המתכון הקל בעולם: עוף צלוי במלח גס שמכינים בפחות מ-5 דקות

11.02.2020
בלי הכנה מקדימה, בלי משרים ובלי מרינדות: רועי ירושלמי מגיש - המתכון המנצח לעוף צלוי במלח גס, כמו במסעדות רוטיסרי - עסיסי מבפנים וזהוב ופריך מבחוץ

עוף צלוי במלח – שאני מכנה אותו מז"פ בבית (למה? מייד) – הוא בעיני, ובלי כל שמץ של ספק, מתכון העוף הצלוי המספק ביותר בעולם. הוא כולל, כפי שמייד תיווכחו, אפס הכנה מוקדמת ומכיל שני מרכיבים בלבד – עוף שלם ומלח שנאפים יחד בתנור במשך כשעה.

והתוצאה? קסם שלא מבייש אף דוכן גריל מתמחה. עסיסי מבפנים ועם מעטה עור פריך וזהוב מבחוץ. בלי טיפה של שמן. בלי תבלינים. בלי כל מיני מרינדות ומשרים. כלום. כמה פשוט – ככה טעים ומהיר להכנה. בי נשבעתי.

עוד מתכוני עוף ב-Rex:

כדי לחבב את עוף המז"פ צריך להימנות על חובבי הז'אנר המושבעים של הבשר המכונף. מי שמחשיב את עצמו לכזה, או לפחות לא מתנגד באדיקות לשניצלים עבים, חזות בגריל ובאופן כללי למאכלים בהם הנסיונות להסתיר את העוף מינימליים – ירווה ממנו נחת. ומי שלא – אולי עדיף שינסה את מתכון העוף הזה של רפי אהרונוביץ', למשל. בכל מקרה, עלי זהו אחד ממתכוני העוף האהובים ביותר.

עוף מז"פ (צילום: אמיר מנחם)
עוף מז"פ (צילום: אמיר מנחם)

מדוע קרוי כך העוף המסכן? מז"פ הוא קיצור ל-"מחלקת זיהוי פלילי" כשאת שמו של המתכון הענקתי לו לפני כמה שנים, אחרי שראיתי את הגרסה המחודשת לסרט (האלמותי!) "מי הפלילי את רוג'ר ראביט" ובהשראת סימון הגיר שהקיף את אינספור היצורים השונים והמשונים שמצאו את סופם במהלך הסרט.

זירות הפשע המסומנות שם הזכירו לי את פס המלח שְפֹּה, מסביב לעוף בתבנית.

"הרבה מלח. האם העוף עצמו יוצא מאד מלוח..?", נשאלתי בחשש בזמן שהכנתי את המנה לצילומים שלפניכם, עליהם אמון הצלם אמיר מנחם (המוכשר והסבלני).

התשובה היא לא. אפילו לא קצת. המלח מגביר את החום בתבנית כך שהעור הופך לפריך מאד ואוצר את העסיסיות של הבשר. הוא גם סופח את הנוזלים הניגרים מהעוף, מתגבש עמם ובתום האפייה נותר על התבנית – כל זאת מבלי שימליח את העוף.

הוא לא אמור לגעת בו ישירות, אבל אם בכל זאת דבקו בעוף גבישים במהלך הצלייה, ניתן להסיר אותם בקלות בתום הצלייה בעזרת כף מעץ ולפני שמעבירים אותם לצלחת ההגשה. קל.

 

עוף מז"פ – עוף צלוי ומוקף בפס מלח גס

שימו לב: לצורך ההכנה רצוי להצטייד בעוף קטן, רצוי מקצב (אני את זה שהכנתי כאן קניתי באטליז "ידע הבשרים" שברמת אביב). הם הרבה יותר טעימים מהעופות הגדולים והמפוטמים שמוצאים בסופרים.

המרכיבים:
1 עוף שלם, רצוי קטן
500 גרם מלח גס לבישול

הכנה:
מסדרים את העוף במרכז תבנית לתנור, מחופה בנייר אפייה. מפזרים סביבו שכבה נדיבה של מלח גס בעובי 2 ס"מ, תוך שמשתדלים שכמה שפחות מלח ייגע בעוף עצמו (אני שומר על פער של כחצי ס"מ בין המלח לעוף).

מעבירים לתנור שחומם מראש לחום של 200 מעלות (רצוי על תכנית טורבו) במשך 50 דקות או עד שהעוף זהוב מאד, כשעורו פריך וחלקו הפנימי שינה את צבעו ללבן. מגישים מייד.

עוף מז"פ (צילום: אמיר מנחם)

צילומים: אמיר מנחם

26 תגובות

האם חובה לחפות בנייר אפייה?
לגבי מצבי התנור, כתבת שזה לא משנה.. אבל הגריל לא ישרוף את הבשר ב200 מעלות? והטורבו לא ייבש אותו?
תודה

הגב

היי יואש, נייר אפיה הוא פתרון לשמירה על נקיון התבנית ושהעוף לא יידבק אליה. כמובן שלא חובה 🙂
לגבי התנור – אני מכין על טורבו משולב, תנור וגריל. 200 מעלות זה לא גבוה לעוף ולא שורף אותו.
בהצלח ומחכה לעדכון ולשמוע איך יצא, מוזמן גם לתייג אותי באינסטגרם (jerussi)

רועי

הגב

היי, ראיתי שכתוב להגיש מייד, אבל הכנסתי לתנור ואני צריכה רק לארוחת ערב לקראת שעה 19:00 צפוי לצאת מהתנור ב14:30.
האם זה לא ישמר טוב?

הגב

היי קארין, כתבתי לך למייל בפירוט. עוף במלח הוא מתכון שבשיאו מייד בתום הצלייה ולא מתאים להכנה מראש.. שיהיה בהצלחה ועדכני איך היה, רועי

הגב

האם אפשר לשים את העוף על רשת מעל התבנית שמלאה במלח?

הגב

היי, לא אפשרי, הרעיון הוא שהמלח יוצר שכבה של חום ששומרת על הנוזלים בעוף וצורבת את עור. בהצלחה! רועי

הגב

אפשר להשתמש במתכון גם לכרעיים בלי עור?

הגב

היי – המתכון הוא לעוף שלם, אם משתמשים בכרעיים – יש צורך בעור למתכון זה. שיהיה בהצלחה!

הגב

מה עושים עם לא גומרים את הכל? איך מאחסנים ואיך מחממים?

הגב

מאכסנים במקרר, מנוקה ממלח. מחממים בתנור או מפרקים את הבשר ומשתמשים קר בסלט, בכריכים ועוד. מקווה שעזרתי, רועי

הגב

מעניין למה אף אחד בכל המירשמים לעוף זה לא כותב על איזה מצב התנור. גריל אפיה…? תודה

הגב

היי ברוך, זה לא כזה משנה לכאן או לכאן בשונה ממתכוני אפייה למשל – ולכן לא מצוין ״בכל המרשמים״ 🙂 אפשר טורבו, אפשר גריל – אפשר גריל וטורבו. בהצלחה! רועי

הגב

במידה ואין מלח גס בבית כרגע 😔 אפשר במלח שולחן?

הגב

היי אושר, מעולם לא ניסיתי – מה שיקרה בשימוש במלח שולחן הוא שהוא ידבק לעוף וימליח אותו. המלח הגס לא נדבק ואת מעט הגרגרים שנצמדים אפשר לנער בקלות. בקיצור – אפשרי אבל לא מומלץ. ספרו איך היה אם עשיתם 🙂 רועי

הגב

אפשר לעשות את המתכון עם חצי עוף?

הגב

היי תמר, בעיקרון כן אבל פחות מומלץ. מסדרים את העוף שחלק העור נמצא מעל ושומרים על קצת יותר מרחק מסימון המלח. ספרי איך יצא 🙂 רועי

הגב

הכנתי היום טעם מיוחד מליחות עדינה עם נגיעות עישון
ועסיסיות מיחדת

הגב

אל בטעות עשיתי ללא מתכון ושמתי שמן זית על העוף ומלח גס על העוף משני צדדיו . כמה זה יצא לא טוב?
ומה אפשר לעשות כדי לתקן

הגב

אהלן אפשר לנגב מהשמן – אבל זה לא עקרוני ובטוח שיהיה בסדר. הסתדרת בסוף? איך יצא? 🙂

הגב

להגיב על א. לבטל