פאי רועים (Shepard's pie) היא קלאסיקה שנולדה באנגליה בסוף המאה ה-18, מתוך הרצון להגביר את השימוש בתפוחי אדמה שהגיעו אז לראשונה מיבשת אמריקה. הגרסה המקורית של המתכון מתבססת על בשר בקר טחון וקרויה באנגליה קוטג׳ פאי – על שם הווילה הכפרית האנגלית והצנועה ולא על שם הגבינה.
עוד מתכונים של "מר בשר" באתר rex:
המנה לקחה השראה ממתכון של צרפתי של פרמנטייה, שיצר בתקופה זו אינספור מאכלים עם תפוחי אדמה כדי להחדיר את הירק לשוק. פאי הרועים היא גרסה מאוחרת יותר בה עושים שימוש בבשר טלה טחון – ולמרות זאת, כיום קוראים ברחבי העולם לשתי המנות בשם זה, אפילו באנגליה. בנוגע לבשר הטחון: לא חובה להעדיף אחד על פני השני – ואפשר גם לערבב ביניהם.

פאי רועים
מתכון של רפי אהרונוביץ׳, מבעלי אטליז "ידע הבשרים"
למשקיענים: לפאי חגיגי במיוחד, אפשר לעטר את מחית תפוחי האדמה במזלג בתנועות גלויות – או אפילו לזלף צורות בעזרת מזלף עם צנטר משונן.
ועוד משהו: אפשר להחליף חצי מכמות תפוחי האדמה בבטטה
מרכיבים לתבנית גדולה:
למילוי הבשר:
1 ק״ג בשר בקר טחון, לא רזה במיוחד – אפשר להחליף חלק מכמות הבשר הטחון בטלה טחון
1/8 כוס שמן זית לטיגון
2 גזרים קלופים וקצוצים דק לקוביות קטנות
2 בצלים קצוצים דק לקוביות קטנות
3-5 שיני שום, קצוצים דק לקוביות קטנות
1/4 כוס גבעולי סלרי, קצוצים דק לקוביות קטנות וללא העלים – לא חובה
1 חבילה קטנה רסק עגבניות (100 גרם)
1/2 כוס יין אדום או 1/2 כוס ציר בקר
2 עלי דפנה
מלח ופלפל שחור – לפי הטעם
1 כף רוטב ווסטרשייר
1 כפית מחוקה סוכר – לא חובה
למעטה מחית תפוחי האדמה:
5-7 תפוחי אדמה גדולים קלופים וחתוכים גס
30 גרם חמאה או שמן זית
מלח אטלנטי
פלפל שחור גרוס טרי
100 גרם גבינה צהובה מגורדת (נניח צ׳דר, גרוייר או פרמזן) – לא חובה
הכנה:
יוצקים שמן זית לסיר גדול ומחממים. מוסיפים את הירקות ומטגנים על אש בינונית עד להזהבה עדינה, במשך 5-7 דקות. מוסיפים את הבשר הטחון ומבשלים תוך ערבוב תכוף במשך 7-8 דקות נוספות. מוסיפים רסק עגבניות ומערבבים. מוסיפים את שאר המרכיבים, מערבבים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים 30 דקות.
במקביל מכינים פירה: יוצקים מים מומלחים לסיר גדול, מביאים לרתיחה ומוסיפים את תפוחי האדמה. מבשלים עד לריכוך. נפטרים מהמים וטוחנים את תפוחי האדמה יחד עם החמאה ובעזרת מעבד מוט עד לקבלת למחית גסה ולא נוזלית מדי. מוסיפים מלח ופלפל שחור לפי הטעם וכן גבינה במידת הרצון ומערבבים.
מסדרים את תערובת הבשר בתבנית גדולה. מעל מסדרים שכבה אחידה של מחית תפוחי האדמה. אופים לא מכוסה בתנור שחומם מראש לחום של 180 מעלות במשך חצי שעה או עד שמעטה מחית תפוחי האדמה שחומה ויפה.