מלבי אני אוכל מהיום שאני זוכר את עצמי. קינוח שבשכונה שבה גדלתי – קריית שלום שבתל אביב – היה נמכר מתוך עגלה שעוברת בין הרחובות. המוכר היה מציע 3 מאכלים: שמבלולו – עוגת סולת ספוגה בסירופ סוכר; תורמוסים שהיה מגיש בקונוסים שהיה מכין מדפי המחברות הישנות שלנו (אותן היינו מביאים לו ובתמורה מקבלים הנחה) – וכמובן מלבי.
עוד מתכוני קינוחים מופחתי סוכר בפרויקט #לא_מוותרים_מרוויחים של מיזם "שניים סוכר":
- מקפא טחינה ופירות יבשים של השף אביב משה
- גלידוניות טבעוניות בציפוי שוקולד ובשני טעמים
- מוס צ'אי מסאלה מופחת סוכר שמכינים בקלי קלות
המלבי שלו, בהתאם לימי הצנע אז, לא התבסס על חלב ושמנת כמו היום אלא על מים וקורנפלור. שילוב שבאופן אישי אני עדיין מחבב גם היום. עם השנים השתנה המתכון של המלבי בארץ והפך לעשיר ומושקע יותר.
מלבי מוגש במסעדתי דיקסי מזה כ-15 שנים. לכבוד הפרויקט נוצר בהשראתו מלבי מופחת סוכר שלפניכם, שמצליח לשמור על טעם אותנטי של מלבי מחד ומאידך – להיות מופחת סוכר, פחמימות וקלוריות.

ערכים תזונתיים
דבר התזונאית, שרון אלדר: מתכון מצוין. מנה אחת של מלבי מופחת סוכר שוות ערך למנת פחמימה אחת במסגרת ספירת הפחמימות היומית לסוכרתיים. בכדי להפחית עוד את כמות הפחמימות במתכון, ניתן להמיר את סירופ האגבה בממתיק כגון סוכרלוז, סטיביה או כל ממתיק אחר שמבוסס על אריתריטול.
בנוסף, מומלץ לשלב עם מנה ממתכון זה מנת שומן לא רווי (פיסטוקים למשל, או אגוזי מלך) לאור העובדה ששילוב של מנת שומן עם מנת פחמימה גורם לעלייה איטית יותר של הסוכר בדם בהשוואה לצריכת מנת פחמימה לבדה.
כל מנה מכילה כ-120 קק"ל ולכן רצוי (אלא אם קיבלת המלצה אחרת מהדיאטנית האישית שלך) לצרוך עד כמנה אחת בלבד ממתכון זה כארוחת ביניים קלה, כחלק מהמלצות לשמירה על משקל גוף תקין.
המתכונים נבדקו על ידי התזונאית שרון אלדר. לפני ההכנה והשימוש במתכונים, יש להיוועץ בצוות המטפל לצורך התאמה אישית
שרון אלדר היא דיאטנית קלינית (M.Sc. Nutr RD), מחנכת לסוכרת ולמחלות כרוניות נלוות וטיפול בהשמנה וסוכרת בגישת NLP
מלבי מופחת סוכר
מתכון של חיים כהן.
שימו לב: (בפרט מי שכבר הכין מלבי בעבר) לאור שיעור השומן הנמוך במתכון, זמן הטריפה והבישול של המלבי שלפניכם ממושך יותר מבדרך כלל. בקיצור – הפעם צריך להתאזר במהלך ההכנה בקצת יותר סבלנות.
מרכיבים ל-12 מנות אישיות:
1 ליטר חלב
250 מ"ל שמנת רזה 15%
50 מ"ל סירופ אגבה – אפשר להחליף ב-5 מ"ל סוכרלוז
100 גרם קורנפלור
1 כף מי ורדים
להגשה:
ריבה ללא סוכר – לא חובה
1/2 כוס פיסטוקים – לא חובה
תותים טריים
הכנה:
יוצקים לסיר חלב ומחממים על אש בינונית. טורפים יחד שמנת וקורנפלור בעזרת מטרפה. טורפים היטב עד שלא נשארים בנוזל גושים. מוסיפים לחלב החם המתבשל על האש. מביאים את התערובת לרתיחה תוך שטורפים תכופות. מבשלים כרבע שעה נוספת לאחר הרתיחה על אש בינונית נמוכה, או עד שמתקבל קרם במרקם סמיך מאד וחלק במרקמו. מורידים מהאש ויוצקים ל-12 כוסות הגשה אישיות. מצננים כרבע שעה בטמפרטורת החדר ומעבירים לקרור של 4 שעות לפחות במקרר לפני ההגשה.
הגשה: מגישים עם מעט תותים קצותים ופיסטוקים, עם ריבה ללא סוכר או כמו בטורקיה – כמו שהוא, בלי שום תוספת. הקינוח יישמר מכוסה במקרר יומיים.
דניאלה שמעוני,
האם ניתן להמיר את החלב, בחלב קוקוס דל שומן וללא סוכר?