מאפה בשר ותפוחי אדמה מנצח – כרוכית כמו של פעם

31.01.2021
מאפה בשר ותפוחי אדמה כמו של פעם שמרשים להגיש לאורחים - ועם סיפור לא שגרתי. רועי ירושלמי מלמד אתכם להכין כרוכית, מאפה מתקופת הצנע, כמו שהייתה אופה סבתא נעמי

מאפה בשר ותפוחי האדמה כרוכית הומצא בתקופת הצנע. היו מכינים אותו בסיר פלא, כלי מטבח שהיה פופולרי באותם שנים של אמצע המאה ה-20. גרסה פשטנית ומקומית של שטרודל – כשאת מקום תפוחי העץ מחליפים תפוחי אדמה ובשר טחון.

עוד מתכונים של סבתא נעמי ב-rex

המתכון כאן מתבסס על זה של סבתא שלי, נעמי. את מקומו של סיר הפלא החלפתי בתבנית רגילה לתנור, בה אפיתי את הכרוכית עצומת המימדים מבלי תבנית שקועה. כמה פשוט – ככה יעיל.

מאפה בשר ותפוחי אדמה – כרוכית (צילום: ניצן רובין)

מאפה בשר ותפוחי אדמה – כרוכית של סבתא נעמי

מתכון של נעמי ירושלמי. אפשר להשמיט ללא חשש את הבשר על מנת ליצור גרסה צמחונית.

מרכיבים למאפה גדול:

לבצק:

1.5 כוסות קמח
1/2 כוס מים
2 כפות חומץ לבן
2 כפות גדושות שמן או חמאה רכה
נגיעת מלח

למילוי:
6 תפוחי אדמה בינוניים, מבושלים עד לריכוך וקלופים
300 גרם בשר טחון
2 בצלים, קצוצים דק
1/4 כוס שמן זית לטיגון
מלח ופלפל שחור – בנדיבות
קורט קימל טחון – לא חובה
קורט כמון – לא חובה

הכנה:

לבצק: יוצקים מים קרים לקערת ערבוב גדולה. מוסיפים את שאר המרכיבים ולשים עד לקבלת בצק במרקם חלק, לא-דביק ונעים, במרקם של תנוך האוזן. אפשר להוסיף עוד מים במידה והבצק דחוס מדי או קמח אם דביק מדי. יוצרים בידיים כדור מהבצק. מעבירים לקערת ערבוב גדולה, עוטפים היטב בניילון נצמד ומעבירים למקרר למנוחה של שעה וחצי.

למילוי: מועכים באמצעות מזלג או ממחה את תפוחי האדמה עד לקבלת מחית גסה. מעבירים לקערת ערבוב גדולה.

יוצקים שמן זית לסיר או מחבת גדולה ועמוקה. מוסיפים בצל ומטגנים 15-20 דקות על אש בינונית-נמוכה עד לשקיפות צהבהבה, מבלי לחרוך את הבצל. מוסיפים בשר טחון ומערבבים היטב. מבשלים 5-7 דקות עד שהבשר משנה את צבעו. מורידים מהאש ומוסיפים את הבשר והבצל לקערת הערבוב יחד עם מחית תפוחי האדמה. מוסיפים תבלינים ומערבבים היטב. מניחים לתערובת להתקרר במשך רבע שעה לפחות.

הרכבה: מקמחים משטח עבודה יבש. מרדדים את כדור הבצק לריבוע בעובי דק של 3-4 מ״מ. חוצים את הריבוע לשני מלבנים. מחברים אותם בקצוות הקצרים כך שמתקבל מלבן ארוך באורך של כחצי מטר.

מסדרים את המלבן הגדול על תבנית אפייה שטוחה וגדולה (זו של התנור) שמחופה בנייר אפייה. מסדרים את המלית באופן אחיד לאורך מרכז המלבן, בפס בעובי רבע-שליש מרוחבו של המלבן. שומרים על שוליים נקיים מכל קצה באורך 5 ס״מ.

עוטפים את המלית בשולי הבצק בשתי ידיים ומשני הצדדים. סוגרים צד אחד מעל צד שני כך שמתקבל נקניק הדוק וסגור היטב. מהדקים את שתי הקצוות אחד לשני כך שמתקבל מעגל גדול

מעבירים בזהירות לתנור שחומם מראש לחום של 160 מעלות ואופים שעה ועשרים דקות או עד שבצק הכרוכית זהוב. מעבירים לצלחת הגשה גדולה. אפשר להוסיף במרכז הכרוכית במעמד ההגשה ירקות אנטיפסטי או סלט, כל עוד הם אינם עתירי נוזלים שעלולים להרטיב את הבצק.

מאפה בשר ותפוחי אדמה – כרוכית (צילום: ניצן רובין)

תגובות לפוסט