החורף הוא הזמן שבו פתאום מתגעגעים לאוכל המשפחתי של ההורים והסבתות, עתיר החום ואהבה.
עוד מתכוני קציצות באתר Rex:
- קפטה – קציצות טורקיות צלויות: מתכון קל שתמיד עובד | רועי ירושלמי
- הרבה יותר שוות מאיקאה: קציצות שבדיות, המתכון המלא והמושלם
- קציצות הפראסה המיתולוגיות של רביבה וסיליה
אחד המתכונים שהכי אהבתי כילדה והוגש אצל סבתא שלי הוא קופטה ברנג'י: כדורי בשר משובצים באורז בסמטי ארוך שהתבשלו להם ברוטב זהוב ומלא טעמים.
בדירה הראשונה שלי לבד, הייתי מכינה את הכדורים של סבתא בגרסה אישית שלי. החברים שלי והשותפים לדירה שקראו להם קיפודי בשר בזכות הצורה המרשימה שבה האורז מבצבץ מתוך הקציצות. עם השנים מנת הקיפודים הפכה לאחת המנות שאני מכינה הכי הרבה – בבית, לצילומים בטלביזיה וכמובן כשאני מארחת ומתארחת.

הגרסה שלפניכם קלילה ופשוטה, מהסוג שמכינים בפחות מחצי שעה כולל הכל. במקום הרוטב הצהוב מכינים רוטב אדום מעגבניות, שמוסמך על ידי שילוב של טבעות תפודים ומומתק עם פירות יבשים – כששזיפים הכי מתאימים פה (אבל אפשר גם להשתמש במה שיש בבית).
את הקציצות מכינים בקלי קלות וזורקים בנונשלטיות לרוטב, כשהכל יחד מתבשל ברבע שעה. בקיצור – ארוחה שלמה שמכינים ישר למרכז השולחן בכלי אחד – ולכן כדאי להשתמש בסיר יפה ונאה שכיף גם להגיש איתו.

קופטה ברנג'י לא שגרתי – קיפודי קציצות ורוטב עגבניות
מרכיבים למחבת סוטז גדולה שמספיקה ל-4 אנשים רעבים ושישייה קצת פחות רעבה:
500 גרם בשר טחון
1.5 כוס אורז בסמטי – חשוב להשתמש באורז ארוך יחסית, שיוצר את האפקט הקיפודי לקציצות
1 כפית לא-גדושה אבקת כורכום
3 בצלים, קצוצים דק לקוביות קטנות
1.5 כוסות עלי פטרוזיליה, קצוצים דק-דק
לרוטב העגבניות והשזיפים:
1/3 כוס שמן זית עדין
3 שיני שום כתושות
2 כפיות כף רסק עגבניות
500-400 גרם פולפה – עגבניות מרוסקות
6 שזיפים מיובשים – אפשר להחליף בפירות יבשים אחרים במידה ואין בבית
1 תפוח אדמה בינוני וקלוף, חצוי ופרוס לרוחב לטבעות בעובי 2-3 מ"מ
מלח ופלפל – לפי הטעם
הכנה:
מערבבים כורכום, פטרוזיליה קצוצה, אורז, מלח ופלפל שחור יחד עם מחצית מכמות הבצל הקצוץ. מוסיפים את הבשר הטחון ומערבבים-לשים הכל בעזרת הידיים במשך 3 דקות, כך שהבשר סופג היטב את טעמי התבלינים.
מכדדרים מהתערובת כדורים גדולים, בגודל 4-5 ס"מ. מעבירים למקרר בזמן שמבשלים ומכינים את רוטב העגבניות.
לרוטב: מחממים בסיר גדול ונמוך (סוטאז) שמן זית. מוסיפים שארית כמות הבצל הקצוץ ושום כתוש ומטגנים תוך ערבוב תכוף במשך 2-3 דקות עד שהבצל מזהיב קלות. יוצקים פנימה את העגבניות המרוסקות על הנוזל וכן את רסק העגבניות. מביאים לרתיחה עדינה תוך ערבוב תכוף. מסדרים את כדורי הבשר ברוטב וביניהם את פרוסות תפוחי האדמה והפירות המיובשים (כאמור, רצוי שזיפים). מכסים את הסיר בעזרת מכסה ומניחים לו להתבשל על חום נמוך-בינוני במשך רבע שעה. מניחים לו להתגבש 2-3 דקות בסיר מבלי לפתוח את המכסה ובתום הזמן מעבירים מייד לשולחן האוכל.

ליטל,
הקציצת טעימות….אבל רחוק רחוק מהתמונה שמופיע כאן.
אחרי חימום נהפך לדייסה ,אין זכר לקציצות….ואין קיפוד
rex,
היי, זו מנה שצורכים ישר. חימום באמת מוריד מיופיה 🙂
אורה,
לא כתוב שום דבר לגבי מים ברוטב.הוספתי 1.5 כוסות מים ויצא מצויין .
רותם,
קראתי אלף פעם את המתכון,לא כתבת שום דבר לגבי הציפוי של האורז-מתי איך כמה למה….
וגם-את האורז מכנעסים לתוך התערובת או רק לציפוי?תודה רבה
בתיה,
מתכון מצוין. האורז מעורבב עם הבשר. אורז לא מבושל בכלל. הנכדות שלי אוהבות מאד את הקציצות הללו. אני לא שמה פירות יבשים וגם לא פלפל שחור או חריף בכלל. הן בנות שנתיים…
גל,
בישול כ״כ קצר? 20 דק?
הפאנטש הקיפודי לא ברור,
כתבת כוס וחצי אורז? זה נשמע המון, אולי הכוונה היתה לפחות? האם מערבבים את האורז בתוך הבשר? האם רק עוטפים עם האורז? האם האורז צריך להיות מבושל בכלל? קמעה במים? האם הופכים הכדורים ברוטב תוך כדי,אודה לך מאוד מאוד לתשובה במייל, מרסו
rex,
היי – אכן, יש פה הרבה אורז, הקציצות מכילות הרבה יותר ממנו מאשר בשר טחון