בממלכת הקבב והקובה: 8 מקומות מעולים לאכול בהם בשוק התקווה | תל אביב

04.12.2018
שוק התקווה הוא באמת כל מה שמספרים עליו: אותנטי, זול, מזמין ויותר מכל - מקום מעולה לאכול בו טוב - חיליק גורפינקל בוחר 8 עצירות חובה בשוק שבלב שכונת התקווה

שוק התקווה הוא הזנזיבר של התל אביביים הפלצנים של מרכז וצפון העיר. המראקש. האמזונס. בקיצור – המקום האקזוטי ההוא, רק שלכאן הם יכולים לקפוץ, בלי ויזה או חיסונים. כמובן שהם אף פעם לא עושים את זה. "אני חייב לתת קפיצה לשוק התקווה. זול שם, אמיתי שם, טעים שם", הם אומרים – ובאים פעם בשנתיים.

עוד תל אביב ב-Rex:

חבל, כי בראש ובראשונה – שוק התקווה הוא באמת כל אלו. כלומר, עזבו כן או לא אקזוטי; כל שוק הוא אקזוטי בדרכו, אלא אם כן הוא מתחם פלסטיק מהזן שנפתח בעיר בשנים האחרונות – ואקזוטיקה היא כידוע עניין יחסי לגמרי. ולפני שאני הופך כאן רשמית לאדוארד סעיד של האתר, הנה כמה מקומות טעימים במיוחד בתוך השוק עצמו, לא כולל השיפודיות הקלאסיות של רחוב האצ"ל אותן נשמור ברשותכם לפעם אחרת.

מרק קובה סלק (צילום: רועי ירושלמי)
מרק קובה סלק כהלכתו (צילום: רועי ירושלמי)

1. דוד חביב

המון שנים היתה המסעדה העיראקית של דוד חביב הסיבה היחידה בגלל הגעתי לכאן. אחרי הכל, מדובר כנראה באחת המסעדות העיראקיות היחידות מחוץ לירושלים ואולי היחידה בתל אביב.

התשוקה למרק קובה כהלכתו לעולם אינה יודעת שובע ובדרך כלל אינה באה על סיפוקה המלא גם אחרי שאתה מוצא מרק כזה (עיראקים מקצוענים אוכלים בבית וכנראה שגם מבשלים בוׂ).

דוד חביב, שוק התקווה (צילום: חיליק גורפינקל)
אחת המסעדות העיראקיות היחידות בתל אביב. דוד חביב (צילום: חיליק גורפינקל)

דוד חביב שוכנת בסמטה היוצאת מנוריאל והיא מרוויחה המון נקודות בשל מיקומה הסודי (לכאורה. בחוץ כבר יש שלט ענק המברך אותך ב"ברוך הבא לעולם האוכל העיראקי").

בחזית המון תמונות של מנות – מה שבדרך כלל אינו מבשר טובות, אבל בפנים עדיין מחכים לך מרקי קובה חמוסטה, קובה חמו, קובה חילו,קובה דלעת, קובה סלק, קובה במיה, קובה טומייה ואפילו מעיים ממולאים ופאצ'ה.

בקיצור, גן עדן לחובבי האוכל העיראקי האסלי וגם אותה אווירה משפחתית נעימה ומשוחררת ואותו טעם טוב מאד ומרק קובה שמשחרר ממך אנחת אושר בתחילת הארוחה ועוד אחת, מהסוג המפוצץ מיותר מדי אוכל, בסופה.

דוד חביב, או בשמה הנוכחי " דוד חביב ומשפחתו" , מבשר 19, 03-6870743. א'-ה' 08:00-19:00, ו' 08:00- שעה לפני כניסת השבת. כשר.

הסאלוף, שוק התקווה (צילום: חיליק גורפינקל)
עם גולדסטאר מהחבית ורבע קובנה. הסאלוף (צילום: חיליק גורפינקל)

2. הסאלוף

בשנים האחרונות, מוקד המשיכה הקולינרי הגדול ביותר של שוק התקווה הוא ככל הנראה הספק מסעדה, ספק בסטה, ספק חמארה תימנית בכניסה הראשית לשוק מכיוון רחוב האצ"ל, רחובה הראשי של השכונה, הלא הוא "הסאלוף".

הסאלוף, המכונה גם המקום של סבא של שחר צוברי, הלא הוא השייט האולימפי המהולל, הוא מסיבה מתמשכת, כזו הנמשכת כבר כמה שנים ברציפות. יש לו גם סניף בנחלת בנימין, שנראה כמו מסעדת שלושה כוכבי מישלן בפריז בהשוואה למקור, אבל כאן, בשוק, מדובר ללא ספק בדבר האמיתי.

דוכן שגדל, פתוח לרחוב, ובמרכזו בר גדול עליו מסבים רוכלים, קונים וגם לא מעט 'תיירים' שבאו לחזות בפלא ובאנשים שיודעים לעשות שמח. והם באמת עושים שמח. עם גולדסטאר מהחבית בכוס פלסטיק ורבע קובנה, או חומוס עם שקשוקה, או סאלוף כמובן.

הסאלוף הוא מקום שמוכיח שלא הכל עוד אבוד, ובאמת יש תקווה. ואפשר עדיין לשמוח, לפחות אם אתה לא פולני קשה כמוני. אבל אתם יודעים מה, לכמה דקות, כשכל המסעדה שרה ביחד ואפילו השר הבכיר בטישירט על הבר הצטרף, אני מודה שברח לי חיוך סורר.

הסאלוף. התקווה 1, 03-6886324.

קפה מזרחי, שוק התקווה (צילום: חיליק גורפינקל)
ויש גם תבלינים משובחים. קפה מזרחי (צילום: חיליק גורפינקל)

3. קפה מזרחי

כשיוצאים מרחוב נוריאל חזרה לרחוב האצ"ל ופונים ימינה, נתקלים מיד בעזרא מזרחי היושב בכניסה לחנותו. גבר לבן שיער ושפם בעל חיוך שובה לב, המזין כבר 44 שנה את המכונה הקולה את גרגרי הקפה שלו, כמו שעשה אביו לפניו.

74 שנים קיים העסק המקסים הזה שמציע ללקוחותיו, רובם קבועים, קפה מצוין ותבלינים משובחים. גם אם אין לכם שום צורך בכאלה כרגע, עשו לעצמכם טובה גדולה ועצרו רגע, הציצו פעם ופשוט התבשמו מהריח והקסם הישן שכבר לא
מייצרים כמותו בשום מקום אחר.

קפה מזרחי. אצ"ל 24

קפה מזרחי, שוק התקווה (צילום: חיליק גורפינקל)
עזרא מזרחי ומכונת הקלייה (צילום: חיליק גורפינקל)

4. שמש

60 לירות, עונה לי האיש בעל פרצוף הפוקר ואחרי שאני גומר לצחוק מהאנכרוניזם, אני מבין שהרגע אכלתי את הפיתה היקרה ביקום, כזו שגם איל שני היה חותם בכיף על מחירה, רק קורא לה בוודאי "בשר טלה שנקצץ בסכין איומה על קרש חסר נשמה שחריצי חיים שלמים חרוטים בו, ארוז בכיס בצק, מסוחרר בעמבה שעוד זוכרת את המנגו" או משהו כזה.

שום טלה לא מסתתר בקבב הנצחי של שמש, זה המוגש כאן כבר מיליון שנה, מאמצע שנות החמישים. בני הדור השני הם יורשים ראויים לאימפריית השמש. אדישים, אסליים, אורגינליים – ותוקעים וואחד מחיר. רק אחר כך, אצל בוסי, אני מבין שלא עשו עלי סיבוב, לפחות לא שונה מזה שעושים המתחרים. אצל בוסי רון יש לאפה ב-75 שקלים…

שיפודים בצלחת (Photo: Markus Bertschi)
(Photo: Markus Bertschi)

60 שקלים, לא לירות, עלתה לי פיתה עם שיפוד קבב ושיפוד 'אדום' הלא הוא בשר הרוטפלייש, או נתח הקצבים כמו שקוראים לו בצפון. הגביע הקדוש של חובבי הבשר בפיתה. קצת עמבה, קצת טחינה, קצת סלט, קצת בצל קצוץ עם סומאק וזהו. לא צריך יותר.

אני יושב בסמטה, תוקע ביסים ענקיים ומהירים. האיש מאחורי הדלפק תוקע לידי גם פלפל חריף. שלם. אני אוכל אותו בשקט, כדי לצאת גבר. אתה אוכל עמבה? הוא מתפלא. אני מאד אוהב עמבה, אני עונה. כן, באמת שמתי לב שבזמן האחרון גם הרבה אשכנזים אוהבים עמבה, הוא מכריז וחותם את הדיון. אחרי שלוש דקות הפיתה נעלמת ואיתה גם רגע האושר היחסי הנהדר הזה.

שמש. הכניסה מהתקווה 13, מתוך השוק עצמו, בין שתי בסטות או מסמטת הקצבים ששמה הוא נוריאל. שמו של הרחוב הינו מבשר. 03-6878608. א'-ה' 11:00- 01:00, מוצ"ש- צאת השבת עד 01:00. כשר

5. מוצפי

ממש מול שמש, באותה סמטה צרה להחריד שנכנסים אליה דרך מעבר בין שתי בסטות בשוק עצמו, יושב המתחרה הנצחי והגדול שלו וגם הפחות מפורסם, אם כי לגמרי לא בצדק – שאול מוצפי, בנו של אפרים מוצפי, המייסד, שהתחיל כאן את דרכו עם עגלת מנגלים.

בדיוק כמו של השכן המוכר קצת יותר, תפארתו של המקום היא על הקבבים, עליהם אמון בנו של שאול. אל תמהרו לוותר על כל שאר השיפודים.

שיפודים על גריל (Photo: Markus Bertschi)
הקבב נהדר, אבל אל תוותרו על יתר השיפודים (Photo: Markus Bertschi)

 

לפני המון שנים שלח אותי לכאן שאול אברון והבטיח לי שהוא היחיד שמוכר שיפודים של שקדי טלה – ועוד טריים. לא היו שום שקדי טלה אבל יש, כמו אצל שמש השכן וכמו בכל שיפודייה רצינית אחרת, קבב ואדום, פרגית וביז (עטינים) וכמובן שקדים, אמנם של פרה אבל כשהם טובים – הם הכי טובים שיש.

שאול מוצפי, מבשר 15 (הסבר מדויק בהסבר לשמש). 03-6292344. א'-ה' 10:30-00:00, שבת- מוצאי השבת עד חצות. כשר.

מיץ רימונים, שוק התקווה (צילום: חיליק גורפינקל)
אנחנו בעד. מיץ רימונים נגד קרחת (צילום: חיליק גורפינקל)

6. מיץ רימונים

מיץ רימונים נגד קרחת, מכריז השלט. ואם תשאל את בעל הבית תגלה שהוא טוב לעוד המון דברים. והאמת היא שזה נכון. וגם אם לא (וזה כן) זה נורא טעים ולפעמים יכול בכיף להחליף כוס יין אדום הן כנוגד חימצון והן כמשהו שמייבש לך את הפה טוב-טוב, או כמו שמכנים זאת פלצני היין – עפיצות. ויש כאן מיץ רימונים כל השנה כי הם מקפיאים ושומרים או משהו דומה.

מיץ רימונים, חנוך 54.

גיגית עמבה, שוק התקווה (צילום: חיליק גורפינקל)
ביי חברים, היי עמבה! (צילום: חיליק גורפינקל)

7-8. מעדניות אמיגה ועופר

שום ביקור בשוק אינו מושלם בלי ביקור באימפריות של אמיגה ועופר, שתיהן ברחוב נוריאל אדום הרצפה ועמוס קובות מטוגנות, זנגולות נוטפות סירופ, תבלינים, חלקי פנים ושאר טובין.

שתיהן הן מעדניות מהסוג הישן והטוב, לפני עידן הדליקטסן והפושון. בהיצע סלטים מוכנים, גבינות, נקניקים, דגים מעושנים ומלוחים ומה לא, כשהבכורה שמורה, לטעמי לפחות ואני כנראה לא היחיד, לחמוצים ולגיגיות העמבה הנהדרת שמוכרים כאן .

זה כל כך יפה וכל כך טעים, לפחות אם אתה אוהב עמבה, כמו שלמדתי אני לאהוב, למגינת ליבה של אישתי.

אמיגה – נוריאל 8
עופר- נוריאל 10

 

חיליק גורפינקל מעביר סדנאות קולינריות במסגרת בית ספר לאוכל. הסיור הקרוב בשוק התקווה יתקיים ביום שישי ה-17.3.

תגובות לפוסט