טאקו דג וגם קמרונס: מתכון להכנת צמד מנות דגל של המטבח המקסיקני

19.01.2022
טאקו דג היא ארוחת ערב שלמה במנה אחת: רועי ירושלמי מגיש מתכון מקסיקני מחבל באחה קליפורניה ב-2 גרסאות ובקלי קלות

טאקו דג הוא מתכון פיוז'ן ממערב צפון אמריקה. הוא מתבסס על מתכון מחבל באחה קליפורניה, לשון היבשה שמתחילה בטיחואנה ויורדת עד לוס קאבוס. עם זאת, במרוצת השנים נעשו לו כל כך הרבה שדרוגים וטוויסטים שהוא לא פחות אמריקאי ואפילו קנדי מאשר מקסיקני.

עוד מתכונים באתר Rex:

את המתכון שלפניכם למדתי להכין, אגב קנדה, מחבר מטורונטו שהכרתי בחילופי סטודנטים. כמה שנים מאוחר יותר, הוא הפך למתכון דגל בתל אביב בזכות מסעדת הטאקרייה שבגן החשמל. שם, השף שחף שטרן, יצר אותו בהשראת המסעדות המקסיקניות שהכיר כשגר בוונקובר – והשאר היסטוריה.

טאקו דג (פיש טאקו) – קוד בבלילת בירה וברוטב טרטר מקסיקני

מתכון של רועי ירושלמי.

מרכיבים ל-6 יחידות טאקו נדיבות לפחות (יספיק גם ליותר):

לדג:
500 גרם פילה דג קוד או קטפיש, חתוך לאצבעות בעובי 4 ס"מ ובאורך 10-8 ס"מ אותם ממליחים קלות לפני הטיגון
1 כוס קמח + מעט קמח בקערת ערבוב לקימוח הדגים
1 כוס בירה
4-5 גרם אבקת אפייה (קצת פחות מחצי שקית)
1/2 כפית פלפל שחור גרוס
קורט פפריקה מעושנת – לא חובה
שמן לטיגון עמוק

לרוטב חלפניו-ליים מקסיקני:
1 כוס מיונז
1 פלפל חלפניו פרוס לאורך ומנוקה מזרעים
מיץ מליים אחד
1 כפית מלח
2-3 כפות עלי כוסברה

לסלט סלו אדום (cabbage slaw): 
1/2 כרוב אדום קטן, פרוס לשיערות דקיקות
1 בצל אדום, פרוס לחצאי טבעות דקיקות
2 לימוני ליים
1/2 כוס כוסברה קצוצה דק

להרכבה והגשה:
1 מיכל שמנת חמוצה
1 כוס עלי כוסברה
4-6 טורטיות, רצוי מתירס (אני אישית אוהב מחיטה)
1 אבוקדו, מגולען וקלוף
2 עגבניות קצוצות לקוביות
מיץ מ-1 לימון ליים
1 בצל קצוץ לקוביות
1-2 פלפלים חריפים ירוקים או חלפניו, פרוסים לרוחב לטבעות דקות
1 שום כתוש
2 כפיות פפריקה מעושנת – לא חובה

הכנה:

מכינים סלו כרוב אדום: מערבבים בקערת ערבוב גדולה שיערות כרוב עם רצועות בצל קצוצות דק-דק, מיץ ליים ומלח. מניחים לכרוב להתרכך במיץ הליים 10 דקות ומוסיפים כוסברה. שומרים בצד.

מכינים טרטר: טוחנים בבלנד מוט את כל מרכיבי הרוטב. שומרים בצד.

מכינים אצבעות דג: מערבבים כוס קמח, אבקת אפייה ותבלינים בקערת ערבוב גדולה. מוסיפים בהדרגה חצי כוס מים מים ולאחר מכן בירה. מערבבים עד לקבלת תערובת אחידה וחלקה. מקמחים את רצועות הדג וטובלים בבלילת הבירה.
יוצקים שמן לסיר (או למחבת – בגובה של 3 ס"מ או בסיר טיגון) ומביאים לחום של 180 מעלות. מטגנים בסבבים, 2-3 רצועות דג בכל פעם, 2 דקות מכל צד או 3 דקות לטיגון עמוק.

הגשה: מלהיטים מחבת וצורבים טורטיות עד לפריכות קלה. מערבבים את העגבניות עם 3/4 מכמות הבצל וחצי מכמות מיץ הליים. מוסיפים מלח לפי הטעם. מועכים את האבוקדו בעזרת מזלג ומעבירים לקערת ערבוב. מוסיפים שום כתוש ואת שאר הליים והבצל – והנה יש לכם גאוקמולי.

מורחים על כל טורטיה כף שמנת חמוצה. מסדרים מעל 1 כף מסלט העגבניות, 1-2 כפות סלט כרוב אדום וכף גדושה של ממרח אבוקדו (גואקמולי) ואצבע או שתיים של דג. מפזרים מעל כוסברה, אבקת פפריקה מעושנת ופרוסות פלפלים חריפים. מעטרים ברוטב חלפניו-ליים בנדיבות. סוגרים ואוכלים בייד מיד, כשהדג עדיין פריך.

טאקו דג (צילום: unsplash)
טאקו דג, רצוי עם מרגריטה ענקית (צילום: unsplash)

שרימפ טאקו – דה קמרון (Tacos de Camaron)

וריאציה קלה ופשוטה, עם הרבה פחות עבודה. הדג במתכון למעלה מתחלף עם שרימפס ואת מקומה של השמנת החמוצה מחליף רוטב חלפניו-ליים. אני חושב שיחס של 3 שרימפס לטאקו הוא מושלם. במתכון שלפניכם, מי שרוצה להכין יותר טאקואים – מוזמן להגדיל בהתאם את כמות השרימפס במתכון.

מרכיבים ל-6 טאקואים:

לשרימפס:
18 יחידות שרימפס, מנוקים משריון וזנבות. אפשר גם קפואים, רק צריך להפשיר מראש ולפני ההכנה
1/8 כוס שמן זית
1-2 שיני שום פרוסות
2-3 כפות פטרוזיליה – לא חובה
1 כפית פפריקה מעושנת או פלפל שאטה אם מעדיפים חריף

לרוטב חלפניו-ליים מקסיקני:
1 כוס מיונז
1 פלפל חלפניו פרוס לאורך ומנוקה מזרעים
מיץ מליים אחד
1 כפית מלח
2-3 כפות עלי כוסברה

לסלט סלו אדום (cabbage slaw): 
1/2 כרוב אדום קטן, פרוס לשיערות דקיקות
1 בצל אדום, פרוס לחצאי טבעות דקיקות
2 לימוני ליים
1/2 כוס כוסברה קצוצה דק

להרכבה והגשה:
1 כוס עלי כוסברה
4-6 טורטיות, רצוי מתירס (אני אישית אוהב מחיטה)
1 אבוקדו, מגולען וקלוף
2 עגבניות קצוצות לקוביות
מיץ מ-1 לימון ליים
1 בצל קצוץ לקוביות
1-2 פלפלים חריפים ירוקים או חלפניו, פרוסים דק ולרוחב
1 שום כתוש
2 כפיות פפריקה מעושנת – לא חובה
1/2 כוס גרעיני תירס, מבושלים עד לריכוך או מקופסה – לא חובה. משקיענים מוזמנים להחליף עם סלט אקפולוקו

הכנה:

מכינים סלו כרוב אדום: מערבבים בקערת ערבוב גדולה שיערות כרוב עם רצועות בצל קצוצות דק-דק, מיץ ליים ומלח. מניחים לכרוב להתרכך במיץ הליים 10 דקות ומוסיפים כוסברה. שומרים בצד.

מכינים טרטר: טוחנים בבלנד מוט את כל מרכיבי הרוטב. שומרים בצד.

מכינים את השרימפס: יוצקים שמן למחבת גדולה ומחממים. מוסיפים שרימפס ושיני שום פרוסות ומטגנים דקה וחצי מכל צד – 3 דקות בסך הכל. מסננים מהשמן (אפשר לשמור אותו לרוטב פסטה) ומעבירים את השרימפס לקערת ערבוב. מוסיפים פטרוזיליה ופפריקה מעושנת ומערבבים.

הגשה: מלהיטים מחבת וצורבים טורטיות עד לפריכות קלה. מערבבים את העגבניות עם 3/4 מכמות הבצל וחצי מכמות מיץ הליים. מוסיפים מלח לפי הטעם. מועכים את האבוקדו בעזרת מזלג ומעבירים לקערת ערבוב. מוסיפים שום כתוש ואת שאר הליים והבצל – והנה יש לכם גאוקמולי.

מורחים על כל טורטיה כף רוטב חלפניו-ליים. מסדרים מעל כף מסלט העגבניות, 1-2 כפות סלט כרוב אדום וכף גדושה של ממרח אבוקדו (גואקמולי) ו-3 שרימפס. מפזרים מעל כוסברה, אבקת פפריקה מעושנת ופרוסות פלפלים חריפים. מעטרים בעוד רוטב חלפניו-ליים בנדיבות. סוגרים ואוכלים מייד.

טאקו דג - אבל אפשר גם עם פירות ים. טאקו שרימפס (צילום: unsplash)
טאקו דג, פנה מקום! שרימפ טאקו (צילום: unsplash)

תגובות לפוסט