פויי פומה (Pouilly Fumé), הלבן והלא יומרני של חבל הלואר, הוא יין שלגמתי לא אחת כאפריטיף או לצד מנת דגים. ועדיין, עד לביקורי בעמק הלואר, שם נמצאות החלקות והיקבים מהם מייצרים את היין – לא ייחסתי לו הדר ודאי שלא העדפתי אותו על פני יינות לבנים אחרים.
עוד צרפת ואוכל צרפתי ב-Rex:
- מקארון 1: 5 מקומות להתענג בהם על מקארונים מעולים | פריז
- קרפ לך: 7 מסעדות ודוכני קרפרי מצטיינים בעיר האורות | פריז
- ישמח לבב אנוש: 6 ברי יין מסורתיים ומצטיינים | פריז
הדרך הטובה ביותר להתוודע ולהבין יינות היא לבקר ביקבים ובאיזור בו מגדלים ומייצרים אותו. ואכן, אחרי טיול בפויי פומה ומפגש עם הייננים ואנשי המקצוע חזרתי לפריז כגרופית של יינות החבל. לא פחות.
המרחק מפריז – כשעתיים – מצדיק ביקור קצר של יום-יומיים ואף נסיעה מיוחדת, בעיקר בקיץ, אז האיזור מוריק ומזג האוויר ממוזג. 9 המלצות יקבים בהם כדאי לבקר באיזור הלואר ופויי פומה.

לפני שמתחילים: קצת על איזור היין
אזור פויי מוגדר על פי שיטת הדירוג הצרפתית כאפליסיון קונטרולה, ((L'appellation d'origine controlee) והשנה, ביום הבסטיליה (14.7) – יחגוג 80 שנה לקבלתו. הוא ממוקם בגדה הימנית של נהר הלואר, ממש באמצע אורכו, צפונית לעיר נוור (Nevers). ממולו אגב, בגדה השמאלית של הנהר, נמצאות חלקות היין הלבן הידוע סנסר.
בחזרה לפויי. את יינות החבל הלבנים מפיקים באופן מסורתי משני סוגי ענבים: סוביניון בלאן, שלו ארומה פרחונית מעודנת וממנו מפיקים את הפויי פומה המוכר והמהולל וכן שאסלה המופק מענבי שאסלה (Chassela) שמקורם בחלקות הצמודות לנהר ומהן מופק מספר מצומצם של יינות ייחודיים (שהיוו עבורי תגלית מהנה מאד).
בעלי היקבים מיישנים את יינות החבל כמה שנים במרתפי היין לפני השיווק כדי לחדד את טעמי היינות שגם מעצימה את ארומות התבלינים שבהם.

1. לה טור פויי פומה – La Tour du Pouilly Fumé
מרכז המבקרים והמוזיאון החדש של פויי פומה נמצא בליבו של הכפר פויי (Pouilly). במקום מוצעות טעימות יין וכמו כן אפשר לקבל כאן פרטים, לצפות בסרט על היין וכן להזמין ביקור ביקבים השונים. נקודת פתיחה מעולה לטיול היין בחבל.
La Tour du Pouilly Fumé. 30 Rue Waldeck Rousseau, 58150 Pouilly-sur-Loire, France
2. דומיין לה דוסט – Domaine Ladoucette
בצמוד לטירה היפיפייה נוזט (Nozet), שנבנתה עבור בתו הלא חוקית של המלך לואי ה-15 ושייכת החל מהמאה ה-18 למשפחת אצילים צרפתיים ממוקם היקב הנושא את שם משפחתם.
לה דוסט הוקם לפני 40 שנה, אז החלו להפיק בכרמים המקיפים את הטירה יין. ניתן לבקר ביקב הגדול והמרשים שכיום נחשב לסמל איכות ויוקרה בינלאומי וליהנות מטעימות ומהאפשרות לרכוש כמה מבקבוקי היקב הנדירים במחיר מצוין. מומלץ במיוחד "קובה ברון ך" (.La cuvée Baron de L), הנחשב לאחד מיינות הסוביניון בלאן הטובים בעולם ומופק רק בשנים בהן איכות הענבים כאן יוצאת דופן.
Domaine Ladoucette. Le Château du Nozet, 58150 Pouilly-sur-Loire, France
3. שאטו דה טראסי – Château de Tracy
יקב משפחתי השייך לאותה המשפחה מאז המאה ה-14. יקב שאטו דה טראסי קרוי על שם הטירה הרנסאנסית שבסמוך לה ממוקם. המבנה הנוכחי הוקם בסוף המאה ה-19 ומאז מפיקים כאן יינות סוביניון בלאן לבנים תחת שם הטירה.
מומלץ במיוחד יין "101 Rangs" מבציר 2014 שמתבסס על כרמים בוגרים בני 60 שנה מבציר ידני מבוקר וכן מדמואזל דה טי (Mademoiselle de T) 2015 – אחת משנות הבציר הטובות ביותר שהיו בחבל.
Le Château de Tracy, 58150 Tracy-sur-Loire, France

4. דומיין דה פין קאיוט – Domaine Des Fines Caillottes
יקב ביו-דינמי קטן ובוטיקי, המנוהל על ידי בני הדור הרביעי של מגדלי יין ובוצרים. שיטת הגידול והטיפול ביין ידידותית לסביבה וכוללת כמה שפחות חומרי הדברה כימיים, טיפול טבעי במזיקים ואריזות ממוחזרות.
היקב מורכב מ-8 מרתפי יין קטנים שחוברו יחד. ניתן לבקר מדי יום אך מומלץ לטלפן לפני הביקור.
Domaine des Fines Caillottes. 22 Rue Saint-Vincent – Les Loges – 58150 Pouilly sur Loire
5. מסעדה מומלצת: קוק ארדי – Le Coq Hardi
מסעדה השייכת לבית המלון הקטן (שגם הוא קרוי קוק ארדי), הממוקם בליבו של פויי סור לואר ויושב על גדות הנהר.
המסעדה והמלון נמצאים בבעלות השף דומיניק פונסקה (Dominique Fonséca) ורעייתו. פונסקה עבד במלון ריץ היוקרתי בפריז במשך 29 שנה ושימש כשף הפרטי של בעלי המלון משפחת אל פאיד. אם תצלחו לדובב אותו הוא יספר על השעות האחרונות של דודי אל פאיד והנסיכה דיאנה להם בישל את ארוחתם האחרונה.

התפריט במקום כולל אך ורק מוצרים מקומיים וכולל דגי נהר, עופות ויונים מהאיזור, כמו גם ירקות ופירות מהחבל. השף מכין במקום את כל המנות וכן את המאפים והלחמים המעולים שמוגשים כאן.
במנות שילוב נהדר של מטבח מקומי מסורתי וסגנון עכשווי של השף. מומלצת מנת ביצה עלומה עם חלזונות וכן דואו אספרגוס ודג-נהר המוגש בשתי צורות הכנה כמנה עיקרית. המחירים יותר מסבירים.
Le Coq Hardi. Pouilly Sur Loire

6. Restaurant Le Bengy
המסעדה הטובה באזור העיר נוור. שף המסעדה, דומיניק ז'ראר, יוצר מנות יצירתיות שמתבססות על מרכיבים מקומיים. התפריט משתנה בהתאם לעונות השנה וכולל גם מבחר גדול של יינות האזור.
מנות מומלצות: קרם גבינה עיזים וירקות העונה, עגל ברוטב יין עם אספרגוס לבן. המחיר: 24 אירו לתפריט בן שלוש מנות.
Le Bengy. 25 Route de Paris, 58640 Varennes-Vauzelles

7. מלון: דומיין דו גראן בואה – Le Domaine du Grand Bois
בכפר הנמצא במרחק של 12 ק"מ מהעיר נוור ממוקם כפר של 69 קוטג'ים מאובזרים היטב ומרוחקים אחד מהשני. המקום מתאים למשפחות עם ילדים, למספר זוגות המעוניינים לגור יחד וכל מי שמחפש שלווה ושקט, הכפר הוא בלב פארק גדול, צמוד לאגם וליער, במקום בריכה מחוממת, סוואנה , אולם כושר ואפשרות לשכור אופניים וסוסיי פוני ויש בו פינת חיי חמודה לילדים.
Le Domaine du Grand Bois. Route de Fertôt 58470 Gimouille
8. ביקור בעיר נוור – Nevers
העיר הגדולה הקרובה ביותר לאזור פויי. מומלץ לבקר כאן בעיר העתיקה, בארמון העיר ובקתדרלה המרשימה בה יש ויטראז'ים יפיפיים שעוצבו על ידי אמנים עכשוויים שהחליפו את אלו שנופצו במהלך מלחמת העולם השנייה.
9. ביקור בעיירה שאריטה סור לואר – La Charité-sur-Loire
עיירה עתיקה הנמצאת כ-30 ק"מ מהעיר נוור ונבנתה סביב כנסיה ופונדקים מימי הביניים ששופצו ומשמשים כמרכזי בהם מוצגות תערוכות ונערכים קונצרטים.
