי) ארוזים כמו תכשיטים של טיפאני'ס, בקופסאות תכלת מעוצבות קשורות בסרט לבן. החויה כולה נוצצת ומנותקת מעט מרוח השכונה אבל זה גם מה שטוב כאן, שיש מקום לכולם.

בשביל מה כדאי להגיע עד לכאן? בשבילי גול הכותרת היא מאפי הרול: סינמון, סטיקי באן, בבקה שוקולד, מאנקי ברד הכל טוב וכל עוד זה בצק שמרים מזוגג בציפוי נוטף ודביק אני באופן אישי מאושרת.

עוד במומלצים:  קאפקייקים, מאפינס, דונאטס, בראוניז, עוגיות ענק, עוגות בחושות ועוגות קרם בשכבות, הכל לפי מיטב המסורת ובמגוון שילובי טעימים, כולם מומלצים, הכל תלוי בהעדפה האישית שלכם (כל עוד היא בתחום המתוק).

סוויט בוקס. החלוצים 6 – והם גם עושים משלוחים!

 גרובשטיין – ציוד אפיה

לא רחוק מסוויט בוקס, במורד הרחוב גרובשטיין היא מוקד עלייה לרגל לחובבי האפיה והקונדיטוריה. החנות נפתחה ב-1940 ויש בה את כל מה שרק עולה על הדעת: תבניות וציוד מקצועי, תבלינים, שוקולד ומרציפן איכותיים, אבקות וסוכרים, מרקחות, תמציות וקישוטים.

אפשר בקלות להעביר כאן שעות ולעבור על כל המדפים וכל המוצרים וקשה מאוד לצאת מפה בידיים ריקות.

גרובשטיין. החלוצים 18

תבלינים ופיצוחים בשוק לוינסקי (צילום: Markus Bertschi)
(צילום: Markus Bertschi)

 חבשוש- תבלינים

ביקור בשוק לוינסקי לא יהיה שלם בלי גיחה לחבשוש, ספק התבלינים של מרבית השפים והמסעדות בעיר. העסק המשפחתי התחיל את דרכו בשוק הכרמל ב-1931 ומאז 1947 נמצא במשכנו הנוכחי.

בשונה מיתר החנויות בשוק לוינסקי, כל התוצרת כאן נסתרת מן העין: באותה כתובת, בדלת הסמוכה לגרובשטיין, בלי כל סימן היכר מלבד שלט קטנטן מסתתרת מאחורי דלת פח ירוקה חנות התבלינים של חבשוש ובה ספריה אינסופית של תבלינים.

בין כל השקים, הקופסאות והמארזים מבצבצים להם אורזים וקטניות מכל הסוגים והגדלים, זרעים, גרגרים ושאר אגוזים, פירות יבשים, תערובות תבלינים וחליטות לשיקויים ויש גם טבק לעיסה, תערובות מיסטיות נגד עין הרע ושאר כישופים. רק צריך קצת סבלנות, כי התור הוא בלתי נמנע.

חבשוש. החלוצים 18

2 תגובות

איפה עזרא ידידינו….איפה
לא יתכן לא לעבור אצל הבחור הזה
אצלו בחנות
תנסו …כדאי
היתכן שבעלי העסקים משלמים
כדיי שיכתבו עליהם? היתכן?
או שמא הכתבת לא הרכיבה משקפי ראיה בעת הסיור ועוד כנראה שמתים אני…..ביי

הגב

הקפה בלוינסקי 41 אפילו לא מתקרב לקפה אמיתי, אפילו קופיקס עברו אותם

הסנדוויצים של יום טוב אגדה בלשון המעטה..

הגב

תגובות לפוסט