מסעדות מומלצות בטביליסי אפשר למצוא בשנים האחרונות ביותר ויותר מדריכי קולינריה בינלאומיים – ומכל הסיבות הנכונות.
התמורה לכסף מעולה, האווירה במסעדות מחשמלת (מי אמר חינקאלי על רקע ריהוט מהמאה ה-19 ומוזיקה אלקטרונית?!), חומרי הגלם המקומיים מצוינים – והיין הגיאורגי הנהדר נמזג כמים. בקיצור – יעד נהדר לסופשבוע קולינרי.
עוד המלצות קולינריות לטביליסי באתר Rex:
- מסטריט פוד ועד גריל מהסרטים: 8 מקומות של אוכל רחוב וארוחות צהריים מעולות בטביליסי
- מסעדות מומלצות בגאורגיה – 5 ביקורי חובה מחוץ לטביליסי (בחבל קאחטי)
השווקים המסורתיים והמרתקים של העיר, המסעדות וברי היין שמפרשים מחדש את המטבח המסורתי ויוצרות תפריטים מסעירים, בשילוב חומרי הגלם המצוינים של המדינה – כולם כיכבו במיזם החדש Tbilisi Gastro Week שהושק לאחרונה. שווה לעקוב אחריו באינסטגרם ולראות עדכונים על אירועים שמתקיימים לאורך כל השנה.
בינתיים – 8 המלצות של מסעדות שף שחייבים לבקר בהם בפעם הבאה שאתם בעיר.

מסעדות מומלצות בטביליסי – 8 מקומות
קפה ליטרה – Café Littera
מסעדת הדגל של טקונה גאצ’קילאדזה (Tekuna Gachechiladze), מתמקדת באוכל גיאורגי מוקפד עם טוויסט אישי ועילי.
טקונה – מאושיות הקולינריה המוערכות והידועות בטביליסי, מלכת הפיוז׳ן הגיאורגי – הייתה הראשונה ליצור שילובים חדשניים במטבח הכל כך קלאסי של האיזור.
View this post on Instagram
מסעדת ״קולינריום״ הזערורית שהקימה בתחילת שנות ה-2000 הייתה חלוצית בכך וזיכתה אותה בתהילה מקומית ובינלאומית.
כיום טקונה חולשת על קבוצה שלמה של מסעדות. ב״wine factory״, מפעל יין נטוש בעיר שהפך למתחם בילויים ושווה ביקור, מככבות 3 מהן (ביניהן מסעדת טאקו מקסיקנית-גיאורגית מעולה) ומחוץ לעיר, באזור היין של גאורגיה, הקימה את ״סילבר לייקס״ (Silver Lake), מלון ומסעדה למרגלות הרי הקווקז. וכמובן שהיד עוד נטויה.
בחזרה אל קפה ליטרה. המסעדה ממוקמת בגינה יפהפייה בבית הסופרים ההיסטורי – בניין נאו-קלאסי ומרשים מתחילת המאה ה-20. בקיץ אפשר לשבת בחוץ, לצל עצי האורן, ובחודשים הקרירים יותר – בחלל האינטימי והקטן של המסעדה.
View this post on Instagram
התפריט הדוק ומשלב מרכיבים וטעמים מקומיים עם קלאסיקות מהמטבח האירופי. בלהיטים: חמישיית פחאלי – מטבלי אגוזים, רימונים ותבלינים מסורתיים בשילוב תרד, דלעת, סלק או חצילים מעושנים; טרטר בקר מקומי עם ביצי שליו וכמהין; שליו צלוי עם ריזוטו חיטה, דגי בר מהים השחור ברטבי שזיפים חמצמצים ועוד.
את התפריט מלווה סקצייה הדוקה של יינות מקומיים מעידית התוצרת הטבעית במדינה – ובמחירים מעולים. כדאי מאד לקנח בצ׳צ׳ה שמכין בעלה של טקונה או לשלב ביקור עם אחד מברי היין הסמוכים באיזור.
Café littera. Machabeli 13 Tbilisi. רצוי להזמין מקום מראש.
View this post on Instagram
ברברסטן – Barbarestan
בצדה השני של העיר העתיקה ונהר קורה, בגדה שלרגלי הכנסייה הלאומית החדשה, ממוקמות שכונות עתירות בתי אר-נובו ישנים, מעוטרים בגפנים משתרגות.
מטחי (Metekhi) היא המפורסמת שבשכונות האלה ושדרת דוד המלך-הבנאי עוברת ממש בעיבוריה.
ברברסטן שממוקמת כאן היא מהמסעדות המרתקות בעיר. אל תתנו לתיאור הלועזי באתר – מסעדה משפחתית מסורתית – לבלבל אתכם. זוהי מסעדת שף מפתיעה ומצוינת, שמתמקדת בהנצחת המטבח הגאורגי ההיסטורי, עם מיטב חומרי הגלם ובצילחות מושקע ומרהיב.

ברברסטן קרויה על שם ברברה גיורגאדזה, מהראשונות להנציח בכתב את המטבח הגאורגי במאה ה-19 – והתפריט נוצר בהשראת המתכונים שפרסמה.
בתפריט מככבות מנות כמו מזט גופטה של כדורי חציל קלוי ברוטב ירוק חמצמץ; חזיר צלוי לעילא בסגנון גאורגי; כתף טלה בהגשה מסורתית; דג חדקן שחור ומקומי ברוטב לבן – וגם קינוחים לא שגרתיים וקלילים להפתיע. את כל זאת מלווה תפריט יין נרחב, כשיש אפשרות לשלב התאמת כוסות לכל מנה ולקנח בברנדי מקומי משובח בן עשרות שנים.
על המטבח אמון השף המוערך דוד נארימאנישווילי שהתמחה במסעדות מישלן בספרד – ועל ניהול החלל והשירות נטול הרבב אמון בן למשפחת בעלי המסעדה, אנדריה קוראסבדיאני הצעיר (Andria Qurasbediani).
חלל המסעדה מתפרס על פני קומת קרקע ועוד קומה תת קרקעית של מרתף יין. הוא עוצב בהשראת תחילת המאה ה-20, כשגם הריהוט וכלי הגשה רבים מתוארכים לתקופה זו. כך נוצרת מסיבת טעמים מפוארת שכולה בסימן עידן הדקנדס של אותה תקופה. שווה מאד לארוחת ערב מושקעת, כשהמחירים, שיחסית יקרים לעיר, מצדיקים את התמורה.
Barbarestan. 132 Davit Aghmasgenebeli . רצוי להזמין מקום מראש

קטו & קוטה – Keto & Kote
קטו וקוטה מתמחה באוכל גיאורגי קלאסי שנעשה לו פיין-טיונינג אישי של צוות המטבח, שכולל גם בשלניות מסורתיות.
View this post on Instagram
חומרי הגלם מגיעים מיצרנים מקומיים קטנים – והם מהטובים שאפשר להשיג במדינה. בין המנות שמגיעות לחלל המהודר: פחאלי עם שלל ירקות (שוות במיוחד הם גלילות החצילים האגוזיות – בדריג׳יאני); חינקאלי מעולים; מיני חצ׳פורי ותבשילי בשר ודגים. לא לפספס את הקינוחים השווים – למשל טוויסט גאורגי לעוגת שכבות הקרם מדוביק.
המסעדה ממוקמת במעלה גבעה שיושבת לרגלי שדרת רוסטבלי הראשית של טביליסי, בקצה מעבר קטן ונחבא לעין בין בניינים שאכלסו בימי בירת המועצות קונסוליות. החלל מזמין ואפשר לשבת גם בחוץ, בצהרי ימים יפים או כשלוקחים את תפריט הבראנץ׳ המשתלם.
Keto & Kote. 3 Mikheil Zandukeli, Tbilisi (בקצה הסמטה, במעבר צר וקטן שמוביל לגינה פנימית)
View this post on Instagram
צ׳ווני – Chveni
השף גוראם בגדושווילי (Guram Baghdoshvili) הקים את המסעדה השמחה הזו – שמתפקדת בערב כבר אוכל – אחרי ששב לגאורגיה משהות של 20 שנה בפורטוגל.
התפריט כולל קלאסיקות גאורגיות לצד אוכל פורטוגלי וקוקטיילים מצויינים. לא לפספס את הקרוקטים ואת הבשרים הצלויים בסגנון גאורגי עם התיבול הפורטוגלי המפורסם והלימוני.
Chveni. 8 Tchorokhi Street, Tbilisi

שאבי לומי – Shavi Lomi
מריקו גובדלדזה היא מהשפיות המוערכות בעיר וכמו טקונה – מהראשונות ליצור אוכל גאורגי בטוויסט עדכני.
את שאבי לומי (״האריה השחור") הוותיקה הקימה כמסעדה שמתמקדת ב לפני מספר שנים אל מבנה נמוך עם גינה פנימית, ברחוב צדי בשכונת וורונסובי, לא רחוק מגדות הקורה ושוק הפשפשים. האווירה החד פעמית והאוכל מצדיקים נסיעה מיוחדת ממרכז העיר.
View this post on Instagram
בתפריט: גלילות פילו מבצק לבאש ממולא בגבינה ותרד רוטב מפלפל שושקה ופרחי חילבה, לצדם מוגשים מי קומפוט מתוצרת המקום, שמשתנים בהתאם להיצע העונתי וכוללים למשל פירות יער, אפרסקים לבנים וזרעי כוסברה. בעיקריות מככב תבשיל בקר ביין – טוויסט על בף בורגיניון שבו את היין הצרפתי מחליף יין ספארווי ארגמני ועז. שווה מאד לארוחת ערב ארוכה.
Shavi Lomi. 28 Zurab Kvlividze, Tbilisi.
סאלובי ביה – Salobi bia
מוסד מקומי שמתמחה באוכל גאורגי בגרסת קז׳ואל פיין דיינינג. סאלובי ביה קרויה על שם הכפר של השף יורגי יוסאבה (Giorfi Iosava) ומתהדרת להגיש ״אוכל גאורגי פשוט״. כך מוגש כאן אוכל מסורתי עשוי לעילא ועם מינימום פרשנות אישית. החצ׳פורי שמוגש כאן נפלא ממש, כמו גם פאי השעועית המיובשת המפורסם לוביאני. מומלץ לדרינק חורפית וארוחה רווית צ׳צ׳ה במרכז העיר.
Salobi bia. 15 Rustaveli, Tbilsi (במרתף)
View this post on Instagram
רפובליק 24 – Republic 24
עוד מסעדה נהדרת שמגישה פיוז׳ן גאורגי – הפעם על רוף-טופ, בגג קומפלקס שכולל את ״רפובליק 24״, מסעדה שפתוחה 24 שעות בסופשי שבוע וגם מיני-מועדון, שאפשר להחליק אליו הישר מארוחת הערב.
השף אירקלי אזאטיאני (Irakli Azatiani) מתמקד בצליית דגים ובשרים על אש פתוחה וגם באוכל מסורתי עם טוויסט אסיאתי.

שווים במיוחד החינקאלי בסגנון האסיאתי (Chveneburi Khinkali). חוויה לצפות בהכנת הלחמים והמאפים, שמגיעים מתנור מסורתי במטבח השקוף.
במרפסת הגג מככבים גם קוקטיילים מצוינים – וחלקם מתבסס על ברנדי וצ׳צ׳ה מקומית. לא לפספס את הצ׳צ׳ה סאוור או קוקטייל סיידקאר על בסיס ברנדי מקומי משובח שמוגשים במרפסת המסעדה.
Republic. 6 Rose Revolution Square, Tbilisi
View this post on Instagram
אלובלי – Alubali
בשנים האחרונות מככבות בטביליסי מסעדות שמוקדשות למטבחים האיזורים של גיאורגיה, כמו למשל חבל קאחטי, מגרליה ואג’ארה.
בר האוכל המגרלי אלובאלי הוא אחד מהם והוא פופולרי במיוחד בקרב מקומיים. שלצד יינות מיקבי בוטיק וסועדים כחושים ועתירי קעקועים (נו, היפסטרים) אופות ומבשלות מאמות מגרליות מטעמים ממכורתן – חצ׳פורי ייחודי, פורל ברוטב טקמאלי של שזיפים – ויש גם שלל אופציות טבעוניות. נהדר.
Alubali. 6 Giorgi Akhvlediani St, Tbilisi
View this post on Instagram
בר יין: וינו אנדרגראונד – Vino Underground
בר היין של אושיית הקולינריה של ג׳ון וורדמן – היינן של ״פסנט טירז״ (Pheasant Tears) הוקם בטביליסי כשעוד לא היו בעיר ברים שמתמקדים ביין מקומי. ״היו מגיעים תיירים ולא היה לנו לאן לקחת אותם בערב לשתות יין״, הוא מספר. מאז הפך הבר – שממוקם באיזור הכיפי בעיר – למקום עלייה לרגל לאוהבי יין טבעי גיאורגי. המבחר מסחרר והמחירים נוחים ומשתלמים. שווה מאד.
Vino Underground. 15 Galaktioni, Tbilisi
