וויסקי הוא אחד המשקאות שמספקים לנו את מגוון הריחות והטעמים הרחב ביותר. נסו טעימה של ויסקי אמריקאי, אירי ומאלט סקוטי מעושן – ותיווכחו מייד בשונות ביניהם.
המגוון הזה מאפשר לכל אחד למצוא וויסקי אהוב, כי כמו שאומרים: אין אדם שלא אוהב וויסקי – יש כאלו שפשוט עוד לא מצאו את הוויסקי שלהם.
לרגל פסטיבל הוויסקי שמתקיים החודש בג'יימס ריצ'רדסון דיוטי פרי (עד 6.2.20), רצינו לספר לכם, במדריך על רגל אחת, על וויסקי – אחד המשקאות האלכוהוליים האהובים בעולם.
עוד אלכוהול באתר רקס:
- קוקטייל הֵאנקי פֵּאנקי – מתכון והיסטוריה
- 9 יקבים ומסעדות מומלצות – חבל הלואר
- קוקטייל סיידקאר: מתכון קלאסי מ-3 מרכיבים בלבד
היסטוריה
עד לפני פחות מ-200 שנה, וויסקי נחשב למשקה קשוח שכמעט ולא נודע ברחבי העולם. הוא יוצר לצריכה אישית של חקלאים באירופה, שראו בו משקה זול להכנה ונוח לאחסון – שללא ספק גם תורם למצב הרוח.
איש הרוח רוברט ברנס היה הראשון ששם את הוויסקי – הסקוטי ליתר דיוק – על המפה. הוא העניק שם למשקה מעמד לאומי והוויסקי הפך לסמל שמייצג אחווה, חירות – ואת החיבור של העם לנוף ארצו המיוחדת.
מאז עברו מים רבים בנחלים הזכים של סקוטלנד ואירלנד והחל מהמאה ה-20, מדובר בתעשייה חובקת עולם. מלבד ארצות צפון אירופה, קנדה וארצות אירופה, יש יצרניות מפתיעות ומעולות ביפן ומזרח אסיה – ואפילו אצלנו בישראל.
סיפור אהבה של דגנים וחביות עץ
ויסקי מכינים משלושה מרכיבים בלבד: דגנים, מים ושמרים. זהו. מתסיסים יחד, מזקקים – ומתקבל נוזל שקוף שבשלב זה עדיין לא נקרא ויסקי.
לאחר שנתיים-שלוש בחבית עץ, התזקיק הופך בהגדרה לוויסקי בצבע זהוב שנוצר מהמגע עם העץ.
היישון בחבית הוא השלב הכי משמעותי בייצור ויסקי. 80 אחוז מאופי המשקה מתקבל במהלך ההתבגרות בחבית שמעדנת ומרגיעה אותו – וגם מביאה לאידוי הדרגתי שלו.
הסקוטים מכנים את חלק הוויסקי שהתאדה "חלקם של המלאכים". זו גם אחת הסיבות שוויסקי מיושן יקר יותר מוויסקי צעיר: ויסקי שיושן עשרות שנים בחבית מאבד חלק משמעותי מנפחו.
בשנים האחרונות ישנו דגש מיוחד על סוג החבית בה מתיישן הוויסקי. בג'יימס ריצ'רדסון אפשר למצוא וויסקי שיושן בחביות ששימשו לפני זה ליישון יין שרי ספרדי ועוצמתי (חפשו את לאפרויג PX ולא תתאכזבו), בירה – למשל גלנפידיך IPA ואפילו יין ישראלי אדום, כמו עם הסינגל מאלט של מזקקת M&H (מילק & האני) התל אביבית.
וויסקי אינטרנשיונל
וויסקי משובח, בדיוק כמו יין, ניתן לייצר בכל מקום בעולם. ואכן היום ניתן למצוא ויסקי משובח ומעניין שמגיע ממזקקות בוטיק איכותיות מאין ספור מדינות ברחבי הגלובוס.
המצטרפת החדשה לרשימה זוכה להערכה בפרט בזכות מזקקת M&H (מילק & האני) התל אביבית, שהשיקה ממש עכשיו את הסינגל מאלט הישראלי הראשון, שיושן בין השאר בחביות יין אדום מקומי, שרי ספרדי ועוד ויושן במבחר יעדים ברחבי הארץ – ים המלח למשל.
הוויסקי זוכה להערכה בינלאומית ולפרסים ברחבי העולם ומככב במהדורות יחודיות גם בג'יימס ריצ'רדסון דיוטי פרי.
אמרת סינגל מאלט – אמרת סקוטלנד
סקוטלנד היא מדינת הסינגל מאלט וויסקי בה' הידיעה. רוב יצרני העילית המסורתיים של הז'אנר ממוקמים כאן וכל איזור בסקוטלנד נודע ביצרני סינגל מאלט איזוריים בהם ניתן למצוא את התווים היחודיים לכל איזור:
- ספייסייד עם מזקקות כמו מקלאן וגלנפידיך שיוצרות סינגל מאלט שניחן בעושר רב של טעמים ומעט מאד – אם בכלל – ניחוח מעושן
- ההיילנדס (Highlands), כאן ממוקמות מזקקות כמו דלמור וגלנמורנג'י שיוצרות סינגל מאלטים עם אופי עשיר ועוצמתי
- לואולנדס (Lowlands) עם תזקיקים עדינים מאד ועם ארומות של קינמון, דבש ולוונדר, שם אוכנטושן הוא היצרן הידוע ביותר
- האי איילה (Islay) מהחבלים הקטנים של סקוטלנד אבל גם הידועים שבהם בזכות הוויסקי המעושן של יצרניות כמו באומור, לגבולין לאפרויג וארדברג
- ארכיפלג האיים (Islands) עם תזקיקים בניחוחות עשן וים מובהקים, ביניהם היילנד פארק, סקאפה, ג'ורה – וכן טליסקר הנודע.
סינגל או בלנדד?
הפופולריות של סינגל מאלט חדשה יחסית: עד לפני 50 שנה, לא היה ניתן למצוא בקבוקי סינגל מאלט מחוץ לסקוטלנד ולא מכיוון שלא היו בנמצא – אלא בשל היעדר ביקוש. במשך קרוב ל-200 שנה ייחודם של משקאות עלית אלכוהוליים בא לידי ביטוי במגוון המסחרר של המרכיבים שהכיל כל בקבוק – וסינגל מאלט הוא בדיוק ההפך.
שיר קטן ואישי של מזקקה אחת ויחידה ושל דגנים ממקום אחד בלבד, שזכה להצלחה מפתיעה באמצע שנות השישים של המאה ה-20.
מייחודיותו של הסינגל מאלט נובע גם שמו: סינגל, יחיד ומיוחד.
בכל לגימה מסינגל מאלט אפשר לא רק ליהנות מהטעם אלא גם להתחבר למקום, לאדמה, לנוף וכמובן למזקקה עצמה.
איך שותים סינגל מאלט
שנים רבות מתדיינים חובבי הוויסקי בנושא הדרך הנכונה לשתות וויסקי. עם או בלי קרח? שאלה חשובה. מצד אחד, האינסטינקט הבסיסי מורה לא לערבב משקה כה איכותי כמו וויסקי. מצד שני, אולי תוספת של מים או קרח תשפר את חוויית השתייה? ובכן.
אחוז האלכוהול הגבוה במשקאות מטשטש טעמים ולכן בטעימות מקצועיות מוסיפים מים בטמפרטורת החדר שמשחררת ארומות מהמשקה. עם זאת, כשבאים ליהנות, אין חוקים – כל אחד ומה שהוא אוהב ואפשר גם לשתות בלי מים בכלל.
ביפן אגב שותים ויסקי עם סודה בכוס גבוהה ועל קרח. דרך מוזרה לשתות וויסקי, אך אם מתגברים על ההתנגדות הראשונה, מבינים כי היפנים בהחלט יודעים מה הם עושים; זהו כיוון שונה ומרענן לשתות וויסקי.