כאשר שואלים פריזאי היכן נמצא בית הקפה האהוב עליו, מתקבלת לרוב תשובה פשוטה: מתחת לבית.
בעיר האורות, בית הקפה השכונתי הוא בית שני. כאן לוגמים בזריזות אספרסו ראשון של בוקר בעמידה על הבר תוך שמחליפים כמה מילים עם שאר הקבועים ועם הבריסטה – המלצר האחראי על הכנת הקפה. אחרים, שעתם בידם, יגיעו מאוחר יותר לכוס קפה או לה שתוגש לצד קרואסון ולשיחה עם חברים מהשכונה, תוך עלעול בעיתוני הבוקר.עונג פריזאי אמיתי.
בתי הקפה בעיר מהווים מקומות מפגש חברתיים ופוליטיים מזה מאות שנים. איכות הקפה היא לא הסיבה העיקרית שבזכותה בוחרים בית קפה בפריז: הנוף – ובעיקר הנוף האנושי – הרבה יותר מרגש מטעמו של הקפה.

חשיבותם של בתי הקפה למרקם העירוני היא ראשונה במעלה. הם שימשו כמקום מפגש לאמנים ומשוררים כפיקסאסו וז'אן פול סארטר ולמקומות בהם הופצו רעיונות חתרניים על ידי גולים פוליטיים ומהפכנים (לנין, למשל).כאן נזרעו זרעי המהפכות הגדולות של אירופה – מהמהפכה הצרפתית ועד לזו הקומוניסטית ברוסיה.
את מספרם של בתי הקפה בעיר מעריכים בלא פחות מ-12 אלף. האגדיים שבהם ממוקמים בסמוך למוסדות אקדמיים בגדה השמאלית או לחלופין ברובעי האמנים מונפרנס ומונמרטר.
במשך שנים נחשב הקפה הפריזאי לגרוע. לרוב בתי הקפה סיפק את הפולים ספק אחד, שכמובן לא השתדל לשמור על איכות.
מהפיכת האיכות העולמית הגיעה לאחרונה גם לכאן: סוג הקפה, מקורו ואיכותו הפכו לסיבות משמעותיים בבחירת בתי הקפה – וכך נפתחו בפריז בתי קפה שהאיכות היא הסיבה העיקרית לבקר בהם – ולא רק הייחוס.

כאורחים בעיר, כדאי לאמץ את בית הקפה הקטן הקרוב למלון – ועל הדרך להכיר כך גם את הקבועים. בנוסף, מומלץ לשתות לפחות פעם אחת קפה באחד מבתי הקפה ההיסטוריים והמפורסמים של פריז שעדיין אהובים על ידי מקומיים רבים.
אם אתם חובבי קפה מושבעים, כדאי לבקר גם באחד מבתי הקפה המתמחים באספרסו ומשקאות קפה איכותיים.
10 המלצות לבתי קפה ברחבי העיר – היסטוריים וחדשניים גם יחד:
עוד פריז ב-Rex:
- אנטרקוט בעיר האורות: 6 מקומות המגישים סטייק מעולה – פריז
- קרפ לך: 7 מסעדות ודוכני קרפרי מצטיינים בעיר האורות | פריז
- קונדיטוריה פריזאית – המיטב: 5 פטיסריות מעולות בעיר האורות
■ ל'אַרבְּר אַ קפה – L’Arbre à Café
רו דה ניל שברובע השני (ובעברית: רחוב הנילוס). הפך בשנים האחרונות למוקד עליה לרגל לתיירים בזכות ריבוי המסעדות וחנויות האוכל המובחרות.

יודעי דבר מגיעים אל ל'ארבר א קפה ("עץ הקפה" בעברית), חנות הקפה המעולה של היפוליט קורטי (Hippolyte Courty) הבוחר בקפידה את פולי הקפה הנמכרים כאן, אחראי על הקלייה וגם מייצר תערובות קפה למסעדות ובתי מלון יוקרתיים (וגם לשכנו במסעדת פרנצ'י המפורסמת).
שווה לקפוץ לכוס אספרסו זריז או לרכוש קפה הביתה.
L’Arbre à Café. 10 Rue du Nil

■ לה לוסטיק – Le Loustic
בית קפה הנמצא ברחוב קטן ושקט ברובע המארה. העיצוב עכשווי, הקפה איכותי וטרי ואת הפולים טוחנים במקום.
מדי שבוע מציעים במקום אספרסו מתערובת מיוחדת (כמובן שאפשר גם קפוצ'ינו) המוגש לצד עוגות תוצרת בית
Le Loustic. 40 Rue Chapon
■ אנטי קפה לובר – Anticafé Louvre
חלל עבודה שהוא גם בית קפה. פריזאים נהגו מאז ומתמיד להפוך את בית הקפה האהוב עליהם כמשרד.
אנטי-קפה שברובע הראשון, לא רחוק מהלובר כפי ששמו מעיד, לוקח את הקונספט לשלב הבא: כאן משלמים על השהות ועל שירותי אינטרנט לפי שעה (5 אירו) והקפה והכיבוד – סלטים, עוגות ועוד – בחינם וללא הגבלה.
הקפה במקום איכותי ומקורו בבית הקלייה של קוטום קפה.
Anticafé Louvre . 10 Rue de Richelieu, Paris
■ לה דה מגו – Les Deux Magots
מבתי הקפה האגדתיים בגדה השמאלית אם לא המפורסם שבהם. משמעות השם דה מגו הוא שני חכמים סינים ובית הקפה קרוי על שם צמד פסלים של אותם חכמים – שעדיין מעטרים עדיין את קירות בית הקפה – מהזמן שבו שכנה כאן חנות עתיקות סינית ולנז'רי ממשי שנשאה את אותו השם.
העיצוב והאווירה נשמרו כאן בדיוק כמו בימים בהם נהגו לשבת כאן בשנות החמישים של המאה הקודמת אינטלקטואלים סופרים ושחקנים כמו סימון דה בובאר וז'אן פול סארטר, סימון סניורה ובן זוגה הזמר איב מונטאן, פיקאסו ורבים אחרים.

כיום מגיעים לכאן תיירים רבים אך גם לא מעט פריזאיים חובבי המקום. מחיר קפה האספרסו כאן כפול מבתי הקפה בעיר ואף למעלה מכך ומחיר העוגות המעולות המוגשות כאן גבוהה.
ועדיין, הישיבה כאן מהנה – הודות לנוף כיכר הסן ז'רמן דה פרה ועוברי האורח בשדרה.
Les Deux Magots. 6 places Saint-Germain-des-Prés

■ קפה דה פלור – Café de Flore
לא מצאתם מקום בדה מגו? שבו בקפה פלור הסמוך, המתחרה הידוע שגם בו נהגו לשבת אמנים רבים כג'אקומטי ובני הזוג סארטר ובובאר.
גם היום הקפה משמש כמקום מפגש לסופרים ואמנים ועיצובו המיוחד נשאר כפי שהיה לפני כשבעים שנה. מהמראות הגדולות, התלויות על קיר אפשר לראות במבט אחד מי יושב בבית הקפה. הקפה לא זול אך שופר מאד בטעמו. לצד האספרסו ניתנת גם קובית שוקולד איכותי.
Café de Flore. 172 boulevard Saint Germain

■ לה רוטונד – La Rotonde
מבתי הקפה האגדיים של רובע מונפארנאס שפועל כיום גם כבראסרי. לה רוטונד נפתח ב-1911. קרבתו לבית ספר לאמנות חשוב הפכה אותו לבית קפה החביב על אמנים רבים.
בעליו הראשון של הקפה, ויקטור ליביון, היה מוכן לקבל מהאורחים, אמנים עניים, עבודות תמורת האוכל והמשקה שצרכו, מה שהפך את המקום לפופולרי עוד יותר עבורם. לאחרונה חזר לכותרות בזכותו של הנשיא הצרפתי עמנואל מאקרון שנהג לערוך כאן את פגישותיו הפוליטיות.
La Rotonde . 105 Boulevard du Montparnasse

■ לה פרוקופ – Le Procope
בית הקפה הראשון של פריז נפתח ב-1686 ושישבו בו דורות של סופרים כוולטר, ויקטור הוגו ולה פונט כיום הוא משמש בעיקר כמסעדה ובראסרי וכאטרקציה תיירותית. שווה להציץ – לשבת זה כבר סיפור אחר.
Le Procope. 13 Rue Ancienne Comédie
■ קפה דה לַה פֵּה – Café de la Paix
ובעברית – "קפה השלום" – נפתח ב-1862 כחלק מגראנד הוטל דה לה פא, מלון גדול ומפואר. שני המבנים תוכננו על ידי שארל גרנייה, הארכיטקט שעיצב את גם בית האופרה הישן הסמוך לו.
בעבר ישבו כאן הסופרים אמיל זולא, גי דה מופסאן, המלחין הרוסי צ'ייקובסקי ומלך אנגליה, אדוארד השביעי, שעבר לפריז אחרי שוויתר על כס המלכות עבור אהובתו, הגרושה האמריקאית וואליס סימפסון.
המקום שופץ בתחילת שנות האלפיים אך שמר על עיצובו המקורי המרשים משום שהוא נחשב כאתר לשימור. קפה חביב במיוחד על מבקרי האופרה והקונים עמוסי החבילות והמתנות של חנויות הכל בו המהודרות הנמצאות בקרבתו.
Café de la Paix. 5 Place de l'Opéra
■ ורלה – Verlet
קפה קטן וצנוע הממוקם באחד מהרחובות המהודרים של פריז כשיודעי דבר יודעים שכאן אפשר לקבל קפה מעולה.
ורלה נפתח ב-1880, לפני מעל ל-135 שנים. בעלי המקום רוכשים פולי קפה נבחרים מרחבי העולם קולים, מעבדים וטוחנים אותם במקום ומציעים תרכובות ייחודיות. קפה מוקה הוא לא פחות ממעולה ומקורו בפולים אתיופיים.

לקפה מקמרון ארומת תבלינים ויש גם תערובות מעולות מפולי קפה המגיעים מאינדונזיה או ג'מייקה. כמובן שאפשר לרכוש ולקחת הביתה או כמזכרת חזרה לישראל.
Verlet .256 Rue Saint Honoré

■ קוטום קפה – Coutume Café
בית הקפה הזה נפתח על ידי צמד – אוסטרלי וצרפתי – שהחליט להציע לפריזאיים קפה מובחר. בעלי הקפה בוחרים בעצמם את פולי הקפה, חלקם ממגדלים קטנים ופחות ידועים, קולים וטוחנים אותם בבית הקפה עצמו. המחירים בהתאם – יקרים יחסית לבתי קפה אחרים.
אורחי המקום מקבלים הסברים על הקפה ומדי פעם גם נערכות במקום טעימות קפה. עיצוב המקום עכשווי ומעט מנוכר, כשבלב הקפה בר לבנים לבנות המזכיר מעבדה כימית, המרמז על היחס הרציני והכמעט מדעי של הבעלים לקפה.
במקום אין וויי פיי – בכוונה, ודאי שבכוונה – ובעלי המקום מבקשים מהאורחים לא להשתמש במקום במחשב נייד, אלא לדבר עם רעיהם.
עוד בתפריט: ארוחות קלות, סלטים, מרקים וכמובן עוגות תוצרת בית. ביום ראשון מוגש כאן בראנץ'.
Coutume Café. 47 Rue de Babylone

אלי,
הקפה הכי טוב ששתיתי בפריז נמצא ב: HUBSY Arts et Métiers – café & coworking