יש שילובים חוצי תרבויות, כאלה שמשלימים אחד את השני עד שקשה לדמיין את העולם לפני שנתגלו: שוקולד ווניל, בייקון וביצים, קפה ומאפה, לחם וחמאה. רק שהאחרון הוא יותר משילוב מוצלח – אלה שני חומרי גלם שמייצגים בעצם היותם את כל מה שהגוף צריך והנפש רוצה.
עוד תל אביב ב-Rex:
- 5 מסעדות דגים מעולות | תל אביב
- 5 מקומות לאכול בהם מרק מעולה בחורף | תל אביב
- סושי לכל פועל: 6 מסעדות לאכול בהם סושי מעולה | תל אביב
כבר כמה אלפי שנים, בעצם מאז שגילה האדם את האש ותירבת את החיטה, שעיקר תזונת המערב על כל גווניה ומעמדותיה נשענת על פת לחם. פחמימה מכילת כל, ממלאת ומזינה, רכה וסופגת ובו זמנית גם מתפצחת וקשיחה, שממנה הכל מתחיל ושאת הכל היא עוטפת באהבה ללא תנאי. אמהית.
החמאה, שכבת עונג שמנה ודשנה, היא זו שעוזרת ללחם להחליק בקלות במורד הגרון ולמלא הלב באושר. תוסיפו לסיפור עוד כמה מעדנים מפה ומשם והדרך לסנדוויץ', או 'ארוחה שלמה וניידת בתוך פחמימה', כבר קצרה.
זו רשימת הכריכים האהובים עלי בעיר. רשימה חלקית בלבד כי יש הרבה יותר מדי והיריעה הדיגיטלית כמו גם הסבלנות, קצרות מלהכיל.
בחוץ נותרו פלאפל, סביח, שווארמה, סנדוויץ' טוניסאי ושאר מטעמים כי בכל זאת, הם חצו את כל הקווים וכבר תקופה ארוכה מהווים קטגוריות בפני עצמן.
1. לה מולאן
זה סוד גלוי בין יודעי דבר שמוטי אופה את הבאגטים הכי טובים בעיר. הלסת נאבקת בקרום המתפצח וכל ביס הוא תענוג מהול במאמץ ומאבק מענג. בלה מולאן מציעים כריכים גדולים וקטנים מהבאגט המושלם עם דגש על שילובים מנצחים וחומרי גלם מעולים.
מבין המילויים, למרות ועל אף ההתלבטות ביניהם, בסופו של דבר אני תמיד מוצאת את עצמי עם כריך האמסטרדם של לה מולאן: באגט מרוח בשכבה נדיבה של חמאה אירית, גבינת גאודה ומלפפון חמוץ.
היש כריך טעים מזה? לא בטוח בכלל. גם הקפה (של בית הקלייה המקומי והארטיזנלי דאדא) מצוין.
עוד במומלצים: מאפה עלים צרפתי במילוי קרם פטיסייר ושוקולד שאופים במקום כי רגע, מה עם קינוח?
לה מולאן. בוגרשוב 72, תל אביב

2. קפה שלג
ארוחה שמוגשת בתוך פחמימה היא לרוב חפוזה. מטבעה היא מאפשרת אכילה תוך כדי תנועה וככזו משדרת משהו פחות מחייב ויותר על הדרך. אבל מה עושים אם מתחשקת ארוחה בסנדוויץ' באווירה קצת יותר מרושלת ונינוחה? או אז לקפה שלג הפתרונות.
מעבר לצורת ההגשה שמשתנה מביקור אחד לזה שאחריו (בקפה שלג מקפידים על יצירתיות בהגשה ותמיד נמצא המגש בגודל המושלם לאכלס את כל פריטי המנה כך שהנפש מתרוממת קלות משמחת החיים שמפוזרת בפרטים הקטנים- אך-מוקפדים), הסנדוויצ'ים כאן הם בדיוק מה שהלב רוצה.
בין אם זה פינוק מושחת (טוסט באגט גבינה ושינקן), נשנוש טבעוני (פרוסת לחם עם טחינה, פטרוזיליה, צנונית ועגבניה), נוסטלגיה לילדות (חביתה בפיתה), מצברוח טוניסאי (סנדוויץ' טונה, אריסה וביצה קשה) או קלאסיקה על זמנית (גאודה, חמאה וירקות פרוסים).
עוד במומלצים: את כל הטוב הזה אפשר לקבל עם כוס מיץ תפוחים ירוקים וחמוצים שנסחט במקום וזה יותר ממפצה על תודעת השירות המאתגרת לעתים.
קפה שלג. גאולה 44, תל אביב
3.ליגורי
בימי שישי קשה למצוא שולחן פנוי או מלצר קשוב בליגורי, מעדניה ובית קפה בצפון רחוב דיזנגוף, באזור שעד לפני כמה שנים היה שממה קולינרית פרט לקפה גן עדן התשוש שממול.
מדי בוקר אופים במקום מאפים מתוקים ומלוחים, מבחר כריכים קטנים לקחת וגם באגט פתוח, מרוח בשכבה נדיבה של חמאה ופרוסות קממבר משובצות תלוליות ריבת בצל שבורקות כמו אבני טופז. זה התקף לב קטן על הבוקר, אבל אחד ששווה את זה.
תפריט הכריכים נשען כולו על מרכולת המקום המשובחת שרובה ככולה נבחרה בקפידה מעבר לים. מוצרלה בופאלו מקמפאניה עם עגבניות ובזיליקום, סלמי וגאודה, פרושטו ואמנטל, סלמון נורבגי כבוש, מטיאס עם קרם פרש מנורמדי או טונה בוניטו דל נורטה. למי שרוצה את מה שיש בסנדוויצ'ים אבל בלי הבאגט המתפצח, בליגורי מציעים גם מגשי גבינות, נקניקים או דגים כבושים. התענוג לא זול (כל הכריכים עולים 46 ש"ח) אבל אם כבר סנדוויץ', אז הכי טוב שיש, לא פרור אחד פחות.
עוד במומלצים: פלטות גבינות ונקניקים שמכינים מהמבחר במקום.
ליגורי. דיזינגוף 201, תל אביב

4. האנוי
באן מי הוא כריך באגט וייטנאמי ותוצר ישיר של השפעת שלטון האימפריה הצרפתית על מהמטבח הוייטנאמי. בשונה מהבאגט הצרפתי, הבאגט הוייטנאמי משלב קמח חיטה עם קמח אורז, יש לו קרום דק יותר והוא אוורירי וקל יותר מזה הצרפתי.
הבאן מי של האנוי מגיע במילוי קלאסי של ברביקיו פורק (הבחירה האישית שלי), קריספי פורק, בקר, עוף או טופו, אותם מניחים מעל פאטה כבד ובתוספת מיונז צ'ילי, חמוצים אסיאתיים ועשבי תבלין רעננים.
זה אולי מרגיש קצת משונה לבוא לארוחה בהאנוי ולהזמין כריך, אבל הבאן מי הוא כריך שאוצר בתוכו ארוחה וייטנאמית שלמה שכוללת פחמימות ובשר חזיר צלוי, עשבים ארומטיים וירקות כבושים עם כל מכלול הטעמים, מתוק, מלוח, חמוץ, חריף ואומאמי, אותו טעם חמישי מסתורי שמביאות איתן קוביות בטן חזיר צלויה שמשאירות אחריהן שובל בטעם של עוד.
האנוי. לילינבלום 18, תל אביב
5. נולה
זה לא פשוט למצוא בייגלס כמו בניו יורק מחוצה לה, ובקפה נולה יודעים את העבודה. מדי יום אופים כאן כמות מוגבלת של הבייגלס הכי טובים בעיר עם מגוון תוספות כמו שומשום ופרג וגם בלי כלום. הבייגלס פה כל כך טובים שאם רוצים לקנות כמה הביתה ולשמור במקפיא כדאי לדעת שהמכירה שלהם מוגבלת ל-2 יחידות בלבד, אלא אם כן הזמנתם מראש.
הבייגל של נולה דחוס והאופציות למילוי נעות בין מילוי של סלמון כבוש וגבינת שמנת, בייקון וביצת עין, גבינת שמנת וחביתה.
עוד במומלצים: לחובבי המתוק יש גם בייגל עם חמאה וריבה.
נולה. דיזינגוף 197, תל אביב
6. הוטל מונטיפיורי
אם בכריכים עסקינן מקום של כבוד שמור לאבי הסנדוויצ'ים, הקלאב סנדוויץ'. הקלאסיקה האמריקאית פילסה את דרכה לתפריטי הבר והרום סרביס של כל מלון שמכבד את עצמו באשר הוא: כריך המורכב משכבות של לחם קלוי, נתחי עוף, רצועות בייקון, חסה, עגבניה ומיונז. הקלאב סנדוויץ' עוף של הוטל מונטיפיורי הוא אמנם נטול בייקון אבל עדיין נהדר ומוגש כשהוא מחולק לארבעה משולשים מוחזקים בקיסם בתוספת ערימת תפוצ'יפס, כמיטב המסורת.
זו, אגב, הזדמנות טובה לתהות על הסיבה העלומה שבעטיה תפוצ'יפס נתפסים בארץ כחטיף או נשנוש בעוד שהם צריכים ויכולים להיות חלק בלתי נפרד מכל סנדוויץ' (כמעט), בין אם לצידו או בתוכו. ובכל זאת, אם אתם מעדיפים צ'יפס ומוכרחים גם בייקון בקלאב שלכם, לאחות הגדולה, בראסרי, יש את כל הפתרונות.
הוטל מונטיפיורי. מונטיפיורי 36, תל אביב
7. מזנון
טכנית, קשה לקרוא לפיתות של אייל שני סדנוויצ'ים אבל בואו נודה באמת, זו ארוחה נפלאה בפיתה שלא נכנסת לקטגוריית פלאפל/ סביח/ שווארמה ולכן היא מופיעה בדיוק כאן.
הבחירה לא פשוטה ויש כמה וכמה פייבוריטים: הרטטוי בפיתה, נוטף מחצילים חרוכים ורוטב עגבניות, הרבה חריף וביצה קצוצה מתאים לימים שאני מגיעה רעבה אבל במצב רוח טבעוני.
בימים בהם הקרייב לבשר חזק ממני זה בדרך כלל נגמר במינוט סטייק או דק-דק שמשלב הרבה ירקות וירוקים קצוצים דק דק עם מינוט סטייק, קצוץ דק אף הוא. ויש גם ימים בהם הנפש מבקשת טיגון עמוק ובשבילם נולדה מנת הפיש אנד צ'יפס עם איולי, בתוך פיתה כמובן ואיזה כיף שממש כמו הנייר, גם היא סופגת הכל.
מזנון. קינג ג'ורג' 30 (סניף אהוב במיוחד), אבן גבירול 27, הנחושת 1, תל אביב
8. שרי הרינג
לאוהבי הדג המלוח, נראה שהכריך של שרי הרינג הוא הטוב מסוגו בעולם. שילוב מושלם, מדוד ומאוזן של באגט עם קרום מתפצח של לה מולאן (בדוכן הכריכים של שרי אנסקי יודעים שהבאגט של מוטי הוא כלי הנשיאה האידאלי למליחות ההרינג הכבוש), חמאה צהובה, שמנת חמוצה ושמנה, פרוסות בצל ובצל ירוק, צ'ילי חריף פרוס דק, עגבניות שרי חמצמצות, מלח, פלפל ומעל הכל נתחים חלקלקים של הרינג כבוש. כל הרכיבים חוברים לשלם מאורגן שהוא יותר מסכום חלקיו, מה שנקרא גשטאלט.
שרי הרינג. שוק הנמל, האנגר 12 נמל תל אביב

9. שרקוטרי לבקוביץ'
תל אביב מנוקדת בכריכי בשר מכל הסוגים ובכל הגדלים אבל לא כולם מגיעים עם נוף לים. שרקוטרי לבקוביץ' הוא עסק משפחתי לייצור שרקוטרי צרפתי איכותי ואף כשר.
הדוכן בשוק הנמל מציע סנדוויץ' מדופף פרוסות פסטרמה (בקר או הודו) דקיקות ונפלאות מתוצרת עצמית, בתוספת חמוצים וחרדל חריף. אז מה אם אתם באמצע קניות בשוק, בדיוק עכשיו זה הרגע המושלם לעשות הפסקה ולצאת לשבת על הדק מול הים עם רון בלב וסנדוויץ' ביד.
שרקוטרי לבקוביץ'. שוק הנמל, האנגר 12, נמל תל אביב
ספיר,
שמח.
שלום
פוסט מקסים, עם סגנון כתיבה צעיר ושמח, שאפו.
אשמח בפוסטים הבאים התייחסות גם לקוראים ששומרים כשרות.