מפרום – תפוחי אדמה ממולאים בקציצות בסגנון טריפוליטאי
מפרום, כריכי תפוחי אדמה ממולאים בקציצות עשבוניות היא אחת מהמנות האהובות של המטבח הטריפוליטאי.
את המתכון שלי קיבלתי ב-2002 משושי אדיב, שפיקדה אז ביד רמה על הסירים במסעדת "בכור את שושי" שבפרדס כץ.
עוד אוכל טריפוליטאי ב-Rex:
- חריימה מושלם בקלי קלות: המתכון המלא
- 5 מסעדות שמגישות מפרום טריפוליטאי מצטיין | מקומי
- לכל המתכונים ב-Rex
אדיב עברה מאז ולפני מספר שנים לפתח תקווה, שם פתחה יחד עם בתה ובנה, בתחנת הדלק בכניסה לאזור התעשייה החדש, בקצה רחוב ז'בוטינסקי, מסעדה תחת אותו השם. המפרום שלה הוא עדיין לא פחות ממושלם.
מאידך, גם על המתכון שלי עברו שינויים ועם השנים הוספתי לו כל מיני תוספות ואדפטציות שמקצרות תהליכים בבית.
טיפ: על מנת שיתקבלו מפרומות (זו לא טעות; מפרום הוא מאכל מולטיסקסואלי!) אווריריות ורכות במיוחד, מומלץ ורצוי ש-100 גרם מתוך תערובת הבשר הטחון תתבסס על שקדי עגל טחונים.
ועוד משהו: כדי שהמפרומות ישמרו על המראה והצורה, מסדרים אותן בשכבה אחת בסיר גדול ונמוך (נניח סוטז').
שדרוג – מפרום חצילים: אפשר להחליף את תפוחי האדמה שבמתכון בפרוסות חצילים – פשוט קולפים 2 חצילים פחוסים ופורסים לאורך, באותו אופן ובאותו עובי שפורסים את תפוחי האדמה.

מתכון למפרום טריפוליטאי, צעד אחרי צעד
המרכיבים:
2 תפוחי אדמה גדולים וארוכים, קלופים ופרוסים לאורך לפרוסות בעובי 1 ס"מ – אפשר גם חצילים (ר' הערה לעיל)
למלית:
500 גרם בשר בקר, טחון טחינה אחת
2 כוסות פטרוזיליה קצוצה דק
2 בצלים גדולים, מגורדים או קצוצים דק
3 כפות מחוקות פירורי לחם
2 ביצים
מלח ופלפל
להרכבה:
שמן לטיגון
1 כף רסק עגבניות
2 ביצים
1/2 כוס קמח
לרוטב:
1 בצל גדול, קצוץ גס
1/8 כוס שמן זית עדין
1 כף פפריקה מתוקה
4 עגבניות קלופות, קצוצות גס ומנוקות מהעוקץ
1-2 גזרים, קלופים ופרוסים דק לרוחב
2 כפיות בהרט טריפוליטאי לבישול (חריראג', להשיג בחנויות תבלינים ובשווקי נתניה ופרדס כץ) – אפשר להחליף בכף כמון
2-3 קורט קינמון
מלח ופלפל
הכנה:
מכינים את מלית המפרום: מעבירים לקערת ערבוב בשר טחון ומוסיפים את שאר מרכיבי המלית מערבבים בידיים עד לקבלת תערובת במרקם אחיד.
מרכיבים את המפרומות: יוצרים באמצע כל פרוסת תפוחי אדמה חריץ עמוק לרוחבה וכמעט עד לסופה, כך שמתקבל כיס שניתן למלא אותו.
ממלאים כל כיס בכמות נדיבה מתערובת המילוי. מעודפי תערובת הבשר יוצרים קציצות ששומרים בצד.
מחממים שמן לטיגון בסיר שטוח, גדול וכבד.
במקביל מסדרים שתי קערות על השיש: באחת חצי כוס קמח ובשנייה – טורפים 2 ביצים עם כף רסק עגבניות.
טובלים את כיסי תפוחי האדמה היטב בקערת הקמח, ואחריה בבלילת הביצים ומטגנים, במספר סבבים במשך 2-3 דקות מכל צד, עד להזהבה עמוקה. מעבירים לקערה (אפשר עם נייר סופג, אפשר בלי – השמן ייספג ברוטב). שומרים בצד.
מכינים את הרוטב: מחממים קלות את שמן הזית בסיר שישמש לבישול מפרום תפוחי אדמה או חצילים. מוסיפים בצל קצוץ גס ומטגנים עד להזהבה עדינה. מוסיפים את הגזרים, מערבבים ומבשלים יחד 2 דקות.
מוסיפים עגבניות קלופות, קינמון ופפריקה ויוצקים 1/2 כוס מים. מביאים לרתיחה, מכסים ומבשלים על אש נמוכה 20 דקות, עד שהעגבניות מתפרקות ונוצר רוטב במרקם סמיך.
מסדרים את המפרומות בסיר (אפשר כמניפה ובמעגלים, אפשר גם אחרת). וביניהן את הקציצות. מכסים ומבשלים על אש קטנה כחצי שעה.
מגישים פושר או חמים ולצד קוסקוס.

קובי גנון,
ראשית אני ממליץ להוסיף לבלילת הבשר רבע כפית אגוז מוסקט לטעמי זה מעשיר את הטעם בהרבה
שנית כמו שכתבו קודמיי לרכך את תפו"א במלח גס על תבנית ולאחר הריכוך לשתוף וליבש
שלישית אני מניח בתחתית הסיר פרוסות תפו"א כדי שהמפרום לא יגע בתחתית הסיר (כדי שלא ישרף או יתפרק)
סכ"ה המתכון מעולה תבורך
אלכס,
היי,
אם אני מכינה ביום שישי אפשר לשים בשבת על הפלטה? עד שאני רוצה לשים על הפלטה אני שומרת במקרר?
rex,
כן
מסילתי,
מתכון טוב, שתי הערות:
1. את תבלין החרראת' שמים בבשר/קציצות.
2. עדיף לרכך את תפוא בזה ששמים במים עם מלח לשעה בערך.
rex,
תודה רבה מסילתי 🙂 אני מבשל בסיר כבד ומשאיר מכוסה עד שמגיש. לדעתי תפוחי האדמה ממשיכים כך להתרכך – אבל אנסה להבא את הטריק של המי מלח, אתה לא הראשון שממליץ 🙂 רועי
גיא,
תודה רבה על המתכון המדהים!!!
שאלה שמעניינת אותי – איזה תבלינים יש בתערובת הבהראט הטריפוליטאית?
שוב תודה!
אביטל בלחסן,
טיפ לקבלת תפו"א רך- לאחר שפורסם אותם, לפני המילוי,יש להחיל אותם במלח גס,גם בתוך הכיס שיצרנו ולהמתין לפחות חצי שעה/שעה.לאחר מכן לשטוף היטב, לנגב אותם ולמלא בבשר. הם יוצאים אחד אחד! המתכון מצויין.תודה!
אילנה סער,
אני אופה בתנור ויוצא רך וטעים!!!
הדס,
מכניסה לתנור במקום טיגון, או לאחר הטיגון ? תודה
נילי,
להניח נייר פרגמנט על התבנית, למרוח שמן זית
על הנייר , לשים את המפרומים ולמרות אותם עם מעט שמן, חצי שעה בתנור, ולא צריך טיגון@
שושי,
תודה רבה על המתכון המצויין ,יוצא מפרום ,קסם !
שושי,
תודה רבה על המתכון המצויין
אסתר,
יצא פצצה. תודה רבה למתכון הטעים וההסבג המקצועי..
עינת,
יצא מדהים
מתכון להיט! כולם עפו.
כדאי לתת לתפוחי אדמה קצת להתרכך במים לפני ההכנה
תודה רועי
הילה,
העגבניות מונעות מהתפו'א להתבשל ולהתרכך. אני הוספתי אותן לקראת סוף הבישול
מיה,
אני לא מבינה למה לא לרשום שצריך לרכך את תפוחי האדמה לפני או לשים יותר מים. אנשים מבזבזים זמן וכסף על לבשל דברים וזה נזרק לפח.
תפוחי האדמה קשים כמו לא יודעת מה וזה באמת פשוט מתסכל. שעות שהגז דולק וזה כבר נשרף מלמטה ותפוחי האדמה עדיין קשים. פשוט בזבוז זמן וכסף ותסכול.
יצא לי אבן!!,
תפוחי אדמה לא מתבשלים . איזה מתכון נורא
rex,
אהלן. צר לי לשמוע שהמתכון לא יצא לך. זה מתכון שלי ואני מכין את המפרום באופן קבוע על פיו ואני יכול להתחייב שהוא עובד. מבחינה טכנית? האם חתכת את תפוחי האדמה לעובי שכתוב פה? הם צריכים להיות דקים מאד, אחרת זמן הבישול מתארך. בנוסף – במידה ומצב כזה קורה – בגלל זן תפוחי אדמה או מכל סיבה אחרת – אפשר להוסיף מעט מים לרוטב ולהמשיך לבשל את המפרום עד שהוא מתרכך, במכסה סגור.
רועי
יפה,
קודם תבשלי כמו שנראה לך, תוסיפי מים, זה לא ייתרכך לללא מים, תתבלני בשלי על הגז כ10 דקות ותעבירי לתנור, אני שמה על שבת. ישול איתי. כך אני עושה עם כל הממולאים שאני מבשלת
צביקה,
טוב יצא מעולה!!!
מה שכן, התפח"א יצאו קצת קשים משום מה, למרות שבישלתי למעלה משעה והם היו מכוסים בנוזלים. יש השערה למה שאדע להבא?
rex,
היי צביקה, שמח לשמוע 🙂
אולי לחתוך יותר את תפוחי האדמה להבא
ענת,
להשרות את תפוחי האדמה במלח לחצי שעה ולשטוף היטב, יהיו רכים כחמאה.
דליה,
תשרה את פרוסות תפוחי האדמה במי מלח כשעה לפני המילוי הן מתרככות וקלות לעבודה ומתבשלות מהר יותר
נעמה,
הכנתי את המפרומות ויצאו מעולה!! תודה על המתכון!
שאלה קטנה, האם ניתן להקפיא או לשים בקרוב את המפרומות לאחר הטיגון לפני הבישול ברוטב?
rex,
היי נעמה, כאן רועי. תפוחי אדמה לא מגיבים מדהים להקפאה. עם זאת, אפשר לדעתי להקפיא את המפרומות אחרי הטיגון ולהוסיף לרוטב. עם זאת, תפוחי האדמה יהיו יותר רכים בטיגון ומועדים לפירוק.. שיהיה בהצלחה ועדכני אם עשית ואיך יצא 🙂 שבוע טוב
עידן,
כמה מפרומות יוצא?
ירדנה מזרחי,
האם אפשר אחרי הביצה לעטוף
עם פירורי לחם או שזה מיותר
מורני,
אני אחרי הביצה עוטפת עם קמח, יוצא מעולה… לאחר כך עושה עג'ה מהקמח והביצה 😊
רינה,
מעולללהההה
רקפת,
חוץ מזה שהוספתי קצת מים מהמתכון המקורי..ובמקום פירורי לחם שלא היו לי שמתי תפוא מגורר.. יצא פצצה!!
תודה רבה לך על מתכון מעולה .
סופסוף הצליח לי מפרום!
גולן,
מומלץ לאכול מפרום כמנה ראשונה עם מלח פלפל שחור ולימון.
כך אבא שלי וכל המשפחה המורחבת אוכלים ואכלו
סיון,
חחח כוס מים לא מספיקה כלל לרוטב.
התפוחי אדמה יוצאים קשים ולא מספיק מתבשלים
rex,
היי סיון, עברתי על המתכון וכמות המים מספיקה. תפוחי האדמה מתרככבים הודות לבישול בשמן שברוטב. אפשר להוסיף עוד מים אם רוצים רוטב יותר דליל, זה עניין של טעם. שבת שלום בכל מקרה!
יובל שרמן,
המתכון לא שלם חסר גזר שיש בתמונה וגם בננה מהקורית , וגם לא כתוב כמה עגבניות
rex,
היי יובל, תודה רבה על ההערה. תוקן וטופל!
תיקי,
יוצא סוף הדרך
רבקה חזן,
המפרום נראה סוף הדרך
אילנה סער,
אני מכניסה את הסיר לתנור בחום של 150 מעלות מכוסה ויוצא רך וטעים!!!!