סרט בורקס: 5 מקומות מעולים לאכול בהם בורקס | תל אביב

18.11.2018
בורקס הוא הרבה יותר מעוד מאפה ממולא תרד או גבינה (ורצוי קשקבל), במיוחד עבור חיליק גורפינקל, סלוניקאי גאה. 5 המקומות עם שבלולי ומשולשי הבורקס הטובים בתל אביב. ויש גם בורקיטס

נדמה לי שכמעט כל כתבה שנייה על בורקס מעוטרת בידי עורך חסר דמיון בכותרת הנ"ל . סרט בורקס. תנוח אם כן דעתכם. את הכותרת בחרתי אני. בתור מי שאביו מולידו חתום (רק כצלם אמנם, אבל בכל זאת…) על אינספור סרטי בורקס, או כפי שהוא עצמו כינה חלק מהם- "סרטים שצילמתי בעיניים עצומות". נדמה לי שאני זכאי לכך בדין.

עוד כתבות על תל אביב ב-Rex:

בורקס (צילום: מיכל רביבו)
(צילום: מיכל רביבו)

אלא שמי שחתום על הדרמה הגדולה באמת, לפחות בחיי התרבות שלי, היא דווקא אמי הורתי. מה הבעיה עם בורקס, תהיתי. הרי גדלתי על ברכיו אצל סבתא, אמא שלך. בורקס זה לא בריא, הסבירה אמא. מה כבר יכול להיות לא בריא בבורקס, תהיתי (זה היה עוד לפני הימים בהם הוכרז הקמח הלבן כאויב האנושות הרשמי). המרגרינה, הסבירה אימי. גם זה היה חדש בשבילי. היו ימים.

מאז גדלתי, כבר יש לי כולסטרול (מרגרינה אגב, אם אינכם יודעים, אינה אחראית לכולסטרול, אלא לטריגליצרידים) רק בורקס איני מצליח להפסיק לאכול. וכן, אני יודע שלחלקכם יש פייבורטים אחרים לגמרי. זה בסדר. את העונש שלי אקבל כנראה בבדיקה הבאה.

1. בורקס אלי (טעם גן עדן)

פעמיים בשנה, ולפעמים קצת יותר, אני שוכח את עצתה של אמא ונוסע מוקדם בבוקר לשדרות ירושלים אשר ביפו. אני חונה ממול, בתחנת האוטובוס הריקה (בשבת זה מותרׂׂׂ), חוצה במהירות את הכביש, חולף על פני הבנות היקרות בדלפק הכניסה, איפה שקונים את הגדולים, ונכנס לחדר האחורי שבו משתרך תמיד, גם מוקדם בבוקר, תור קטן ועצבני.

ליד התנור עומד בדרך כלל בחור צעיר. אלי עצמו יושב על כסא קטן בצד ומשגיח. מדי פעם הוא קם לעזור. מפזר גבינה צהובה תעשייתית למראה על פני משולשי הבצק או זורה עליהם קצת שומשום.

מדי פעם נפתחים שערי גן עדן ועוד מגש מגיח מהם. ואז אתה מקווה שכשיגיע תורך יישארו עוד קצת קטנים. אם אפשר עם תרד. לא תמיד זה מצליח ולפעמים צריך לחכות עוד קצת. אבל בסוף זה קורה וגם אתה מקבל קופסת קרטון ובה נחים בורקסי התרד הנחשקים ועוד כמה גבינה בשביל הילדים שיבואו עם ההורים לחגוג איתנו עוד יום הולדת או יום נישואין. כן, זה שאנחנו אוהבים לאכול בחגיגות הכי קדושות שלנו. בורקס. וחומוס מאבו חסן השכן.

בורקס (צילום: מיכל רביבו)
עם גבינה מגוררת, הישר משערי גן עדן. הבורקס של אלי (צילום: מיכל רביבו)

 

כבר איני זוכר מתי ואיך 'גיליתי' את אלי שהפך למלווה שקט ונצחי לרגעים הכי חשובים של חיי. אבל זה היה מזמן. לפני זה קניתי כנראה אצל לאון השכן, שבניו מקבלים אותי באהבה בכל פעם שאני בכל זאת נזכר בבורקס הנהדר שלהם, לא פחות טוב מזה של אלי. אז למה אני בכל זאת קונה אצל אלי? קודם כל כי אצל לאון סגור בשבת. ועל הדרך, כי התאהבתי. בחיוכו המבויש של הגבר השקט הזה, באשתו שהלכה בינתיים לעולמה לדאבון הלב, בבנותיהם הנאוות.

וכן, גם בבורקס הנהדר שלהם שהוא לכאורה 'סתם' עוד בורקס מוצלח. ולמה רק לכאורה. איני יודע. וזה גם לא משנה. אני רק יודע שבכל פעם שאני אוכל אותו מתרחש הנס ואני חוזר להיות ילד קטן בן חמש שסבתא אסתר נותנת לו בורקיטה קטנה והוא הופך בין רגע לילד הכי מאושר בעולם.

בורקס אלי (טעם גן עדן הוא מה שכתוב על המרקיזה ומעולם לא טרחתי לברר אם זה חלק מהשם הרשמי). שדרות ירושלים 43, יפו, 03-6833413. כל יום (אני חושב) ממוקדם בבוקר עד הצהריים.

2. בורקס לאון ובניו

לפני שגיליתי את אלי הייתי כאמור לקוח של לאון ובניו. לאון כבר פותח דפי פילו בגן עדן של צדיקים, אבל בניו עדיין כאן ובין כל העוגות ושאר המאפים שהם מוכרים כאן, עדיין מציעים כמה מהמשולשים הכי טעימים שאפשר למצוא.

הבצק הוא כאמור בצק פילו אמיתי שעושים ממש כאן ואפשר לקנות ממנו הביתה, והמליות (אוי, כמה שאני שונא את המילה הזו המריחה ממדורי בישול וספרי בישול עתיקים) הן מהמגוונות והטעימות שאפשר למצוא – לא רק גבינה ותרד, ותפוחי אדמה ופטריות (ירחם השם) אלא גם חצילים, פלפלים קלויים ואפילו, לפעמים, פרסה (כרישה) הגביע הקדוש של כל סלוניקאי גאה, כמוני (חצי, החצי השני, הפולני, דפק את האישיות אבל לא קלקל את הטעם).

בורקס (צילום: מיכל רביבו)
בורקסים מבצק פילו אמיתי. לאון ובניו (צילום: מיכל רביבו)

 

מ-1948 קיים המוסד הנהדר הזה ולמרות שכיום הוא קצת ממוסחר (בקטנה, בקטנה…) הטעם הטוב שהוריש לאון כהן לבניו לא נעלם וגם לא היחס החם ללקוחות.

לפעמים, כשאני במצב רוח פיוטי מדי כנראה, נדמה לי לרגע שאפשר להרגיש ברוחו של האיש שעמד כאן וספק מגבת מטבח ספק מטפחת לראשו ופתח דפי פילו ענקיים על השולחן בחדר הצדדי, מרחפת מעל מגשי הבורקס ומשרה מרוח הקודש על המאפים החמים.

בורקס לאון ובניו (מאפה ליאון בשמו הרשמי). עולי ציון 17, שוק הפשפשים, יפו, 03-6833123. א'-ה' 06:00-18:00, ו'- 06:00- קצת לפני כניסת השבת

3. קונדיטוריה אלברט

קונדיטוריה אלברט מזכירה לי לפעמים את הבדיחה על היהודי המבקר בפעם הראשונה בחייו בגן החיות וכשהוא מגיע לכלוב הג'ירפות הוא נעצר, מביט בהן שעה ארוכה ואז קובע נחרצות: "אין חיה כזו!"

כי באמת, בכל פעם שאני מגיע לכאן, וזה קורה לא מעט, אני מביט המום במקום הישן הזה ותוהה אם הוא אמיתי. בימי חול נדמה לפעמים שאין כאן כלום. בעיקר לא בורקס אותם מוכרים יהודה, אשתו ובנותיהם רק בימי שישי בבוקר, עד שנגמר. זה לא לגמרי לא נכון אבל אם תבקשו יפה, יוציאו לכם מרוצ'ינוס, אותן עוגיות שקדים מופלאות, מקופסה קטנה בפריזר (אל תיבהלו, תנו להן חמש דקות באוויר החופשי ותדעו גן עדן עוד בימיכם) אותן ימכרו לכם אחת אחת שהרי הן שוות את משקלן בזהב, ומחירן הוא בהתאם. וזה שווה.

אבל בימי שישי מתרחש בכל פעם מחדש הנס והבורקס מגיעים. מגיעים אני כותב מפני שלא כאן מכינים אותן, רק אופים, כך לפחות שמעתי ואם אני טועה אני מיד מתנצל. ואם נכונה השמועה, הרי שמי שמכין אותם יודע מה הוא עושה. שמעתי מי הוא אבל לא אסגיר, ורק אומר שאזכור שמו מעלה דמעות של געגוע אצלי ואצל לא מעט חובבי בורקס ושאר שכיות חמדה קולינריות מהבלקן.

קונדיטוריה אלברט קיימת משנת 1935. היא התחילה את דרכה בסלוניקי, מכורת הורי אמי, נדדה לפלורנטין השכנה ומ-1961 היא כאן, ברחוב מטלון, מרחק נגיעה מהחמארה של מתי (המקלל, כמו שאתם קוראים לו לדאבוני) עוד מקום שהזמן עמד בו מלכת, וטוב שכך. חוץ ממרוצ'ינוס ובורקס, יש כאן גם מרציפן ביתי מעולה, מרמלדת חבושים נהדרת, עוגיות נשיקה ועוד כמה עוגות טובות.

והאיש ההוא שיושב ומקלף שקדים למרוצ'ינוס. ואדון יהודה חמוץ הסבר שלא מוכן למכור יותר מקילו בורקס אפילו אם את הבת של רבין (ואת לא) וקסם ישן נושן שאם יש אלוהים בשמיים (ואין) אז הוא יימשך לנצח.

קונדיטוריה אלברט. מטלון 36, תל אביב, 03-6833863. ג'-ה' 07:00-16:00, ו' 07:00- 15:00.

בורקס (צילום: מיכל רביבו)
(צילום: מיכל רביבו)

4. פנסו

פנסו הוא אולי ילד קטן ליד אלברט, אחרי הכל הוא כל הוא כאן, בלב שוק לוינסקי, 'רק' מ-1965, אבל הוא בהחלט יודע את העבודה. יתרונו הגדול הוא שחוץ מטעמם הטוב של הבורקסים הגדולים, והקטנים, אפשר גם לשבת אצלו ולזלול אותם על הבר הקטן והישן שבתוך החנות, ליד תמונות של כוכבי עבר מסורקים למשעי, כשלצידם כוס איירן – יוגורט נוזלי חמצמץ ומרווה.

חוץ מבורקס – גבינה, תרד וגם חצילים, כמו שצריך, יש כאן מאפים מתוקים וגולת הכותרת – פודינגים נדירים יחסית כמו סוטלץ' (דייסת אורז בחלב וקינמון) ואשורה- פודינג חיטה ופירות יבשים.

פנסו. לוינסקי 43, 03-5866366. א'- ה' – 07:30-19:00, ו' – 07:30- 16:00

5. הטורקי בשוק הכרמל

הטורקי מחכה לי כבר שנים בכניסה לשוק הכרמל. גם אני מחכה. מחכה שסמי, האיש המדליק והמצחיק שעמד בסמטה ומכר בורקס חמים מתוך עגלת נירוסטה מוסקת בפחמים, יחזור מהטיול הארוך שלו בעולם הבא. הטורקי יודע שאני לא אוהב אותו. אבל לא אכפת לו. גם הוא לא אוהב אותי. סתם, אני צוחק. הוא לא יודע ומן הסתם היה אוהב אותי מאד לו הייתי בא לכאן קצת יותר. ולמה שלא אבוא. הבורקס נהדר. תרד, גבינה ולפעמים אפילו עם בשר כמו שסבתא אסתר היתה מכינה לנו לפעמים. הבורקסים הגדולים והחמים נחתכים לביסים גדולים ומלווים בפרוסות עגבניה ומלפפון חמוץ וגם ביצת חמינדוס חומה וריחנית. עוגות מזרחיות טובות ופודינגים וציפור בכלוב ודגל טורקיה ומקום לשבת וגעגוע ענק לסמי.

בורקס טורקי אורגינל. הכרמל 39,  תל אביב, 03-5176980. א'-ה' 08:15- 17:45, ו' – 08:15- 15:30

2 תגובות

פיספוס לא להכניס לרדימה את דילק'ס

דרך ההגנה 33, תל אביב יפו
054-902-1634

https://g.co/kgs/wqXfQU
תורכי אורגינל בצק מיים ואשה חרוצה אחת שמכינה בורקס מטורף!
שאל את רפי….

הגב

פספסת בגדול יש בבת ים הרחוקה קונדטוריה בני ברחוב בלפור פנת יוספטל אלה בורקסים אותנתיים עבודת יד המתכון עבר בירושה מסבתי לאימי ומאימי לאישתי ומאישתי לגיסתי האמא של לאון למדה מסבתי ומאימי את המתכון לבורקס על כן תנסה פעם ותתמכר😜

הגב

תגובות לפוסט