רום סאוור הוא אולי הקוקטייל שהכי לא מוערך מספיק מקרב משפחת משקאות הסאוור. למה? בעיני – בעיקר כי בשונה מהוויסקי סאוור, הוא פחות מוכר, והקהל המקומי אוהב להיצמד קודם כל, גם בברי קוקטיילים, למה שהוא כבר מכיר מהבית.
עוד מתכוני קוקטיילים של גיא גרלניק באתר Rex:
- אתניאן – מתכון להכנת קוקטייל בסגנון נגרוני עם טוויסט יווני
- סיידקאר פוסיני: קוקטייל קוניאק שמכינים משלושה מרכיבים בלבד – ובקלי קלות
- מיל ריבייבר – קוקטייל רענן על בסיס ג'ין מיל האירי וורמוט
סאוור הוא שם כללי לז'אנר של קוקטיילים. המשותף לכולם הוא שהם מתבססים על משקה אלכוהולי לו מוסיפים מיץ ליים או לימון, ממתיק (נניח סירופ סוכר או מיץ אננס) ולעיתים קרובות גם חלבון ביצה מוקצף שמוסיף אווריריות.
משקאות שעונים לתיאור ולשם הזה הם מהוותיקים בקטגוריית הקוקטיילים. הם מוזכרים כבר בספר המתכונים המיתולוגי משנת 1862 "איך לערבב משקאות" (How to mix drinks) שכתב אחד מאבות המיקסולוגיה, הברמן הניו יורקי ג'רי "הפרופסור" תומאס.
רום הוא אחד החברים הפופולריים במשפחת הסאוור. משקה שמח שנהנה ממרקם עשיר ומטעמים ארומטיים ומורכבים.
בגרסה שלפניכם עשיתי שימוש ברוםגרנדר שמקורו בפנמה שבמרכז אמריקה. הייחוד שלו היא בעובדה שבדומה למשקאות האיכותיים והחדשים שמגיעים לשוק בשנים האחרונות, הוא מתבסס רק על טעמים שמגיעים אליו מהיישון הממושך בחביות (ולא, נניח, מקרמל שמתווסף למשקאות רום רבים כדי להעניק צבע וארומות על חשבון ישון ארוך).
את המתיקות בקוקטייל, וגם את המרקם האווירירי, בהיעדר ביצה – מקבלים מנגיעה של שרי פדרו חימנז, יין ספרדי מחוזק ומתוק שנהנה מעניין מחודש בשנים האחרונות, בפרט בתעשיית הוויסקי שעושה בחביותיו שימוש נרחב. לתוצאה הסופית הוא מוסיף גם מורכבות נעימה.

קוקטייל רום סאוור
מתכון של גיא גרלניק.
שימו לב: לצורך הכנת המשקה, רצוי להשתמש בג'יגר – כלי המדידה בבר, שאפשר כיום למצוא בכל חנות יין ומשקאות. כמו כן, את המשקה אפשר לערבב בשייקר ולמי שאין בבית – בצנצנת שנסגרת היטב.
טיפ: את סירופ הקרמל אפשר להחליף בסירופ סוכר רגיל בצוק העיתים. בהיעדר פדרו חימנז אפשר להחליף אותו בפורט, להוסיף 15 מ״ל שרי ולהפחית את סירופ הקרמל ל-15 מ״ל
מרכיבים לקוקטייל בכוס גביע:
45 מ"ל רום גרנדר 8 שנים – להשיג בדיוטי פרי ובחנויות המשקאות
15 מ"ל שרי פדרו חימנז מתוק (Pedro Ximenez)
30 מ"ל מיץ ליים סחוט טרי
22.5 מ"ל סירופ קרמל מלוח, שקל ופשוט להכין בבית: מבשלים בכלי קטן 3 כפות סוכר עד שמתקבל קרמל בצבע זהוב. מוסיפים 3 כפות מים רותחים וקורט מלח ומערבבים עד לקבלת סירופ במקרם אחיד). אם לא מכינים, אפשר לקנות סירופ קרמל מוכן – למשל של מונין (להשיג בחנויות משקאות)
2 דש ביטר שוקולד – לא חובה. להשיג בחנויות משקאות
הכנה:
יוצקים את כל המרכיבים לשייקר או צנצנת. מוסיפים 4-5 קוביות קרח וסוגרים היטב. משקשקים נמרצות במשך 15-20 שניות.
מסננים בעזרת מסננת אל כוס גביע (coupe). מגישים מייד, קר מאד.
גיא גרלניק הוא מנהל מקצועי בתחום האלכוהול והמשקאות של קבוצת ספייס האוס
