סופריטו הוא אחד ממאכלי הדגל של המטבח הספרדי-יהודי שקל וכיף להגיש בערב שבת. חיים כהן מגיש: המתכון המושלם של אמו, כפי שהיה מוגש דרך קבע בבית הוריו
סופריטו, אחד המאכלים הקלאסיים של המטבח הספרדי-יהודי, מוגש במטבחי משפחות רבות, דורות על גבי דורות, בארוחות סוף השבוע – ובפרט בערבת שבת. אחת הגרסאות המפורסמות שלו, שכוללת באופן מסורתי רק פלפל שחור ומלח, היא זו הירושלמית, שעדיין אפשר עד היום למצוא במסעדות מסורתיות בעיר כמו עזורה שבשוק מחנה יהודה.
כתבשיל, סופריטו קל מאד להכנה. הוא מתאים מאד למי שאוהב להתכונן עם האוכל הרבה לפני שבאים האורחים. אפשר לטגן מראש את תפוחי האדמה כאן ורק להוסיף את העוף שעה לפני הארוחה ואפשר גם להכין את התבשיל כולו מראש יום ורק לחמם מחדש כשמגיעים האורחים. טעמו לא נפגם – אולי להיפך.
סופריטו (צילום: shutterstock)
שמו של הסופריטו (Sofrito) מגיע משפת הלדינו, שם הוא מתייחס לכל מאכל אוכל מטוגן שמערבבים בסיר (Stir-fry). כיום אצל יוצאי ספרד, השם מתייחס לשיטת הכנה שכוללת טיגון ובישול יחד בשני שלבים שונים שמוציאים אחד מן השני את המיטב.
אגב, גם בספרד משתמשים במונח זה עד היום, שם הוא מתייחס לשלב הכנת בסיס העגבניות והבצל המטוגנים שבתחילת רבים מהתבשילים במטבח המקומי, בפרט זה הקטלוני (שם קרוי סופרז'יט).
המתכון שלפניכם הוא מתכון כמו של פעם, עם מינימום תיבול. בטטה סופריטו כמו שקראו לו בקריית שלום, השכונה שגדלתי בה בתל אביב. נסו ולא ותתאכזבו.
סופריטו – צלי כרעי עוף ותפוחי אדמה בסגנון ספרדי
לפני שמתחילים: את תפוחי האדמה יש להמליח מייד בתום הטיגון – ובמלח דק – על מנת שהמלח ייספג בתפוחי האדמה היטב.
המרכיבים:
8 כרעי עוף, פרוסים לפולקע וירכיים
10 תפוחי אדמה בינוניים, קלופים וחתוכים לקוביות גדולות
2 כפות מלח גס
מלח דק ופלפל שחור גרוס
1 כפית כורכום – לא חובה
שמן לטיגון – בנדיבות
הכנה:
ממליחים את כרעי העוף ב-2 כפות מחוקות של מלח גס. מעסים את המלח אל תוך העור בעזרת הידיים ומעבירים לספיגה ומנוחה בקערת ערבוב במשך כרבע שעה.
מחממים שמן לטיגון עמוק בסיר עמוק וכבד. מוסיפים את קוביות תפוחי האדמה ומטגנים עד להזהבה עמוקה. נפטרים מהשמן ומסננים את תפוחי האדמה. מעבירים לצלחת מחופה בנייר סופג. ממליחים ושומרים בצד.
יוצקים לסיר עמוק וכבד 1/3 כוס שמן. מחממים מוסיפים את נתחי העוף. מטגנים עד שמזהיבים מכל צדדיהם. מוסיפים את קוביות תפוחי האדמה המטוגנות, מערבבים ויוצקים בזהירות כוס מים רותחים. מגבירים אש ומביאים את התבשיל לרתיחה. מוסיפים פלפל שחור וכורכום ומנמיכים אש למינימום.
מכסים ומבשלים כשעה עד שעה ורבע, או עד לריכוך מלא של תפוחי האדמה.
אחלה מתכון.
חיים נותן פה טיפ על ההמלחה שבהחלט משפרת עוד יותר.
קצת מצחיק הצילום, שאינו קשור ב-100% למתכון – כי בסופריטו, וגם במרכיבים כאן, אין בצל.
חוצמיזה – חיים הוא מלך מטבחי ישראל.
מאירה,
פעם הכנתי יצא מושלם שוב פעם עושה אותו מתכון מעולה ציפיתי למצוא את המתכון ואכן מצאתי שבת שלום
דן ק.,
מנצל את ההזדמנות לתהות מה פשר הטינה המורגשת כלפיו מצד חיים כהן ואייל שני.
חיים,
כל מילה מיותרת , הכנתי והוספתי אורגנו ,
יצא טעים ומעולה . תודה .
רפי,
כאשר נאמר להוסיף כוס מים, האם הכוונה למספיק מים על מנת לכסות את כל העוף ותפ"א, או, לבשל כאשר רוב העוף לא יושב כלל במים ?
גנית,
יצא סוף!!!!
כל כך הזכיר לי את הסופריטו שסבתא שלי היתה מכינה
תודה רבה על מתכון מושלם!
אין כמוך!!!!
שבוע טוב
לביא פאנו,
אחלה מתכון.
חיים נותן פה טיפ על ההמלחה שבהחלט משפרת עוד יותר.
קצת מצחיק הצילום, שאינו קשור ב-100% למתכון – כי בסופריטו, וגם במרכיבים כאן, אין בצל.
חוצמיזה – חיים הוא מלך מטבחי ישראל.
טלי,
אני מוסיפה בצל , שהופך לריבת בצל בטיגון, וגם שום. מכניסה לתנור את כל המרכיבים בחום נמוך של מס' שעות. יוצא אליפות.
שגית,
מתכון מצוין, קל להכנה ומאז שמכינה הילדים אצלי אוכלים עוף ומבקשים עוד…תודה
שמואל פרופר,
יצא מלוח מדי. בכלל לא טעים.
מעיו,
חחח אולי בגלל ששמת הרבה מלח
נעמה,
אולי כי המתכון עמוס במלח??? פויייי
איתן,
יופי של מתכון,הנאה בבישול וכף באוכל
rex,
תודה על התגובה היפה 🙂
דפנה,
העוף צריך להיות עם עור או בלי?
אהד,
עם עור.
אני קודם מטגן את העוף בסיר. רק אח"כ לאחר שמזהיב מוציא את העוף ומטגן בצל ותפו"א ומעט שום.
יעל,
ושום..? עושה בדיוק כך עם כמה שיניים
יעל,
איפה השום? עושה בדיוק ככה רק שמוסיפה כמה שיני שום…
שרה,
פלפל שחור הוא. תבלין פושטי המפחית מרמת האוכל ומטעמו
עיגן,
הערה של מי שלא מבין כלום באוכל ותבלינים
שרה,
למה לתקוף ולהעליב?
שרה,
ככ צודקת. אפשר להשיג חריפות טעימה ומשדרגת בדרכים אחרות.
כבר שנים רבות שאיני משתמשת
הפלפל שחור.
מטי פלג,
האם אפשר להוסיף גם בסופריטו? ובצל?
מטי פלג,
להוסיף גזר התכוונתי…
רוני,
בתמונה מופיע בצל ובמתכון עצמו לא, האם יש צורך להוסיף?
אתי,
נראה מעולה !!!
גילה,
יצא פגז
אסתי,
לפני שמטגנים את העוף צריך להוריד את המלח הגס ממנו? או להשאיר עם המלח?
rex,
היי – לנער את המלח
בהצלחה 🙂
Ruth,
מעולה בדיוק כפי שאני מכינה שנים יוצא מעדן חמוצי התורכיה לימדה אותי לפני ארבעים וחמש שנים וילדיי אהבו את זה מאוד
רונה תודה רבה על המתכון טעים,
תודה רבה על המתכוו סופריטו טעים מאוד
.