קוקטייל אוויאיישן (Aviation) הוא קלאסיקה מתחילת המאה ה-20 שעושה כעת קאמבק. שילוב מפתיע ויחודי בין חמיצות עוצמתית לפרחוניות מודגשת. משקה חד ומינימליסטי, שמצריך, כמו סיידקאר או נגרוני – יד טובה ומרכיבים מעולים כדי להתעלות מעל הבנאליות של מיעוט רכיביו.
עוד ברים, קוקטיילים ומה שביניהם ב-Rex:
- פשוט, מפתיע ואלגנטי: קוקטייל טרינידד סאוור
- סיידקאר – קוקטייל הקוניאק המיתולוגי של פריז
- לאסט וורד – משולש אהבה עוצמתי בין שרטרז, ג'ין ומרסקינו
אוויאיישן נולד בניו יורק, לפני קצת יותר ממאה שנה, בתור הזהב של הקוקטיילים בניו יורק. הוא קרוי כך על שם צבעו, שמזכיר את גווני השקיעה שרואים מעל העננים במהלך טיסה. אל תתנו למראה התמים והסגלגל לבלבל אתכם. מאחורי החזות התמימה והסגלגלה של האוויאיישן מסתתר קוקטייל קטלני ואלכוהולי להפתיעה.
טעמו מגיע בשימוש בקרם דה ויולט (ליקר סיגליות), מרכיב פרובנסאלי שנחשב בזמנו לאקזוטי והפך במרוצת השנים לחבר של כבוד בכל בר קוקטיילים שמעריך את עצמו. באוויאיישן הוא משתדך למרסקינו (ליקר דובדבני מרסקה מהים האדריאטי) שמעניק לו מורכבות ומתיקות, מיץ לימון – והרבה ג'ין.
View this post on Instagram
הסוד הוא בסיגליות
את האוויאיישן הראשון שלי לגמתי באמצע העשור הקודם ב-"Teens of Thailand". בר זערורי בצ'יינטאון של בנגקוק שמתמחה במשקאות מתקופת היובש ומככב ברשימת הברים הטובים באסיה של "פיפטי בסט – 50 הברים הטובים בעולם". מצמצתי בשפתיי בהנאה והתאהבתי.
בחודשים שלאחר מכן, הזמנתי אוויאיישן תכופות. לרוב חוויתי מפח נפש. "זה פשוט משקה מגעיל", סינן ברמן אחד כשביקשתי את המשקה והאמת שהוא צדק: כשמשקשקים מעט מדי ומשתמשים בליקר סיגליות גרוע התוצאה מאכזבת. וכך נשכח הקוקטייל הזה מליבי במשך שנים.
בשיאה של הקורונה, ובהיעדר ברים פתוחים (חוץ מכמה בשושו. סיפור אמיתי), התחלנו לשקשק בבית משקאות קלאסיקות. קוקטייל פינה קולדה היה כוכב בלתי מעורער, גם שאנז אליזה – וכמובן אוויאיישן.
מאז תחילת העשור אפשר למצוא אותו כאמור ביותר ויורת מקומות גם בתל אביב. הוא מככב, עם מרכיבים מעולים, בברים מעולים ברחבי העולם – נניח בליסבון – וגם בתל אביב, למשל בבר של הוטל מונטיפיורי.

קוקטייל אוויאיישן – Aviation Coktail
מתכון אוויאיישן שהוא שדרוג של הרצפט הקלאסי. יצר אותו הברמן האגדי גיא גרלניק, בעלי Liquidium.
להכנתו אני משתמש בבית בקרם סיגליות עז ומתוק של "רוטמן ווינטר" האוסטרים (Rothman & Winter Crème de Violette. להשיג באתרי אלכוהול בינלאומיים).
בארץ אפשר למצוא קרם דה ויולט שעושה את העבודה מתוצרת ביטר טרות׳ (the bitter truth) בייבוא הכרם וכן את טמפוס פוג׳יט השווייצרי והעדין שמיובא לארץ על ידי פרי ספיריט (free spirit & co).
טוויסט: אוויאיישן סאוור. נהדר למי שאוהב את המרקם האווירירי של סאוורים (ולא מפריע לו ללגום חלבון ביצה).
מרכיבים למשקה אחד:
60 מ"ל ג'ין – למשל הנדריקס מיד-סאמר סולסטיס, g'vine או פורטופינו. בבנגקוק אגב השתמשו בג׳ין בומביי ספייר איסט שהיה מצוין.
22.5 מ"ל מיץ לימון או ליים
15 מ"ל ליקר מרסקינו
10 מ"ל קרם דה ויולט (ליקר סיגליות) – ר׳ הקדמה
הכנה:
מעבירים את כל המרכיבים לשייקר. מוסיפים 4-5 קוביות קרח, סוגרים ומשקשקים במשך 30 שניות בעוצמה מקסימלית ועד שדוק קרח עוטף את השייקר במידה והוא מנירוסטה. מסננים אל כוס גביע (coup) או אל כוס ניק ונורה (Nick & Nora). מגישים מייד.
קוקטייל אוויאשיין סאוור (ר׳ הקדמה): מעבירים את כל המרכיבים לשייקר ומוסיפים חלבון ביצה טרייה מאד. לא מוסיפים קרח ומשקשקים במשך 30 שניות בעוצמה מקסימלית (AKA שקשוק יבש). פותחים את השייקר, מוסיפים 4-6 קרח, סוגרים ומשקשקים שוב במשך 20-30 שניות עד שדוק קרח עוטף את השייקר במידה והוא מנירוסטה. מסננים אל כוס גביע (coup) או אל כוס ניק ונורה (Nick & Nora).