השנה: 1986. המקום: בראנץ' יום ראשון ב-"בראסרי בר סוהו" שבלונדון. דיק בראדסל הצעיר, אחד הברמנים המוערכים של העיר, שחתום על אינספור קוקטיילים שהפכו עם הזמן לקלאסיקות – מקבל בקשה לא שגרתית מלקוחה.
עוד על שגעון הקפה הקר ב-Rex
"תכין לי קוקטייל שקודם ירים אותי ויתן לי קיק – ואחר כך ימסטל אותי כהוגן", אתגרה אותו הדוגמנית הצעירה שישבה על הבר ("היום היא מאד מפורסמת", סיפר ב-2011 בראיון שערכו איתו לרגל 25 שנים לאותו אירוע).
בראדסל לא התמהמה. הוא מזג אל תוך כוס השייקר הכסוף שלו וודקה, ליקר קפה ושוט של אספרסו שאותם כיסה בהרבה קרח וקצת סירופ סוכר. את כל זה שקשק היטב וסינן לאחר כבוד אל תוך כוס מרטיני הדורה שעיטר ב-3 פולי קפה. וכך, בבוקר שיכור ואנגלי אחד נולד אספרסו מרטיני – קוקטייל הקפה הקר המפורסם והפופולרי ב-30 השנים האחרונות.

בכל רחבי העולם, מהונג קונג ועד סן פרנסיסקו, תרבות הצריכה והיצירה של קוקטיילים נמצאת בפריחה חסרת תקדים. ברים מהוקצעים נפתחים במרכזי הערים (וגם בכפרים!) ומסעדות שף מובחרות מתגאות כיום, בנוסף לסומלייה, גם במיקסולוג מקצועי שאמון על הכנת תפריט קוקטיילים מושקע לסועדים.
כמו בכל תחום אחר, גם בתחום המשקאות המעורבבים עולות ובאות אופנות. וכך, אחרי שקוקטיילים על בסיס מיצי פירות טבעיים היו הצעקה האחרונה ואחריהם כיכבו משקאות בוטניים על בסיס מרכיבי-בר פראיים (מחטי אורן שבדי, פרחי קמליה צרפתיים וגם הזעתר הישראלי שלנו, שכיכב בקוקטייל מפורסם של מסעדת "לה שיגריס" בלונדון) – הגיע זמנם של הקוקטיילים המתבססים על קפה קר.
מהמפורסמים שבהם – קוקטייל בקסינו (Beccaccino) שנולד ככל הנראה באחד הברים של סיאטל ומכיל שוט של אספרסו על קרח, אותו מסננים לשייקר יחד עם ליקר וויסקי, אמרטו (ליקר שקדים) ובנדיקטין (ליקר צרפתי של עשבים) ומגישים לאחר ערבוב בכוס מרטיני; "סאות' אוף נו נורת'", שמגיע גם הוא מהחוף המערבי של ארצות הברית ומכיל מזקאל (תזקיק מקסיקני מעושן), רמאזוטי (ביטר איטלקי), סירופ סוכר וחלבון, משוקשקים עם קרח ואספרסו מתערובת אתיופית ומוגשים בגביע.
וכמובן שיש את קוקטייל קופי ג'ולפ – שדרוג קפאיני של משקה המנטה-וויסקי המיתולוגי של קנטאקי עם תוספת של שוט אספרסו – שנהנה גם הוא מפופולריות חסרת תקדים.
מהקרייבים – לחופי תל אביב
גם בתל אביב אפשר למצוא קוקטיילים על בסיס קפה במסעדות השף ובברים המובילים של העיר. אספרסו מרטיני הוא משקה שברמנים בכל בר קוקטיילים נחשב יודעים להכין – מהאימפריאל בר המוערך, עבור בבר הבאטלר החצי-סודי בעיבורי רוטשילד ועד לברים המהוקצעים והסמוכים של מלון הנורמן ומלון מונטפיורי.
קוקטיילים נוספים ומושקעים על בסיס קפה קר של נספרסו אפשר למצוא במסעדות השף של יובל בן נריה "טאיזו" (שם מגישים אספרסו מרטיני קלאסי בנוסף לווריאציות יצירתיות של הברמנים כאן); בבר המושקע של מוש בודניק במסעדתו החדשה של יונתן רושפלד "ג'ונת'ן פוד קלאב" ובמסעדת השף האהובה של השף אוראל קמחי, "פופינה".
בשבוע הבא, במשך שלושה ימים (18-20.7) יהיה ניתן לטעום את הקוקטיילים המושקעים של 3 מסעדות השף האלו – שיוכנו בשיתוף החטיבה העסקית של נספרסו – ויוגשו מדי ערב וללא תוספת תשלום, לצד קינוח קפאיני לכל סועד.

מוש בודניק יכין "ג'ונתן פוד קלאב" קופי קולדה עם אספרסו מתערובת ריסטרטו, רום בקרדי 8, קלואה (ליקר קפה) קרם קוקוס ומיץ אננס, בפופינה יכינו קופי ראשן תערובת טהורה ברזיל, קלואה ושמנת עם ואילו בטאיזו תוגש וריאציה על אספרסו מרטיני עם קוניאק.
בודניק, אחד ה הברמנים המוערכים בעיר מספר על הקוקטייל שיצר לכבוד האירוע, שהוא כולו מחווה טרופית לפינה קולדה ולקוקטיילים הפולינזיים של הים הדרומי, שמוגשים בכוסות טיקי: "הקופי-קולדה היא שילוב בין 2 הז'אנרים האלה האלו: הטעמים הטרופיים והשימוש במיצים טבעיים בקוקטיילים בסגנון טיקי, שלרוב מוגשים בכוסות בדמות האל הראשי במיתולוגיה הפולינזית בעל אותו השם. לכל זה הוספתי טוויסט קריבי, מאד מרכז אמריקאי בעיני, של אננס ושל קפה", הוא מסביר.
"למרות שהוא לא מאד נפוץ, השילוב בין הטעמים הטרופיים לקפה עובד מעולה. ב-30 השנים האחרונות, קפה, חשוב לציין, שינה את התפיסה כולה לגבי קוקטיילים. פתאום כשהומצא האספרסו מרטיני – שהיה פורץ דרך בתחום הקוקטיילים הקפאיניים – נכנס מרכיב חדש לבר עם אלמנט חדש של חמיצות שאינה הדרית – ומשם הדרך למרכיבים אחרים ולא שגרתיים נסללה".

"אלכוהול וקפה הם שילוב שבסוף הארוחה מוציא את המקסימום אחד מהשני. האספרסו מרטיני לא מתנחמד ולא מסתחבק וזו הגדולה שלו. הוא קוקטייל שבקטע הזה בעיני באמת יוצא דופן", פוסק יובל בן נריה שמגיש את גרסתו המשודרגת ב"טאיזו" במסגרת הארוחות. "קוקטיילים אחרים של קפה שאני אוהב מתבססים בדרך כלל על אלכוהול חום – רום וויסקי, כשכל אחד זורק באופן מעניין את הקפה שבמשקה למקום אחר".

ועוד מילה על קלאסיקה
"בנוסף לראשן קופי, שבעיני משתלב בארוחות שלנו השבוע באופן הרמוני עם הקינוח, אני מאד אוהב לשתות אספרסו מרטיני קלאסי", אומר אוראל קמחי.
"זהו אחד הקוקטיילים האהובים עלי, אליו התוודעתי אליו כבר לפני שנים במסעדת 'מרסר קיטשן' שבניו יורק. הרבה פעמים קוקטיילים יכולים להיות בעיני מתוקים או פשוטים והקסם של האספרסו מרטיני הוא שיש בו איזון מושלם ומורכבות יוצאת דופן, כמו בדריי מרטיני ובג'ין טוניק – משקאות שהם חדים ולא מתחנפים בטעמם – ומצליחים להיות גם אלגנטיים מאד. אני מזמין אותו אחרי ארוחות כבדות – אז הקוקטייל הקליל, הקר והמרענן הזה מתגלה במלוא גדולתו ומצליח להרים אותי ולעורר", הוא מספר.
