מסעדות מומלצות בליסבון – 7 מקומות עם ארוחות של פעם בחיים

08.03.2023
מסעדות מומלצות בליסבון זה פה: מהמכוכבת המרהיבה ועד לבית הקפה המיתולוגי והמסעדה הסודית והשווה שכל המקומיים יוצאים אליה. שביעיית מסעדות ברחבי העיר שמציעות ארוחה עם תמורה מעולה לכסף

מסעדות מומלצות בליסבון היה אפשר לספור עד לפני כמה שנים על יד אחת. אבל כיום בירת פורטוגל, שעוברת בשנים האחרונות שדרוג כללי והופכת לעיר-עולם, יכולה להתגאות גם בסצנה גסטרונומית מרהיבה שנחשבת למוקד עליה קולינרי לרגל.

בהיצע: מסעדות אוכל-רחוב מצוינות, ברי קוקטיילים ברמה עולמית – ועשרות מסעדות שף מעולות, רבות מהן מכוכבות. המחירים אגב נמוכים משמעותית מבשאר אירופה.

עוד מסעדות מומלצות מרחבי העולם באתר rex:

מסעדות מומלצות בליסבון יש עכשיו מלא. נוף ממעלה העיר ההיסטורית (צילום: unsplash)

המטבח הפורטוגלי מתבסס על חומרי גלם מקומיים מעולים. פירות הים והדגים הם מהטובים ביבשת (מזכרת מומלצת הביתה: שימורי טונה של ׳מינרווה׳ או ׳טנוריו׳). גם מבחר הגבינות, נקניקי החזיר ובשר הטלה מצוינים.

את הכל משדרג מבחר מסחרר של יינות מקומיים מעולים. הלבנים והירקרקים (וינו ורדה) רעננים ומשתלמים מאד, המחוזקים המיושנים – מדירה וכמובן פורט – שווים התוודעות למי שלא התוודע לגרסאות הפרימיום שלהם.

מבחינת החוויה במסעדות, ויזת הזהב שמושכת זרים רבים לעיר הביאה לכך שהשירות מעולה ממש וניתן ברוב המקומות באנגלית מצוחצחת.

בקיצור: המלצות קולינריות מליסבון – אחד היעדים הקולינריים הצומחים והמרתקים של השנים האחרונות.

■ המכוכבת והמרהיבה: בלקנטו – Belcanto

ז'וזה אווילז' (43) הוא הקטר שמניע את מהפיכת הפיין הדיינינג בפורטוגל. השף אמון על מספר דו ספרתי של מסעדות וברים בליסבון שנושאים את שמו, רובן בשכונת שיאדו היוקרתית (Chiado), ולצדן מסעדות בפורטו וקשקאיש הסמוכות, דובאי שבאמירויות ועוד.

בלקנטו היא מסעדת הדגל של השף אווילז'. היא זכתה בזמן-שיא לדירוג 2 כוכבים במדריך מישלן ומחזיקה בו כבר עשור. היא גם מדורגת גם ברשימת פיפטי בסט, "50 המסעדות הטובות בעולם" – ובצדק. הארוחות פה הן לא פחות מחוויה יוצאת דופן למי שאוכל עילי קרוב לליבו.

מסעדות מומלצות בליסבון זה קודם כל בלקנטו (צילום: Grupo Jose Avillez)

החלל המינימליסטי בו יושבת המסעדה – שאיכשהו מצליח גם להיות רומנטי להפליא – מושלם לארוחה זוגית בערב ולקבוצות גדולות יותר בצהריים.

המנות של בלקנטו מתבססות על מאכלי-דגל מהמטבח המקומי. הן נוצרות בהשראת זכרונות ילדות ושל אווילז׳ – מסע נוסטלגי מתוחכם ועם קורט הומור, שמראה על הדרך את העושר הקולינרי של המדינה. כל זאת – בביצוע עילי, שמתבסס על חומרי גלם מיצרנים פורטוגליים קטנים ובצילחות יפהפה.

רומנטי ומינימליסטי גם יחד. החלל של מסעדת בלקנטו (צילום: Grupo Jose Avillez)

ואיך האוכל?

התפריט הנוכחי משלב בין מנות דגל מעשור הפעילות של אווילז׳ לצד מנות חדשות. הוא מאפשר שני סוגי ארוחות – של 2-3 מנות מתפריט הא-לה קארט – או ארוחת טעימות, מתפריט שמשלב את רובן יחד עם עוד שדרוגים.

מצטיינות: מנת "אורז שלנו מהאטלנטי" החדשה, שיר הלל ללובסטרים והחסילונים של מחוז אלגארב הדרומי. ״גינת הברווז״, ראשונה מיתולוגית שמלווה את אווילז׳ שנים, מצדיקה את ההייפ וכוללת ביצה עלומה מזוגגת בזהב ומעוטרת בכמהין.

הקינוחים מצוינים, בפרט אלה ההדריים (אחד מהם ישאיר אתכם עם שיניים שחורות, לא נספר איזה) – ומגיעים עם שרוול מיוחד שמשמש לניגוב במקום המפית.

שיר הלל לפירות הים של מחוז אלגרב. מנת ״אורז מהים שלנו״ במסעדת בלקנטו (צילום: רועי ירושלמי)

את הארוחה מומלץ ללוות בהתאמת יין (Wine Pairing) שמתבססת על היצע מקומי, עם יינות מדירה מתיישנים שמגיעים לדירוג של כמעט 100, ריזלינג מקומי ראשון מסוגו ועוד.

הארוחה כוללת כ-12 מנות, סכום כמעט חתרני בהתחשב בתפריטי 50 (!) הביסים הקונספטואליים של מסעדות המישלן של צפון אירופה שפשה משם לשאר היבשת. יש גם תפריט א-לה קארט (A la carte) למי שמבכר 2-3 מנות ובכיכובן של מנות הדגל הנזכרות. תפריט היין כולל שני מסלולים: יוקרתי עם יינות פרימיום וקז׳ואלי יותר, מפתיע ומרחיב אופקים.

חובה להזמין מראש מקום (באתר המסעדה), רצוי בשולחן השף הצמוד למטבח.

Belcanto. Rua Serpa Pinto, 10 A Lisbon.

ז'וזה אווילז'
השף ז'וזה אווילז' (צילום: Grupo Jose Avillez)

■ המוסד העירוני: סרווסרייה רמירו – Cervejaria Ramiro

מסעדת פירות הים הוותיקה הוכתרה על ידי השף אנתוני בורדיין כאחת מהטובות בעולם מסוגה. היא הפכה בזכותו – ובזכות המבחר המסחרר של המנות בבישול המקומי – למפורסמת בקרב פודיז ולגאווה מקומית.

על תפריט מסעדת סרווסרייה רמירו מנצחים כיום בני הדור השני למשפחה. בתפריט מככבים שפע מסחררים של סוגי פירות ים מהאטלנטי, שמוגשים בשיטות הגשה מסורתיות.

רבים מפירות הים מהם נחלטים זמן קצר ומועברים לאחר כבוד למי קרח ומשם לשולחן, כנהוג במסעדות הקלאסיות של פריז.

אל תתנו לתיאור הזה לבלבל אתכם: רמירז – שקרויה סרווסרייה, כלומר בית-בירה – ממוקמת בשדרה ללא הוד וללא הדר במורדות שכונת פרנסיפ ריאל (principe real) וגם החלל ספרטני, מלא בהמולה שמזכיר מסעדת פועלים יותר מאשר מסעדת מישלן. רק האקווריום רוחש הפעילות והלובסטרים שבליבו מעיד על הבאות שיגיעו לשולחן.

אחרי שנרשמים אצל המארחים ומחכים בכניסה לשולחן פנוי באחד ממפלסי המסעדה, מתוודעים לתפריט נרחב. בהיצע: מבחר צדפות, חסילונים משלל סוגים, תמנונים וחסילונים. דגים אין בנמצא ולטובת מי שנמנע משרצים מוצע רק פרגו, כריך של נתח פילה בקר צלוי מסורתי (שכדאי בלי קשר להזמין כי הוא נפלא).

המלצרים לא מדברים אנגלית ולכן כדאי להשתמש בתוכנת התרגום של גוגל, גם כדי לחקור את התפריט ולהבין מה עומד להגיע. כדאי לנצל את העובדה שאפשר להזמין גם רק יחידה אחת של חסילונים או צדפות מכל מנה בתפריט, לבדוק אם טעים ולהחליט אם לקחת עוד. זו גם דרך מעולה להבין איך מגיעה המנה: חמה או חלוטה וקרה, כי לא תמיד ברור. אגב – המומלצות במנות, ודאי שלמתחילים, הן החמות.

במצטיינות: מנת חסילוני אלגארב נפלאים, צלויים בשום ושמן זית מקומי וגם שרימפס צעירים שנצרבו במשך שניות בודדות בסיר לוהט עם מלח. בחלוטים מככבים לנגוסטינים מקומיים משלל זנים שמקורם בחופי ליסבון וכן סרטן שלם חלוט וקר, מנת דגל של רמירז. את הכל שוטפים ביין לבן נהדר וזול ומקנחים באגוורדיינטה – תזקיק ענבים מקומי מענבי אלבריניו.

Cervejaria Ramiro. Avenida Almirante Reis 1, Lisbon

 

View this post on Instagram

 

A post shared by based 🇬🇧🇭🇰 (@_myfoodie)

■ הפאנקית: פראדו – Prado Lisboa

פראדו היא אחת המסעדות המדוברות בליסבון בשנה האחרונה. סערה מושלמת של תפריט עונתי חסר-פשרות, שילובי טעמים לא שגרתיים, אווירה מחשמלת ומחירים סופר משתלמים.

התפריט יצירתי ומתבסס על חומרי גלם מקומיים כמו בקר מינוטה (Minhota), פירות ים, חזירי בלוטה, שניזונים מבלוטי אלון בלבד ובקינוחים – פירות טרופיים מהאיים האזוריים.

הטרטר לבדו שווה ביקור מיוחד. מסעדת פראדו ליסבון (צילום: רועי ירושלמי)

טרטר בקר עם שיטאקי, עטוף בעלי כרוב צלויים בגריל (4 אירו ליחידה!) היה פנומינלי. עוד בשווים: ביצי צלוי מעושנות, חזיר בלוטה עם לפתות מאלנטז׳ו שבמזרח המדינה שמגיע כמעט נא – וגלידת פטריות, קרמל וגריסי פנינה לקינוח.

תפריט היין, איך לא, הוא על טהרת היינות הטבעיים, אורגניים וביודינמיים ולצידו גם אפשר למצוא יצרנים קטנים אגוורדיינטה – תזקיקי פירות כמו ״old nosy״ שמכינים מאגסים. נפלא.

Prado. Pedras Negras 2 Lisbon

■ הצמחונית הטובה בעיר: אנקנטו – Encanto

בחלל שאכלס את בלקנטו (שעברה לצדו השני של הקיר) נפתחה אנקנטו הצמחונית של השף ז׳וזה אווילז׳, גם היא מעוטרת בכוכב. זוהי אחת ממסעדות המישלן הצמחוניות הטובות באירופה (ולא רק לאור מיעוטן ביבשת) – בזכות האווירה הדרמטית והחמימה, תפריט היין ההדוק והמשתלם וכמובן האוכל המוקפד, שינעם מאד גם לאוכלי-כל שמשכיח את כל מה שנעדר מהתפריט.

מסעדת אנקנטו (צילום: Grupo Jose Avillez)

אווילז׳ מכנה את התפריט שיצר כאן שיר הלל לירקות, טוויסט מתפרע ואקסטרימי יותר על זה של בלקנטו שגם הוא מתבסס על מנות וחומרי גלם מקומיים. מנת אורז קרולינו מקומי ועגול עם חמאת עיזים היא לא פחות ממופת, כמו גם קארי ירוק עדין ומשלהב (מרכיב שהגיע לכאן מהמושבה הממושכת של המדינה בגואה ומערב הודו) וטרטר סלק. תפריט היין שם דגש על טבעיים ויש גם תפריט שתייה לא-אלכוהולי מוצלח להפתיע. המחיר – 115 אירו ל-16 מנות – מהזולים לארוחת ערב במסעדה מכוכבת. בקיצור: חוויה.

Encanto . Largo de São Carlos 10, Lisbon

מסעדת אנקנטו (צילום: Grupo Jose Avillez) (צילום: Grupo Jose Avillez)

■ קפה וקינוחים: א-ברזיליירה ואלכואה, A Brasileira & Alcoa

ברזיליירה הוותיק במרכז ההיסטורי של שכונת שיאדו הוא מוסד עירוני שהוקם לפני יותר מ-100 שנים שמעוצב בסגנון אר נובו, עתיר זהב ועיטורים, ובליבו ויטרינת קינוחים מקומיים ארוכה ומרהיבה.

בדומה למקומות דומים בווינה, בודפסט ופריז – עם הוותק מגיעים גם תיירים ומחירים מפולפלים. אף על פי כן, שווה לקחת קפה ואת אחד המאפים עם חביצות החלמון ולשבת ברחבה היפה.

במורד הרחוב ממוקמת קונדיטורית אלקואה שמתמחה בקינוחים מסורתיים זוכי-פרסי אפייה מקומיים. פסטל דה בלם למשל, קינוח לאומי בפורטוגל, הוא אחד הטובים בעיר. שווה ביס? שווה.

A Brasileira. Garrett 122, Lisbon
Alcôa. Garrett 37, Lisbon

קפה א ברזיליירה ליסבון (צילום: וייחה שארק)

■ האיכותית והמשתלמת: קנטינה אווילז׳ – Cantina do Avillez

לפני כעשור הוקם הביסטרו של אווילז' (בלקנטו) שממוקם גם הוא בשיאדו.

התפריט במקום מתבסס על מנות מקומיות עם טאץ׳ צרפתי ולפרקים אסיאתי. טרטר טונה, קוביות דג ברוטב סויה, מצוין, כמו גם קרוקטים ממולאים בבשר בקר מפורק. המחירים משתלמים בכלל ובפרט תפריט היין שכולל מבעבעים מקומיים מעולים.

Cantina do Avillez. Duques de Bragança 7, Lisbon

טרטר טונה במסעדת קנטינה אווילז׳ (צילום: רועי ירושלמי)

■ חוויה של פעם בחיים מחוץ לעיר: קאסה נוסה – Casa Nossa

במרחק שעתיים מליסבון, הושק קאזה נוסה, מיזם מרשים ויחיד מסוגו בתחום האירוח והקולינריה. האחוזה היא מלון יוקרה בן 20 חדרים שממוקם על שפת אגם מוריק במחוז אלנטז׳ו. הוא מושכר אך ורק במלואו, לחופשות יוקרה עם דגש קולינרי.

אחוזת קאסה נוסה (צילום: Grupo Jose Avillez)בהיצע: צוות מטבח בניצוחו של השף ז'וזה אווילז', בר קוקטיילים סודי מאובזר לעילא במרתף (!), צמד בריכות בנוסף לאגם הסמוך, אולם הופעות פרטי ועוד.

הכל – כולל הכל (״טוב, חוץ מהיינות המתיישנים במרתף היין״, נאנח השף ומחייך) – כלול במחיר ההשכרה של האחוזה.

אחוזת קאסה נוסה (צילום: Grupo Jose Avillez)

על הארוחות אמון כאמור צוות ממסעדות המישלן של הקבוצה. התפריט לרוב מסורתי ומתבסס על מצאי היצרנים וחקלאי האיזור. אפשר לבחור אילו מנות המנות יכין הצוות או להעניק להם – כדאי! – יד חופשית. אחת האופציות לארוחת ערב, אגב, הן כבשים שלמים צלויות באופן מאונך כפי שנהוג באלנטז׳ו וכן נתחים צלויים על גחלים באופן כללי כמו תבשילי קדרה. במטבח מכינים גם מאפים תוצרת בית, דגים, גבינות ונקניקים איזוריים ועוד.

מלבד אוכל, צוות הביתה יכול לארגן סיורים לערים הסמוכות וההיסטוריות. אפשר גם להזמין הביתה להקת-גברים מסורתית, שמשמרת את שירת החקלאים העתיקה של האיזור. העלות ללילה לאחוזה כולה: 4500 אירו ל-20 חדרים.

Casa Nossa. להזמנות: casanossa@joseavillez.pt

תגובות לפוסט