אתונה, אף על פי שהיא לא נודעת כעיר שווקים משופעת, מתגאה בשוק אוכל עירוני ומסורתי מרתק ומופלא. בעיני אפשר להעביר בו בנחת יום שלם, לדלג ממסעדה לקפה ולדוכני התבלינים. 6 מקומות שאהובים עלי כאן במיוחד.
עוד אוכל יווני ב-Rex:
- יאסו, אתונה! 4 בתי אוכל ויין מצטיינים בבירת יוון
- בטברנה: 5 מקומות לאכול בהם אוכל טבעוני | אתונה
- יווני אסלי: מתכון להכנת צזיקי יוגורט ומלפפונים
1. קפה מוקה
בסמוך לכניסה הראשית נמצא קפה מוקה (mokka), קפניון ותיק ובית קליה לקפה. מומלץ בחום לפתוח כאן את הבוקר עם קפה סטי הובולי (café sti hovoli), קפה שמבושל בפינג'ן קטן, כמו בטורקיה.

Mokka Athinas 44 Athens central market Athens Mokka.gr

2. הטברנה של אפירוס – Oinomageireio Epirus
עדיין בשוק אתונה. עמוק בתוך השוק, בקצה סמטת הבשר, נמצא מָגֶרִיו איפירוס, טברנה שמתמחה באוכל ביתי הכי פשוט והכי טעים.
את הבישולים מתחילים כאן בשעות הלילה המאוחרות. מעמידים סירים, רוקחים תבשילים – ובסביבות השעה ארבע לפנות בוקר הכל עומד מוכן במגשי נירוסטה אימתניים.
חום עולה מסירי הענק שעל הכיריים מאחורי הוויטרינה, ממלא את אוויר החלל יחד עם כל ריחות התבשילים המתמזגים אחד לתוך השני והופכים יחד לאחד.
איפירוס פועלת מאז 1890 והחל מ-2003 נמצאת כאן אפירוס ורניה המקסימה, שדואגת לתבשילים ולכל הלקוחות, קבועים כחדשים.
מנת הדגל שמיועדת בעיקר לחוזרים מלילה סוער של הרבה אוזו וצ'יפורו (גראפה יוונית) היא קערה גדולה של פאצה (Patsa), מרק ארומטי שנודף ממנו ריח חריף של חלקי פנים, עשוי מקיבה ורגל של כבש (שבבולגריה וטורקיה קרוי פאצ'ה ומככב עד היום במסעדות הבלקניות של יפו).
בשעות הצהריים המקום כבר הומה במקומיים ועובדי השוק שבאים לארוחה משביעה ומזינה של מרק מגריצה, ספנקוריזו, תבשיל שעועית ועגבניות או מרק אבגולומנו חמצמץ עם כופתאות בשר. הכי ביתי שיש והכי יווני בעולם.
Oinomageireio Epirus. Filopimenos 4 (Varvakios Market), Athens
3. מיראן קורוליניאן – Miran Kourounlian
אחד הרחובות שאני הכי אוהב באתונה נמצא ממש ליד השוק – אבריפידו (Evripidou) שמו. אני יכול לבלות ימים שלמים בין חנויות התבלינים (אליקסיר ואנסטיס), ציוד וכלי מטבח, מאפיות מסורתיות ונקניקי פסטורמה ארמנית. לעצור, לטעום לשתות כוסית אוזו ולהמשיך הלאה.
מיראן קורונליאן (Miran Kourounlian), פליט ארמני שהגיע לאתונה, פתח כאן בשנת 1922 מפעל קטן וחנות לייצור וממכר פסטורמה ונקניקי סוג'וק שייצר בשיטות ארמניות מסורתיות.
בארמניה אמנם היו מכינים את הפסטורמה, בשר כבוש ומיובש ברוח, מבשר חמורים וסוסים, אבל ביוון מכינים את הפסטורמה מבשר בקר מצופה בתערובת תבליני "צִ'ימֶנִי" שעשויה פפריקה, כמון וטריגונלה וגרגרי חילבה.
גם היום, 90 שנה אחרי, אפשר למצוא את חנות הנקניקים של המשפחה מקושטת במאות נקניקים וצמות של שום מיובש תלויים מהתקרה. בנוסף למאות הנקניקים שמייצרת המשפחה אפשר לטעום כאן נקניקים מאזורים שונים ביוון, להצטייד בפטרומה מסוגים שונים.
Miran Pastourmi shop Euripidou street 45 Athens miran.gr 07:00-20:00
בית הפסטורמה והסוג'וק. מיראן קורולוניאן (צילום: צביקי עשת)
4. טה קאראמאנלידיקה – Ta Karamanlidika
ממש ממול למיראן נמצאת טה קאראמאנלידיקה (Ta Karamanlidika), מעדנייה שמתמחה במטעמים מהמסורת הביזנטית של קפאדוקיה.
יש כאן בשרים ונקניקים מתובלים ומיושנים, גבינות מקומיות, מזה ופסטורמדופיתה נהדרת.
Ta Karamanlidika Evripidou 52 & Sokratous 1 Athens שני-שבת 12:00-23:00, ראשון סגורkaramanlidika.gr

5. אגאתה
גם המאפיה של אגתה נמצאת בדיוק כאן. זו מאפיה מסורתית, "פורנו", כפי שמכנים אותה היוונים, וכאן אני מצטייד בפכסמים, קריציני וקולוראקי (כעכים) בכל הטעמים.
Agatha- Evripidou 52 and Sokratous 1 פינת הרחובות

6. אנסטיס
בקצה רחוב אבריפידו נמצאת חנות התבלינים מספר אחת של אתונה, חובה להיכנס ולרכוש אורגנו שהוא ה"זאוס" של עשבי התיבול ומוכתר כמלך המטבח היווני ללא עוררין, האורגנו שגדל ביוון עשיר ואיכותי במיוחד והיוונים משתמשים בו לתיבול של כמעט כל מאכל. הסוד שלי בגרקו, מידי חודש אני מגיע לכאן במיוחד לאורגנו.
O ANESTIS spice shop Evripidou 57
משה,
הייתי בכל המקומות שצוינו למעלה -חובה לבקר בכל אחד הנאה מובטחת..
דוד. מרזוק,
מתכונים