עוף צלוי במלח – שאני מכנה אותו מז"פ בבית (למה? מייד) – הוא בעיני, ובלי כל שמץ של ספק, מתכון העוף הצלוי המספק ביותר בעולם. הוא כולל, כפי שמייד תיווכחו, אפס הכנה מוקדמת ומכיל שני מרכיבים בלבד – עוף שלם ומלח שנאפים יחד בתנור במשך כשעה.
והתוצאה? קסם שלא מבייש אף דוכן גריל מתמחה. עסיסי מבפנים ועם מעטה עור פריך וזהוב מבחוץ. בלי טיפה של שמן. בלי תבלינים. בלי כל מיני מרינדות ומשרים. כלום. כמה פשוט – ככה טעים ומהיר להכנה. בי נשבעתי.
עוד מתכוני עוף ב-Rex:
- רייט – ממרח קונפי עוף צרפתי של יפה עירון-קוץ
- כבד קצוץ מושלם: המתכון המנצח של רותם ליברזון
- כבדים ברוטב מרסלה של אביב משה
כדי לחבב את עוף המז"פ צריך להימנות על חובבי הז'אנר המושבעים של הבשר המכונף. מי שמחשיב את עצמו לכזה, או לפחות לא מתנגד באדיקות לשניצלים עבים, חזות בגריל ובאופן כללי למאכלים בהם הנסיונות להסתיר את העוף מינימליים – ירווה ממנו נחת. ומי שלא – אולי עדיף שינסה את מתכון העוף הזה של רפי אהרונוביץ', למשל. בכל מקרה, עלי זהו אחד ממתכוני העוף האהובים ביותר.

מדוע קרוי כך העוף המסכן? מז"פ הוא קיצור ל-"מחלקת זיהוי פלילי" כשאת שמו של המתכון הענקתי לו לפני כמה שנים, אחרי שראיתי את הגרסה המחודשת לסרט (האלמותי!) "מי הפלילי את רוג'ר ראביט", בהשראת סימון הגיר שהקיף את אינספור היצורים השונים והמשונים שמצאו את סופם במהלך הסרט.
זירות הפשע המסומנות שם הזכירו לי את פס המלח שְפֹּה, מסביב לעוף בתבנית.
"הרבה מלח. האם העוף עצמו יוצא מאד מלוח..?", נשאלתי בחשש בזמן שהכנתי את המנה לצילומים שלפניכם, עליהם אמון הצלם אמיר מנחם (המוכשר והסבלני).
התשובה היא לא. אפילו לא קצת. המלח מגביר את החום בתבנית כך שהעור הופך לפריך מאד ואוצר את העסיסיות של הבשר. הוא גם סופח את הנוזלים הניגרים מהעוף, מתגבש עמם ובתום האפייה נותר על התבנית – כל זאת מבלי שימליח את העוף.
הוא לא אמור לגעת בו ישירות, אבל אם בכל זאת דבקו בעוף גבישים במהלך הצלייה, ניתן להסיר אותם בקלות בתום הצלייה בעזרת כף מעץ ולפני שמעבירים אותם לצלחת ההגשה. קל.
עוף מז"פ – עוף צלוי ומוקף בפס מלח גס
שימו לב: לצורך ההכנה רצוי להצטייד בעוף קטן, רצוי מקצב (אני את זה שהכנתי כאן קניתי באטליז "ידע הבשרים" שברמת אביב). הם הרבה יותר טעימים מהעופות הגדולים והמפוטמים שמוצאים בסופרים.
המרכיבים:
1 עוף שלם, רצוי קטן
500 גרם מלח גס לבישול
עוף בתנור – הכנה:
מסדרים את העוף במרכז תבנית לתנור, מחופה בנייר אפייה. מפזרים סביבו שכבה נדיבה של מלח גס בעובי 2 ס"מ, תוך שמשתדלים שכמה שפחות מלח ייגע בעוף עצמו (אני שומר על פער של כחצי ס"מ בין המלח לעוף).
מעבירים לתנור שחומם מראש לחום של 200 מעלות (רצוי על תכנית טורבו) במשך 50 דקות או עד שהעוף זהוב מאד, כשעורו פריך וחלקו הפנימי שינה את צבעו ללבן. מגישים מייד.

ראיתי במתכון דומה שהוסיפו מים למלח הגס שמסביב לעוף. האם יש לכך סיבה מיוחדת?,
האם שייך להוסיף מים על המלח?
rex,
היי, אין צורך, להפך – רצוי שלא 🤓 בהצלחה
רחל,
האם נכון הוא שעשיית העוף במלח בצורה הזו מלכלכת מאוד את התנור?
rex,
ממש לא
אילני,
האם אפשר לכסות את העוף בזמן האפיה?
או לאפות אותו ברוסטר בתנור?
כדי שלא ילכלך את התנור,או צריך להיות בלי כיסוי?
יוליה,
אפשר להוסיף תבלינים כמו פפקיקה, דבש …
יוליה,
אפשר להוסיף תבלינים
פנינה,
האם ניתן לאפות במלח גם עוף שהוא ממולא באורז ופרות יבשים?
rex,
לא ניסיתי. עדכני איך יצא אם מנסה 🌷🌸💐🌹🌺
מירי שפיץ,
האם לא צריך להפוך את העוף?
זה עוף של 3 קילו!
rex,
היי מירי. אין צורך. שיהיה בהצלחה!
רונן,
יצא מעלף טעימי מאודדדד, תודה🙏
rex,
יששששש
תודה רבה 🙂 רועי
עפר,
שלום,
ניתן לבשל באופן הזה,גם ברווז?
תודה
rex,
להערכתי צריך יותר זמן ויותר מלח מסביב. לא ניסיתי אז אני לא יודע, למען האמת… אם ניסית – עדכן 🙂 רועי
יואש,
האם חובה לחפות בנייר אפייה?
לגבי מצבי התנור, כתבת שזה לא משנה.. אבל הגריל לא ישרוף את הבשר ב200 מעלות? והטורבו לא ייבש אותו?
תודה
rex,
היי יואש, נייר אפיה הוא פתרון לשמירה על נקיון התבנית ושהעוף לא יידבק אליה. כמובן שלא חובה 🙂
לגבי התנור – אני מכין על טורבו משולב, תנור וגריל. 200 מעלות זה לא גבוה לעוף ולא שורף אותו.
בהצלח ומחכה לעדכון ולשמוע איך יצא, מוזמן גם לתייג אותי באינסטגרם (jerussi)
רועי
דורית,
האם לדעתך אפשר לעשות אני בדרך! הזאת גם עוף שטוח ?( יש לי עוף ללא עצמות וחשבתי לשטח אותו)
איב ג.,
הכנתי יצא מעולה וליד תפוחי אדמה עטופים בניר כסף… מושלם
רויטל,
מהמם
קארין,
היי, ראיתי שכתוב להגיש מייד, אבל הכנסתי לתנור ואני צריכה רק לארוחת ערב לקראת שעה 19:00 צפוי לצאת מהתנור ב14:30.
האם זה לא ישמר טוב?
rex,
היי קארין, כתבתי לך למייל בפירוט. עוף במלח הוא מתכון שבשיאו מייד בתום הצלייה ולא מתאים להכנה מראש.. שיהיה בהצלחה ועדכני איך היה, רועי
איל,
״עוף מז״פ״ יכול גם לציין ״עוף מה זה פשוט״
מיכל,
גאוני.. 🍗
דאפי,
האם אפשר לשים את העוף על רשת מעל התבנית שמלאה במלח?
rex,
היי, לא אפשרי, הרעיון הוא שהמלח יוצר שכבה של חום ששומרת על הנוזלים בעוף וצורבת את עור. בהצלחה! רועי
איה,
אפשר להשתמש במתכון גם לכרעיים בלי עור?
rex,
היי – המתכון הוא לעוף שלם, אם משתמשים בכרעיים – יש צורך בעור למתכון זה. שיהיה בהצלחה!
נילי,
מה עושים עם לא גומרים את הכל? איך מאחסנים ואיך מחממים?
rex,
מאכסנים במקרר, מנוקה ממלח. מחממים בתנור או מפרקים את הבשר ומשתמשים קר בסלט, בכריכים ועוד. מקווה שעזרתי, רועי
גננת,
נילי את בת שלוש? צריכה הוראות איך לשים אוכל במקרר ואיך לחמם? *אם
Baruch weiss,
מעניין למה אף אחד בכל המירשמים לעוף זה לא כותב על איזה מצב התנור. גריל אפיה…? תודה
rex,
היי ברוך, זה לא כזה משנה לכאן או לכאן בשונה ממתכוני אפייה למשל – ולכן לא מצוין ״בכל המרשמים״ 🙂 אפשר טורבו, אפשר גריל – אפשר גריל וטורבו. בהצלחה! רועי
אושר,
במידה ואין מלח גס בבית כרגע 😔 אפשר במלח שולחן?
rex,
היי אושר, מעולם לא ניסיתי – מה שיקרה בשימוש במלח שולחן הוא שהוא ידבק לעוף וימליח אותו. המלח הגס לא נדבק ואת מעט הגרגרים שנצמדים אפשר לנער בקלות. בקיצור – אפשרי אבל לא מומלץ. ספרו איך היה אם עשיתם 🙂 רועי
א.,
הולך מצויין גם עם מלח רגיל. לא נדבק לעוף יורד קלות
rex,
טוב לדעת 🙂 לי לא הצליח פעם.. שמח לגלות שזה עובד!
רועי
תמר,
אפשר לעשות את המתכון עם חצי עוף?
rex,
היי תמר, בעיקרון כן אבל פחות מומלץ. מסדרים את העוף שחלק העור נמצא מעל ושומרים על קצת יותר מרחק מסימון המלח. ספרי איך יצא 🙂 רועי
רון,
הכנתי היום טעם מיוחד מליחות עדינה עם נגיעות עישון
ועסיסיות מיחדת
בר לרנר,
אל בטעות עשיתי ללא מתכון ושמתי שמן זית על העוף ומלח גס על העוף משני צדדיו . כמה זה יצא לא טוב?
ומה אפשר לעשות כדי לתקן
rex,
אהלן אפשר לנגב מהשמן – אבל זה לא עקרוני ובטוח שיהיה בסדר. הסתדרת בסוף? איך יצא? 🙂