מרק עדשים בטורקיה הוא חלק בלתי נפרד מכל תפריט מסעדה, בחורף וגם בקיץ. לצד הגרסה הבסיסית, שמתבססת רק על עדשים (Mercimek Corbasi), פופולרי גם אזוגלין – ״המרק של הכלה אזו״, בתרגום חופשי מטורקית. מתכון מרק עדשים חדש יחסית – מהחצי השני של המאה ה-20 – שמכיל שפע תבלינים וקטניות לצד העדשים.
עוד מתכוני מרק באתר rex:
- מרק עדשים פשוט וקל בסגנון עיראקי שמכינים מ-3 מרכיבים בלבד
- מרק עגבניות קרמי וחורפי כמו במסעדה – ועם שדרוג מפתיע
- מרק הבויאבז המיתולוגי של מסעדת מאנטה ריי
View this post on Instagram
מרק עדשים טורקי ומשודרג – אזוגלין
מתכון של רועי ירושלמי. גרסה אישית, מקוצרת ומפושטת, לגרסה הטורקית והקלאסית שמכינים בסיר אחד ותוך חצי שעה.
מרכיבים לסיר ענקי:
1 בצל גדול, קצוץ גס
1 כוס עדשים אדומים
1/3 כוס אורז עגול – אני משתמש בזה של סוגת. אפשר גם קרנרולי או באלדו
2 כפות כוס גרישה (בורגול דק) או בורגול גס
3 שיני שום קצוצות גס
1 כף קמח
30-50 גרם חמאה (לפי הטעם)
2 כפות שמן זית
1 עגבניה גדולה קלופה וקצוצה גס
2 כפות רסק עגבניות (אפשר להחליף בעוד עגבניה)
2 כפיות פפריקה מתוקה
1 כפית איסוט – פפריקה חריפה טורקית (שווה לחפש. יש בתבליניית חבשוש בשוק לוינסקי) – לא חובה
2 כפות נענע מיובשת – חשוב לבקש את זו הטורקית לבישול ולא את זו שמשמשת כתערובת לתה
מלח – לפי הטעם
8 כוסות ציר בקר או – אפשר גם יותר אם צריך ורוצים לדלל את המרק
מלח לפי הטעם
להגשה:
רבעי לימון – לא חובה
הכנה:
ממיסים חצי מכמות החמאה בסיר גדול. מוסיפים שמן זית, בצל ושום. מטגנים על אש נמוכה תוך ערבוב עד לריכוך ושקיפות.
מוסיפים קמח ומערבבים היטב בעזרת – אני משתמש כאן במזלג עץ. מוסיפים קוביות עגבנייה קצוצה וקלופה ורסק. מגבירים את האש לגובה בינוני ומערבבים היטב במשך 3 דקות. מוסיפים צ׳ייסר מים רותחים ואת הפפריקה האיסוט והנענע. שוב מערבבים היטב.
יוצקים את הציר ומביאים לרתיחה עדינה תוך שמערבבים מדי פעם (זה ייקח רבע שעה בערך). מוסיפים אורז, עדשים וגרישה או בורגול. מכסים את הסיר ומבשלים רבע שעה. פותחים את הסיר ומערבבים נמרצות על מנת שיימסו העדשים בציר. מכסים את הסיר וחוזרים על הפעולה – פעם אחת אחרי 7 דקות ושוב אחרי עוד 7 דקות.
ממליחים ומתקנים תיבול (אפשר להוסיף עוד מכל התבלינים) ומוסיפים מים רותחים במידה והמרק סמיך מדי. מוסיפים את שאר החמאה.
הגשה: מערבבים קלות את המרק ומגישים בקערות אישיות, עם לימון בצד.
View this post on Instagram
