סיור קולינרי בחיפה הוא בילוי מושלם ליום חג, שבת, או סתם יום פנוי באמצע השבוע. חיפה תמיד היתה יעד מרכזי לגרגרנים, עם סצנת קולינריה שייחודית לה. בשנים האחרונות היא נהנית מהכרה מחודשת על ידי פודיז ברחבי הארץ, בזכות ולא בחסד.
כדי לטעום קצת ממה שהתחדש בה בזמן האחרון וגם כמה מהקלאסיקות, הצטרפתי לסיור של נעמה סובול מהבלוג "תרבות אכילה", ששווה לעקוב אחריו בין אם אתם חיפאים או סתם סקרנים לגבי המקומות המגניבים בעיר.
"הדי.אנ.איי של אוכל חיפאי מבוסס לדעתי על שלושה דברים מרכזיים: אוכל הרחוב הערבי, המסעדות הרומניות הותיקות כמו "מעין הבירה" המפורסמת – ואוכל של פאבים. כל אלה אחד מהסגנונות האלה הלך והתפתח עם השנים כמובן, אבל עדיין בכל מקום שאוכלים בו בעיר – יש גרעין של אחד מהם", מסבירה סובול, שכבר חמש שנים מקיימת סיורי אוכל בעיר, פרטיים ובקבוצות, כל פעם באזור אחר.
■ שוק תלפיות
שוק תלפיות היה אזור בעייתי במשך שנים. בשנתיים האחרונות החל לקבל גוון אחר, בעיקר הודות למסעדות קטנות ועכשוויות שנפתחו בו.
הראשונה, לפני שש שנים, היתה "תלפיות", מטבח שוק של השף אילן פרון. אליה הצטרפו בשנה-שנתיים האחרונות גם ״Pho 26", שמציעה מרק פו ויאטנמי ולחמניות באן ורדרדות במילויים שונים, "פיצרייה תלפיות" ו"כנאפה תלפיות" של זידאן זידאן (כן, ככה קוראים לו) שבא ממשפחה בעלת מפעל לגבינה בעוספייה.
הגבינה המיוחדת, שהיא הרבה יותר מלוחה מזו שאנחנו מכירים בכנאפה בדרך כלל, מעניקה למנה האיקונית טעם אחר, נעים, שלא מפוצץ את הפה במתיקות קיצונית. יחד גם גלידת וניל, גם היא על בסיס מה שמיוצר במפעל המשפחתי, מדובר בתענוג אמיתי. כזה שאגב, גם טבעוניים לא צריכים לוותר עליו כי קיימת גם וריאציה של כנאפה טבעונית על בסיס קשיו.
מסעדת תלפיות. סירקין 28, חיפה
כנאפה תלפיות. סירקין 29, חיפה
Pho 26. סירקין 26, חיפה
View this post on Instagram
■ מילהאוס קפה
"מילהאוס" הוא בית קפה שנפתח במבנה היסטורי שהיה נטוש. תל אביבים בוודאי יזהו את הווייב של בתי קפה שפזורים בשדרות העיר, אבל במקרה החיפאי היתה זו או-רן הורוביץ שהיתה הראשונה לפתוח בוטקה כזו, קטנה אבל איכותית.
בתפריט, לצד הקפה – כריכים מעולים, סלטים קלילים, גזוז בטעמים, תה קר שמכינים במקום עם פרחי היביסקוס וגולת הכותרת – קינוחים של הקונדיטורית המקומית ניצן ורדי (פאי לימון To die for).
מילהאוס. שדרות בת גלים 14, חיפה.
View this post on Instagram

■ פוד-טראקס חיפה
הרבה מהאוכל החיפאי, גם בימים נטולי מגיפה, הוא אוכל שלוקחים על הדרך, ללא המחויבות של ישיבה במקום או הזמנה מדוקדקת.
זו גם אחת הסיבות בגללן השקיעה לאחרונה עיריית חיפה במיזם הפוד-טראקס – משאיות אוכל שעובדות במקומות יעודיים. שווה לחפש את המשאיות ברחבי העיר ולהתעדכן בעמוד שלהם באתר העירייה.
פוד-טראקס חיפה. ברחבי העיר
View this post on Instagram
■ חומוס אלשאם
האווירה של רוב המקומות בשוק של וואדי ניסנס (שכונה בעיר התחתית), היא כזו של "גראב-אנד-גו", וזה מה שהופך את השיטוט שם לחוויה כל כך מהנה – אפשר לאכול ממש קצת בכל מקום, אבל בהרבה מקומות.
את חומוס "אלשאם" פתח סטפן שחאדה לפני 4 שנים ובמקום הקטן שלו הוא מגיש וריאציות מרגשות על חומוס, בראשן ה"פתה" – חומוס מעורבב עם גרגירים, בצל מקורמל, יוגורט עיזים קרוטונים וסמנה – מנה שיש לה פרשנויות שונות במסורת השאמית (סורית, ירדנית וגם פלסטינית), לצד תבשילים מתחלפים מדי יום שלעיתים אפילו מתעלים על החומוס כמו תבשיל חוביזה על קרם שומר ולימון כבוש.
חומוס אלשאם. ואדי 21, ואדי ניסנס, חיפה.
View this post on Instagram
■ וואדי ניסנס: אל-בית – ביתאק
בתוך השוק עצמו, לצד דוכני הירקות והמצרכים השונים, יש מקומות שווים במיוחד: ב"אל-בית ביתאק" (בעברית: ״ביתי הוא ביתך״) מגישה פאטמה שחאדה (אין קשר לסטפן מחומוס אל שאם), במקצועה נהגת אמבולנס וחובשת, מאפים ומטעמים כמו "מועג׳נת"- מאפה קטן מבצק חיטה מלאה ממולא בזעתר וגבינה, "פטאייר" – מאפה ממולא עלי תרד וסלק וממולאים מסוגים שונים, ביניהם עכשיו גם כאלה מעלי לשון הפר שעונתם קצרה מאוד.
אל-בית – ביתאק. שוק וואדי ניסנס, חיפה.
■ וואדי ניסנס: מיזם סבתוש
לצד ״אל-בית ביתאק״ נמצאות "מיזם סבתוש" – דוכן של סוהא וסנא, תאומות מקסימות, שתיהן גננות במקצוען, שממשיכות את דרכה של אמא שלהן שפתחה את הדוכן לפני עשרים וחמש שנה. אם בממולאים חשקה נפשיכם – אל תעזו לפספס, ומעבר לממולאים הן גם מכינות קובה משלושה סוגים – מטוגנת, מבושלת ואפויה במילויים שונים והמון המון אופציות טבעוניות (מה שלא קל למצוא באזור הזה).
מיזם סבתוש. שוק וואדי ניסנס, חיפה.
View this post on Instagram
■ עבאסאואלו
ביציאה משוק ואדי ניסנס שוכנת "Abbasoglu – Oriental sweets". עכשיו בטח תגידו "מי ישמע עוד חנות של בקלוואות בחיפה, לא משהו שחסר שם", אז ראשית – אתם צודקים. אבל אם היא לא היתה מיוחדת, לא היינו מספרים לכם עליה.
מדובר ביבואנית הבלעדית של ממתקי "Abbasoglu" שמקורם בסוריה, אבל בשל מלחמת האזרחים – הם עברו לייצר בטורקיה. המתוקים האלה, שנראים לכאורה רגילים, הם הכי עדינים שיצא לי לטעום. כמויות הסוכר, הדבש והסירופים המתוקים הן קטנות בהרבה מהמקובל ואותם מחליפה ככל הנראה חמאה מזוקקת. המנות קטנטנות ועשויות לעילא ולעילא. כל אלה יחד הופך את החוויה לכזו כיפית הרבה יותר וגם עם הרבה פחות רגשות אשמה.
עבאסאואלו. אלנבי 19, חיפה.

View this post on Instagram
■ הבולגרי – חמארה בלקנית
את "הבולגרי – חמארה בלקנית" פתח ארז יעקבי, איש רדיו ומוזיקה שהחליט לעשות שינוי בחייו.
הוא חבר לג׳קי רזון, אושייה קולינרית חיפאית ופתח בעיר התחתית מקום שמגיש מבחר עצום של סלטים בלקניים הום-מייד, למשל – סלט שומר וגבינת פטה, ממרח שעועית שום ובצל מטוגן, או טונה בעישון ביתי. בנוסף יש כאן – ובעצם איך אפשר בלי – מגוון נאה של בורקסים.
אחד מהם, מעולה ממש, טומן בחובו שלל ירוקים, גבינת עיזים וחריף (למה לא מכניסים חריף לבורקס תמיד?! לא ברור).
הבולגרי. ח'טיב 8, חיפה.

View this post on Instagram
■ מרתה
מרת׳ה היא המעדניה של אליאס מטר, שבעברו רזומה עשיר כשף של מסעדת "לוקנדה" בנצרת ועוד מסעדות בסחנין, בית ג'אלה ועוד. כאן הוא גם בעל הבית.
המקום והאווירה בו קצת מזכירים את דין אנד דה לוקה ("Dean & Deluca") הניו יורקית והמיתולוגית בימיה הטובים. לצד מוצרי מעדניה – בשרים, דגים, גבינות שונות, ירקות ומוצרי מדף – רובם מקומיים, מציע מטר גם מנות קטנות שאפשר לנשנש על הבר, כמו שוק טלה ממולא או עלי גפן עם פריקי. יפה.
מרתה. המגינים 90, חיפה.
View this post on Instagram
שרה דאר,
תודה על ההמלצות המגוונות.
אוכל רחוב מאכלים ערביים וצחוקים שווים.
שרה דאר,
היינו בחנות המתוקים .
התפעלנו מהמקום נקי מסודר
בעלת החנות מקסימה מזמינה לטעימות.
ממליצה בחום תלכו ותהנו.
שולי,
אני מחפשת סיור קולינרי בחיפה ל 1/11 לקבוצה של נשים פנסיונריות שני מנחה בהתנדבות
רבקה,
תודה לפוסט הנפלא ⚘
rex,
מודים לך על המילים הטובות בשם רעות 🙂
שולמית,
פוסט מרתק ומעורר תאבון. האם עדין הכל אקטואלי ?
rex,
אהלן. כמו בכל דבר, כדאי לבדוק טלפונית לפני שיוצאים לדרך – אבל בגדול כן 😎