עד לסוף המאה ה-20, אפיסרי הייתה חנות שכונתית קטנה שבה מוכרים אוכל וחפצים שימושיים, מכולת מסורתית ושכונתית עם לקוחות קבועים ובעלים שמכיר את כל תושבי ותושבות הרחוב. שמה נובע מהמילה "אפיס", תבלינים בצרפתית. הוא גם מעיד על מקורה ההיסטורי: דוכני תבלינים מימי הביניים, ששודרגו בשלב מסוים לחנויות עם מגוון מוצרים רחב.
עוד יפה עירון-קוץ ב-Rex:
- ככה פותחים את הבוקר: 5 הקרואסונים הטובים בפריז
- 5 מקומות לאכול בהם מרק בצל צרפתי בפריז
- לכל הכתבות על פריז
השירות באפיסרי היה ניתן בדלפק, כמו בבית מרקחת; הסחורה ניצבה מאחורי המוכר, לרוב הבעלים. הלקוחות היו מצביעים על המוצרים בוויטרינות, בצנצנות השימורים ובקופסאות והמוכר היה מוציא את הסחורה, אורז את הכמות הרצויה ומגיש להם החבילות לאחר כבוד.

במרוצת השנים, רבות מהאפסיריות הפריזאיות המסורתיות גדלו והפכו למרכולים בשירות עצמי. חלקן אף הפכו לרשתות מזון של ממש – "קזינו" למשל.
כיום רשתות המרכולים דחקו את האפיסריות הקטנות מרחובות פריז. המעטות ששרדו הפכו ברובן ל-"אפיסרי פין" (Epicerie fine), מעדניות עילית שמתמחות במוצרים יוקרתיים נבחרים שמכינים עבורן במקום או ומציעות בנוסף תוצרת של יצרנים ייחודיים.
במקרים רבים ניתן לאכול את המוצרים של האפיסריות במקום, בשולחנות צדדיים או על הדלפק ממש – ובמחיר הנמוך משמעותית מזה שמשלמים במסעדות העיר – בחלקן אפילו בחצי.
בתפריט: נקניקים, סוגי פאטה, דגים מעושנים, גבינות ויין כמו גם שוקולד, עוגות, מאפים ולחמים. זוהי חוויה פריזאית ייחודית מסוגה, שמאפשרת ליהנות במקום אחד מכל השפע הקולינרי הקלאסי שיש לעיר להציע ובאיכות הגבוהה ביותר.

הדיאר (Hediard) ופושון שבכיכר המדלן הן הידועות והוותיקות שבאפסיריות העילית. בנוסף להן, בעשור האחרון יזמים רבים פתחו חנויות דומות באזורים בהם גרה אוכלוסיה צעירה יותר ואיכותית, שמעריכה מוצרים מעולים, רבים מהם אורגניים וידידותיים לסביבה.
בחלקן מבחר מצומצם ואיכותי של מוצרי אוכל מרחבי צרפת, באחרות מוכרים מוצרים רק מאזור אחד בלבד בצרפת וכן תבשילים לקחת הביתה.
1. לה קוֹמטוּאַר בּוֹלוּאַה – Le Comptoir Baulois
אפיסרי של מוצרים אזוריים מחבל ברטאן שבקצה הצפון-מערבי של צרפתי, הכולל מרתף יין ומעדניה. בין המוצרים במקום: רייט – ממרח בשר מבושל באיטיות בשומן (קונפי) שמכינים פה מדגי-ים, סלמון מעושן באיכות מעולה, כבד אווז ועוד.
בקינוחים מככב ממרח שוקולד וקרמל עם מלח אטלנטי ופונדאן בולואה, העוגה המיוחדת של העיר בול על שמה נקראת חנות המעדנים (Fondant boulois).
אפשר לרכוש את המוצרים הביתה או כמזכרת מחו"ל (רק צריך לוודא מה ישרוד נסיעה). אפשר גם לאכול את המוצרים במקום, במסעדה הצמודה לאפיסרי. החנות פתוחה רק בשעות היום עד השעה 19 אך המסעדה פתוחה גם בערב ומוגשים בה מנות ספיישל משתנות על בסיס יומיומי.
עוד במומלצים: ערבי טעימות וארוחות מיוחדים שנערכים מדי פעם במקום (יש לברר מראש באתר).
Le Comptoir Baulois. 34 rue Godot de Mauroy
2. פוֹׁשוֹן – Fauchon
האפיסרי המפורסמת ביותר בצרפת ובעולם בכלל, מוסד גסטרונומי מכובד וסמל לאיכות ויוקרה. פושון הוקמה על ידי סוחר הירקות והמשקאות אוגוסט פושון ב-1886.
כיום נמכרים בה מוצרים שהגיעו מהספקים הטובים ביותר בצרפת ומרחבי העולם: פירות אקזוטיים, תבלינים נדירים, נקניקים ומגוון גדול של סוגי פאטה מעולים, כבד אווז משלל איזורים בצרפת ומגוון יינות בהם בושל הנתח (למשל תזקיק ארמניאק), גבינות, דגים מעושנים, קוויאר מאינספור סוגים, שוקולד איכותי וכמובן לחם, מאפים, ועוגות הנאפים במקום ועוד.

הקרואסונים זוכים פעם אחר פעם לדירוג גבוה במבדקי העיתונים המקומיים – ובצדק. את המוצרים אפשר לרכוש לבית וגם לטעום באזור הישיבה המעוצב של המעדניה ושל הבר. ביקור חובה למי שמגיע לעיר האורות בפעם הראשונה.
עוד במומלצים: אויסטרים ושמפניה בחלל היוקרתי שבעיבורי המעדניה (פתוח עד 20:00)
Fauchon. 26 Place de la Madel
3. קומטואר דה לה גסטרונומי – Le Comptoir de La Gastronomie
בשולי אזור לה-האל, רובע השוק הסיטונאי הישן של פריז, ממוקמת החנות הזו שמתמחה בעיקר במוצרים מדרום מערב צרפת: מוצרי אווז, פטריות פרא וכמובן כמהין.
במקום ניתן לרכוש ולטעום כבד אווז, מאפה פטריות-בר שמכינים בעונתם (חורף), רביולי במילוי כבד אווז וכמהין וכמובן המאכלים הספציפים לאזור האזור: קאסולה וקונפי אווז, אותם גם ניתן להשיג בקופסאות שימורים. טעים ומומלץ.
עוד במומלצים: יינות מקומיים וגם סלמון מעושן נפלא.
Le Comptoir de La Gastronomie. 34 Rue Montmartre

4. אפיסרי ז'נרל – L'Epicerie générale
דרום פיגאל שבמונמאטר הוא איזור מתעורר עם קהל צעיר ומתוחכם. אפיסרי זו מציעה להם מבחר גבינות, דגים מעושנים, נקניקים וירקות של יצרנים ומגדלים קטנים שנבחרו בקפידה כשחלק גדול מהמוצרים הם אורגניים. אפשר לקנות ולקחת הביתה או לאכול במקום על דלפק קטן. מחלק גדול מהמוצרים מכינים כאן כריכים שנחשבים – ובצדק! – מהטובים בעיר.
עוד במומלצים: קפה משובח, שמקורו במגדלים עצמאיים בדרום אמריקה ומוגש במקום וכן טחון הביתה.
L'Epicerie générale 1, rue Moncey
5. קוֹס- Causses
אפיסרי מהגל החדש – נאו-אפיסרי, כמו שמכנים אותן בעיר האורות. "פשוט. טעים. בריא" כתבו הבעלים מתחת לשם המקום בשלט והמוצרים עונים על מוטו זה. מקורם בתוצרת יצרנים ומגדלים קטנים, רבים מהם אורגניים.
יש כאן גבינות, בשרים, נקניקים וגם שימורים, ממתקים ולחמים. במקום אפשר לרכוש מנות מוכנות אותם מכין שף המקום בשיתוף תלמידי בית ספר סמוך לבישול, עם תפריט המשתנה מדי שבוע בהתאם למוצרים הנמצאים בחנות. בסניף ברובע המארה ניתן לרכוש חלק ממוצרי החנות ולטעום בדלפק במקום.
עוד במומלצים: ירקות ופירות אורגניים ועונתיים בלבד, באיכות יוצאת דופן
Causses. 222, rue Saint-Martin, IIIe
6. לה מזון פליסון – La Maison Plisson
חנות אוכל, קפה ומסעדה המשתרעת על פני 500 מטר מרובעים באזור המתעורר הוט מארה (Haute Marais). החנות מתפקדת כמיני שוק ויש בה לא פחות מ-3,000 מוצרים: גבינות מעולות (ובפרט מבחר נהדר של גבינות עזים), ירקות ופירות איכותיים וגם יינות מיקבי בוטיק צרפתיים, שמנים, תה, קפה ושוקולד.
החנות מציעה גם שירותים נוספים כמו חיתוך של ירקות ופירות לסלטים ולבישול לקחת הביתה. בצהריים ניתן לאכול את התוצרת בחלל המסעדה הצמוד לחנות.

עוד במומלצים: לחנות צמודה מאפיה-בית קפה. הקרואסונים והמאפים כאן מצוינים והכריכים מורכבים מבאגטים וממולאים בגבינות וירקות ממבחר החנות.
La Maison Plisson . 93 boulevard Beaumarchais
7. הדיאר – Hédiard
המעדניה הוותיקה והיוקרתית נמצאת מול פושון, בצידה השני של כיכר המדלן. היא הוקמה ב-1854 על ידי פרדריק הדיאר, יבואן פירות וירקות מהמושבות הצרפתיות שמעבר לים.
במרכז החנות הגדולה, הדומה לכנסיית אוכל מרשימה בצבעים של שחור ואדום , ניתן גם כיום למצוא תה, קפה, שוקולד איכותי, גבינות, נקניקים, מרתף יין, מבחר אלכוהול עשיר, ובקומה השלישית יש גם מסעדה (יקרה).
עוד במומלצים: דוכן נאה של פירות וירקות אקזוטיים שממוקם במרכז המעדניה
Hédiard. 21 Place de la Madeleine